algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
19°

El TSJIB confirma la fiança civil d'1,6 milions a Matas

El tribunal troba necessari indagar si hi va haver una “mà criminal” que va accelerar la contractació de Calatrava

53108
Jaume Matas, atenent els mitjans després de declarar arran de cas Òpera. | TERESA AYUGA

L'expresident del Govern Jaume Matas haurà de pagar una segona fiança, en aquest cas civil, per una quantia d'1,6 milions d'euros, després de la decisió de la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears de confirmar aquesta mesura, imposada pel jutge d'Instrucció del cas Palma Arena, José Castro, a instàncies de les acusacions de la Fiscalia Anticorrupció i els serveis jurídics de la Comunitat Autònoma. Matas, que ja va avalar amb tot el seu patrimoni una fiança penal de tres milions d'euros per eludir la presó, havia recorregut la imposició de la nova, de caràcter civil i d'1,6 milions, exigida arran del cas Òpera, una peça separada del cas Palma Arena que investiga l'encàrrec d'un avantprojecte a l'arquitecte Santiago Calatrava.

La Sala Civil i Penal del TSJIB ha confirmat la fiança d'1,6 milions d'euros, perquè considera que "en el seu moment el titular del Jutjat d'Instrucció 3 de Palma va tenir a l'abast prou indicis per a la imposició de la caució". Els magistrats, així mateix, consideren "necessari" indagar si la "tensió" generada per la intervenció directa de l'exconseller Francesc Fiol davant la dificultat per justificar la necessitat d'una contractació negociada sense publicitat de l'arquitecte Santiago Calatrava "respon o no a una actitud de coerció o amenaçadora, que arribàs a doblegar amb mà criminal la voluntat dels arquitectes informants". El Tribunal Superior també admet que "no consta cap indici" que assenyali que Matas intervingués personalment en l'activitat relacionada amb el tràmit d'informe tècnic.

Cas Òpera

El magistrat Francisco Javier Muñoz va dictar ahir una providència en la qual dóna per conclosa la instrucció del cas Òpera, peça separada del Palma Arena, i insta la Fiscalia Anticorrupció i les acusacions a pronunciar-s'hi. D'aquesta manera, en els cinc dies hàbils següents, la Fiscalia i l'acusació de la Comunitat hauran de presentar sengles escrits per reclamar la continuació del procés per a l'obertura de judici oral o bé l'arxivament de la causa. En cas que decideixin continuar el procés, hauran d'especificar en els esmentats escrits les persones contra les qui es proposen formular acusació i els fets en què pretenen fonamentar les seves imputacions. El TSJIB va assumir el mes d'abril el cas Òpera, en el qual s'investiga l'encàrrec de l'expresident balear Jaume Matas a l'arquitecte valencià Santiago Calatrava per fer un palau de l'òpera a Palma.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.