nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
14°

La llengua i l'educació són el que més preocupa del nou Govern

Els sindicats STEI-i, FE-CCOO i FETE-UGT reclamen al futur president José Ramón Bauzá un pacte polític en matèria educativa i que no “toqui” el Decret de mínims. La CAEB també demana

Els sindicats majoritaris en educació, l'STEI-i, FE-CCOO i FETE-UGT demanaren ahir al futur president del Govern, José Ramón Bauzá, que treballi per aconseguir un pacte polític i social en matèria educativa i que "no toqui el Decret de mínims" que regula l'ensenyament en català. Els tres sindicats, que presentaren la setmana passada una declaració a favor d'un sistema educatiu "obert, realista, concensuat i de país" -que ja han subscrit 35 entitats-, demanaren a Bauzá que es deixin de banda "els antics discursos de confrontació lingüística ja superats".
"Esperam un retrocés important en matèria lingüística i, davant això, demanam responsabilitat i seny al nou president a l'hora de regular", reclamà ahir el president de l'Obra Cultural Balear (OCB), Jaume Mateu. Sobre les intencions dels populars -anunciades durant la campanya electoral- de posar en marxa la lliure elecció de centre i de llengua, "no sé com es pagarà; a més, hi haurà una llengua privilegiada, que serà el castellà, i una de subordinada, que serà el català. Això marcarà una diferència", es lamentà Mateu. La jornada postelectoral d'ahir també deixà opinions com la del Circulo Balear, que mostrà la satisfacció perquè "s'inicia la recuperació de la llibertat política a les Balears"; a més, afegiren que "el canvi en la política lingüística ha de ser tranquil, però ferm".

La CAEB també recordà al partit guanyador dels comicis de diumenge que s'ha de situar "l'educació i la formació com una prioritat", si bé també els reclamaren la "millora de la qualitat dels sistemes educatius i formatius per la seva relació amb el capital humà necessari perquè les empreses millorin la seva capacitat d'innovar i competir". Deixant a banda l'educació, el CAEB també es mostrà "confiada i desitjosa" que els nous gestors de les administracions públiques "apliquin les mesures previstes en el seu programa electoral per reactivar l'economia, enfortir el teixit empresarial i crear llocs de feina". I assenyalaren que és "estrictament necessari que les mesures de gran calat no es facin esperar i siguin executades tant aviat com sigui possible".

Des de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Mallorca, el seu president, Joan Gual de Torrella, volgué destacar que "les majories absolutes que ha aconseguit el Partit Popular atorguen a la formació una gran responsabilitat". Amb tot, Gual aposta perquè "els governants obrin un diàleg amb la societat per tal de recuperar el pols econòmic, un diàleg que generi confiança i il·lusió com a requisits per remuntar la situació". La Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM) mostrà el convenciment que la nova executiva "retornarà a les petites i mitjanes empreses el paper que els correspon, com a principals generadores de feina i riquesa". I es mostraren il·lusionats perquè Bauzá "ens anuncià durant la campanya una llei per donar suport als autònoms i a les petites i mitjanes empreses".

El sindicat USO, en les seves valoracions d'ahir, apostà per "un canvi radical de les polítiques antisocials que s'han realitzat, de manera especial, el darrer any". I també demanà que els nous representants dels ciutadans als organismes públics "mostrin receptivitat cap a les incipients manifestacions protagonitzades per joves del moviment 15-M". Asaja, segons explicà el seu president, Biel Company, creu que "seria una presa de pèl que el PP no recuperàs la Conselleria d'Agricultura, compromís adquirit per Bauzá amb el sector agrícola en la campanya".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Llorenç Rosselló, fa mes de 12 anys

Li recoman al PP que faci la seva pròpia política lingüística ja nosaltres ja feim la nostra quan hem governat. A cadascú allò que es seu i pau per a tots.

Valoració:1menosmas
Per balear, fa mes de 12 anys

Hay que empezar por la educación y sacar de nuestras aulas a esos pésimos maestrillos con nivel D de catalán que nos han llevado a la cola de la educación española. La enseñanza está abocada al fracaso cuando se da más importancia a la lengua que al contenido,

Valoració:-5menosmas
Per Pensem-ho, fa mes de 12 anys

La doble línia per ventura donarà tot beneficis als catalanoparlants que la triassin, ja que seria una línia amb alumnat amb menys problemàtica social i més educació familiar.

Valoració:6menosmas
Per Pere, fa mes de 12 anys

rafa, coco, i tota la tropa espanyolista anticatalanoparlant. Si voleu veure una cosa interessant, mirau

http://www.youtube.com/watch?v=McnU2uyWfB8

Vos escarrufarà...

Valoració:1menosmas
Per emigrante, fa mes de 12 anys

Que comunicado tan democrático que han hecho estos sindicatos de educación !

Valoració:-3menosmas
Per Pere, fa mes de 12 anys

La mala educació i el pensar que guanyar unes eleccions permeten ridiculitzar-nos (avalancha de inútiles, cavernícolas) està al nivell de la vostra incultura. Ja ho vaig dir una vegada i ho repetesc: estic ben segur d'haver llegit més que vosaltres en castellà (Neruda, León Felipe, Gil de Biedma, Blas de Otero, Alberti, Cervantes, Lope de Vega, Leopoldo Alas, Gómez de la Serna, Machado, Vázquez Montalbán...; vosaltres no deveu haver passat den Pemán i den Vargas Llosa), i no en parlem en català (estic segur que no hi heu llegit res). Així que no vengueu ara a xerrar que si els catalanoparlants som inútils o us hem tancat a una caverna. La caverna la duis posada de sèrie.

Valoració:6menosmas
Per emprenyat, fa mes de 12 anys

Se espera una avalancha de inútiles con nivel D de catalán en las colas del INEM. ¿Y así quieren bajar el paro estos peperos?
mal, muy mal...

Valoració:-7menosmas
Per Ligeia, fa mes de 12 anys

Tonir, ningú nega la importància d'aprendre idiomes, com més, millor, però els mallorquins tenim una llengua pròpia i és la gent que ve a ca nostra qui s'ha d'adaptar, no noltros. La llengua vehicular ha de ser la pròpia dels mallorquins, com a Alcaudete ho és la seva. No sé com costa tant d'entendre que tenim els mateixos drets noltros que els habitants d'Extremadura o Madrid, que viuen en la seva llengua.

Valoració:3menosmas
Per Ligeia, fa mes de 12 anys

És impossible fer una doble línia. Pensen duplicar l'espai físic de tots els centres? I duplicar el professorat? És totalement absurd i qui s'ho cregui és que ignora totalment la realitat de l'ensenyament.
Dr. Abadal, et puc dir que si esperes que tot l'ensenyament públic es faci en castellà pots comença a asseure't. I si no, ja en parlarem...

Valoració:-3menosmas
Per tonir, fa mes de 12 anys

Hay que fomentar tanto la enseñanza del catalán como la del castellano en partes iguales para eso las dos son las lenguas oficiales y ninguna está por encima de la otra. Si en el estatut tenemos el derecho a expresarnos en cualquiera de las dos lenguas chocaría que a la persona/institución que te dirijas no te entendiera.

Personalmente suelo hablar en castellano porque es la lengua de mis padres y agradezco que en el colegio e instituto me hayan enseñado catalán ya que seguramente no hubiera conseguido mi puesto de trabajo. Todo lo que sea aprender lenguas es abrir la mente.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente