algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 20°
25°

Bauzá no farà un pressupost nou, tot i que ho va anunciar

Mantindrà la pròrroga actual que tant ha criticat el PP. Ara diu que aprovarà una llei de mesures urgents per corregir les irregularitats detectades pels síndics

53078
Miquel Ramis, Santiago Tadeo, José Ramón Bauzá i Maria Salom, durant la reunió d'ahir a la seu del PP balear. | Teresa Ayuga

El líder del PP balear i futur president del Govern, José Ramón Bauzá, no aprovarà un nou pressupost autonòmic pel que queda d'any i mantindrà la pròrroga del de 2010, que activà l'Executiu de Francesc Antich. Els populars, que havien criticat la mesura i s'havien compromès a aprovar uns nous comptes si governaven, consideren ara que bastarà amb una llei de mesures urgents per donar cobertura legal a les suposades il·legalitats que ells havien denunciat, basant-se en un informe dels síndic de comptes. En aquell informe, fet públic per Bauzá i pel portaveu del PP al Parlament, Antoni Pastor, el 16 de març, la Sindicatura apuntava que el Govern d'Antich havia incomplert la llei per no haver remès al Parlament, abans del 30 d'octubre de 2010, el projecte de pressuposts de 2011. I advertia que l'Executiu "continua tenint l'obligació legal d'aprovar" aquest projecte de llei, perquè la pròrroga, tot i que és perfectament legal, "és excepcional, en espera de l'aprovació dels nous pressuposts en el termini més breu possible".

En aquell moment, segons recullen les cròniques del dia, Bauzá va donar per fet que governaria després de les eleccions i anuncià que el primer que faria seria aprovar els pressuposts, "que permetran els ciutadans de conèixer el ritme del nou Govern del PP". El popular considerà, fa dos mesos, que la presentació dels pressuposts era "irrenunciable" i que s'havia de fer tot d'una, perquè si no es perjudicava els ciutadans i es generava incertesa. Ahir, però, Bauzá confirmà que no avalarà uns nous pressuposts, sinó que esperarà el darrer trimestre de l'any per aprovar els de 2012. Si que anuncià que aprovaria un pla d'equilibri dels pressuposts prorrogats perquè, segons diu, el Govern està obligat a fer aquest pla d'estabilitat i l'Executiu d'Antich no l'ha fet. Tot i que en un primer moment s'interpretà que Bauzá es referia al pla de sanejament del dèficit, exigit per Madrid per autoritzar l'endeutament en més de 300 milions per a enguany, fonts del PP balear aclariren després que allò que havia volgut dir Bauzá era que aprovaria una llei de mesures urgents per donar cobertura legal a la pròrroga dels pressuposts i, per tant, a les despeses que s'han d'afrontar fins a final d'any.

Segons els populars, aquesta llei permetria salvar les irregularitats apuntades per la Sindicatura de Comptes, que en el seu informe també qüestionà que una ordre del conseller d'Hisenda, la que permet de prorrogar els comptes, basti per permetre les operacions financeres previstes -quan això s'hauria de fer per llei. Bauzá, que ahir es reuní amb els futurs presidents dels consells de Mallorca, Maria Salom, i de Menorca, Santiago Tadeo (el d'Eivissa, Vicent Serra, no hi assistí), anuncià que encarregaran auditories a les institucions on governin, per conèixer-hi l'estat dels comptes i els deutes que tenen i per "trobar els millors remeis per sortir de la crisi". Advertí que aquesta informació serà clau a l'hora de donar resposta a les peticions de determinats sectors, com ara la Federació Empresarial Balear de Transports, que ha denunciat que el Govern deu més de 4,4 milions d'euros a les empreses de transport escolar i regular de viatgers.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.