algo de nubes
  • Màx: 17.61°
  • Mín: 9.84°
10°

Rafel Bosch: 'Farem un model lingüístic constitucional'

Segons ha anunciat el conseller, aquest mes es presentarà el Pacte per l'Educació que vol acordar amb el sector educatiu i els partits polítics

26650
El Govern balear actua segons la sentència del català de l'alt tribunal a Catalunya: J. Torres. | J. TORRES

El conseller d'Educació, Cultura i Universitats, Rafel Bosch, ha defensat avui l'actuació del Govern en relació amb el català i el seu estatus jurídic i ha afirmat: "Nosaltres farem un model lingüístic constitucional".

La diputada Esperança Marí li ha preguntat al conseller en el ple del Parlament com promourà l'ús social del català després de voler rebaixar el seu estatus jurídic en modificar la Llei de Funció Pública.

Marí ha assegurat que rebaixar el grau de coneixement del català en l'accés a la funció pública "contribueix a desprestigiar la llengua entre la població", fa descendir la demanda de cursos de català i a més rebaixa el seu prestigi social.

La diputada ha assegurat que el canvi de llei que proposa el Govern "és una il·legalitat perquè no compleix el que marca l'Estatut d'Autonomia", una circumstància que ha qualificat de "gravíssima".

Bosch ha replicat que "el que no és legal és l'estatus actual segons diu el Constitucional", ha afirmat en relació amb la sentència de l'alt tribunal en relació amb Catalunya.

El conseller d'Educació ha insistit que el Tribunal Constitucional diu que "en la normalització, la prevalença mai no en pot suposar una minva de l'altra llengua".

"Per això farem un model lingüístic que també sigui constitucional, perquè ja hi ha comunitats ja els han dit a què que el seu model lingüístic i escolar d'ensenyament no és constitucional i no fan ni cas. Nosaltres sí que fem cas", ha afirmat.

Segons el conseller, "la clau de la qüestió és afrontar el problema" i el Govern ho farà definint "un model lingüístic constitucional".

Pacte per l'educació

El Govern balear té previst presentar aquest mes l'esborrany del Pacte per l'Educació que vol acordar amb el sector educatiu i els partits polítics, i els principis del qual seran l'excel·lència, l'equitat i l'impuls del protagonisme de l'escola.

El conseller d'Educació, Cultura i Universitats, Rafel Bosch, ha realitzat aquest anunci en ocasió d'una interpel·lació sobre la política educativa del Govern defensada pel diputat del PSM-IV-ExM, Antoni Alorda.

Bosch ha reivindicat un sistema educatiu sostenible que passa per pressupostar cada any els diners dels quals disposa l'administració pública.

"Volem una educació que es pugui sostenir", ha defensat Bosch, que ha recordat els 120 milions de deute que a dia d'avui ha de pagar la conselleria als seus proveïdors perquè en l'executiu autonòmic passat va realitzar despeses sense disposar de fons.

Alorda ha reconegut que el moment econòmic és "difícil" a tot Europa, però ha criticat que el pressupost d'aquest departament autonòmic hagi disminuït aquest any en 120 milions, mentre ha denunciat la "perversa política" que té com començ que per sortir de la crisi l'única mesura és retallar la despesa pública.

També ha denunciat els retards el pagament de la conselleria i s'ha referit a les contínues queixes dels propis centres i dels pares.

Sobre el Pacte per l'Eduació, Alorda ha dit que és una "magnífica notícia" aquesta proposta de la conselleria si la intenció real del Govern és buscar el consens i "no buscar" que l'oposició (PSM-IV-ExM i PSIB-PSOE) "diguin amén a tot el que digui" l'Executiu.

Es tracta d'un acord "convenient" per a tota la comunitat educativa, ha afegit, si bé ha avançat que el seu grup no acceptarà la "segregació lingüística" a les aules i ha insistit que en la comissió del Pacte per l'Educació s'han de tractar tots els temes i no "imposar la ideologia" del PP i el seu programa educatiu electoral.

El conseller Bosch ha dit que el model educatiu del Govern, que pretén que els pares escullin la llengua vehicular d'ensenyament, "mai" no suposarà la segregació dels estudiants.

Després d'assenyalar que el PSIB-PSOE té també una "enorme responsabilitat" sobre aquest gran acord en educació, Bosch ha comentat que en la redacció de l'esborrador referit han participat membres de la comunitat educativa de "diferents sensibilitats".

Sobre el pagament del deute als proveïdors, el titular d'Educació ha assenyalat que "no és tan senzill" fer front a les mateixes, però s'atendran i es pagaran amb "rigor", segons els criteris que fixi la Vicepresidència Econòmica del Govern.

També ha garantit que no es baixarà el sou als professors.

 

 

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 6
Siguiente
Per Concís, fa mes de 12 anys

Recitifiquin i no donin l'esquena al poble mallorquí, menorquí, eivissenc i formenterer.

Valoració:5menosmas
Per Aniol, fa mes de 12 anys

En el fons em fan pena... Quan siguin cessats de consellers ningú se'n recordarà d'ells, seran persones anònimes que no hauran aportat res de bo a aquestes maltractades illes. Bé, no es podia esperar altra cosa. El futur? És molt incert i pot ser sorprenent.

Valoració:3menosmas
Per pregunto, fa mes de 12 anys

sr.Bisbe Arta: que no parlem de crisis? els sr. del PP van prometre que ho arreglarien tot,que no hi haurie retallades,que crearien llocs de treball ect. i que han fet?

Valoració:5menosmas
Per roc, fa mes de 12 anys

Són molt graciosos tots aquests que volen que aquí parlem en castellà però no volen que els castellans aprenguin i parlin el català de cap de les maneres. Això és bilingüisme? Això és igualtat? Es pensen que som beneits? Això és injustícia. Això és apartheid. Això és lingüicidi.
Visca Mallorca i visca el català.

Valoració:3menosmas
Per xomeu, fa mes de 12 anys

Una altra fal.lacia: el tribunal constitucional en cap cas ha declarat inconstitucional el model d´ensenyament vigent a Catalunya. Enlloc de la sentència contra l´estatut ho diu, enlloc. Ara ens repetiran aquesta mentida mil vegades fins a convertir-la en "veritat" oficial.

Valoració:7menosmas
Per Wolfgang, fa mes de 12 anys

Volem una escola en la llengua de Balears (en la nosstra) i amb domini del anglès, castellà, català i alemany

Valoració:10menosmas
Per C. Eivissa, fa mes de 12 anys

Aquestes mesures totalment inapropiades l'únic que fan es impedir i complicar sa cohesió social a ses nostres illes, cosa molt important per evitar conflictes i per garantir una integració com toca de tothom... el que fa aquest Govern i aquest home és impedir que tots poguem viure bé i junts, sense distincions i separats des de petits... em pareix totalment vergonyós!!

Valoració:11menosmas
Per Arnau de Santacília, fa mes de 12 anys

L'objectiu final és la uniformitat sota una única llengua, la castellana. Mentre això s'aconsegueix, es maquilla amb eufemismes com 'bilingüisme', que no és altra cosa que garantir que els catalanoparlants coneixen també el castellà i no al contrari.

Valoració:3menosmas
Per Patriotes Associats, fa mes de 12 anys

El que hi havia, conseller Bosch, estava dat i beneït pel seu partit. És ben moderat.
Per què ho han de tocar vostès? Perquè un grupúscul de gent extremista i exaltada els ho demana? Saben bé que la majoria dels seus votants respon a una voluntat d'evitar el govern dels socialistes, no a l'anticatalanisme del grupúscul exremista.
Hi ha molts de problemes reals. Vostès haurien de ser prou responsables per no crear-ne d'innecessaris.

Valoració:10menosmas
Per Elisa Pons, fa mes de 12 anys

Una educació que se pugui sostenir? Quan parlam d'educació no podem parlar de sostenibilitat econòmica. Es una gran errada. L'educació és una inversió de futur. Aquest és el problema, que no ho veuen igual. Per una altra banda, tenc un dubte... amb qui fan comptes de er el gran "Pacte per l'educació"? Meam si serà igual que això que han fet amb l'abortament, escoltant certes entitats de certes ideologies de certe inclinació només... I, per acabar, estic molt però que molt impacient per veure com s'implantara això de la lliure elecció de llengua i per veure si segregarà o no als alumnes per raó de llengua... al temps!

Valoració:9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 6
Siguiente