algo de nubes
  • Màx: 18.52°
  • Mín: 8.69°
18°

Un 31% dels infants atesos ha patit maltractaments a casa

Així ho determina l'informe encarregat per l'Obra Social de la Caixa sobre el perfil de les persones que han recorregut al programa CaixaProinfància. En quatre anys, han ajudat 3.267 famílies de Mallorca en risc d'exclusió social

126028
El programa permet que els nins de families amb pocs recursos puguin rebre classes de reforç per millorar el rendiment escolar.

Un 31% dels nins atesos pel programa CaixaProinfància ha patit maltractaments físics o psicològics al propi entorn familiar. Després de la consolidació del programa, l'Obra Social de la Caixa ha volgut fer un balanç de la feina feta i, per això, la Fundació Foessa ha realitzat un estudi en què s'analitza la tipologia i el perfil sociològic dels beneficiaris a Mallorca.

L'informe es divideix en tres eixos: econòmic i polític/ciutadania i relacions socials. D'aquesta manera, es pretén abordar l'exclusió social com un fenomen multidimensional que aglutina diferents escenaris que poden derivar en situacions de pobresa.
Des de l'any 2007, en què s'inicià el programa CaixaProinfància, 5.092 infants i 3.267 famílies de Mallorca s'han beneficiat de les diferents línies d'ajudes que ofereix l'Obra Social de la Caixa. La inversió duta a terme ha estat de 3,7 milions d'euros amb l'objectiu de garantir la promoció socioeducativa de nins de 0 a 16 anys en risc d'exclusió i mirar de garantir-los un futur millor.
En l'eix econòmic destaca l'elevada incidència de tots els indicadors relacionats amb la situació laboral dels caps de família: tots els actius a l'atur, el sustentador principal amb una ocupació d'exclusió i/o irregular. El 44% de les llars que reben ajudes del programa tenien tots els actius a en desocupació quan es va fer l'enquesta. Un 40% dels sustentadors principals cercaven feina i un 25% es trobava en una situació de temporalitat. Els problemes amb l'habitatge són el segon més greu dins d'aquest eix. El 53,3% viu en règim de lloguer, davant un 43,1% que té un habitatge de propietat. El problema de l'amuntegament (<15m²/persona) també afecta un 21 per cent de les llars.

Pel que fa a l'eix polític/ciutadania i en l'àmbit educatiu només el 4,2% dels sustentadors principals de les persones que han participat en el programa CaixaProinfància és diplomat, llicenciat o amb estudis superiors, i un 23,3 té l'Educació Primària incompleta. És important destacar en aquest apartat que el 25,8% de les famílies que reben ajudes són monoparentals, fet que suposa que només un adult és l'encarregat d'aportar ingressos al nucli familiar.

L'estudi conclou que les dimensions de l'exclusió per causa de l'ocupació -atur temporal i de llarga durada, ofici d'exclusió, ocupació irregular- i de l'habitatge (amuntegament, insalubritat i despeses excessives) són les més freqüents a les famílies que demanen assistència.

Quina ajuda reben?

El programa CaixaProinfància s'adreça a llars amb menors de 16 anys en risc d'exclusió social. Allò que es fa quan la família demana l'ajuda, ja sigui directament o a través de Serveis Socials, és desenvolupar un pla de treball amb tot l'entorn familiar. No només cal treballar amb el nin, sinó també amb el seu dia a dia. Un dels objectius que persegueix el programa és garantir la promoció socioeducativa del menor, ja que en depèn el fet de poder garantir-li un futur millor i trencar el cercle de pobresa familiar.

A través de 17 entitats socials es poden articular cinc línies de treball: el reforç educatiu, l'educació no formal i el temps lliure, el suport educatiu i familiar, l'atenció i teràpia psicosocial, i la promoció de la salut.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.