muy nuboso
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 9.59°
13°

Creix el clam dels indignats i tensa la fi de campanya

L'àmplia repercussió que té el moviment social contra el capitalisme trastoca el rumb de les expectatives dels dos grans partits que es diputen el poder en aquestes eleccions

125820
La demanda de Democràcia real ha fet donar un tomb inesperat a la fi de la campanya. | Ferran Aguiló - T.A.

L'àmplia repercussió ciutadana que té el moviment social contra el sistema polític i econòmic -que, des de dimarts, ocupa la plaça d'Espanya en forma de protesta pacífica- ha provocat un gir en la campanya electoral dels partits convencionals i ha fet que els seus candidats es posicionin i n'hagin de fer referència. Ja són centenars de persones les que donen suport al moviment antisistema; i d'aquestes, prop d'una cinquantena secunden la iniciativa de no deixar buida la plaça fins al 22-M i de quedar-se a dormir al ras.

La seva lluita va més enllà dels resultats que puguin sortir en les eleccions autonòmiques i municipals. Alguns d'ells són abstencionistes; altres, aposten per canviar la tendència bipartidista de PP i PSOE, i per formacions més minoritàries i d'esquerres que sí que creuen que és possible un altre sistema econòmic. Volen ser anònims, i per això només diuen el seu nom en aquest diari.

"La gent ens dóna molt de suport. No ens posicionam en cap partit polític, però defensam llevar el poder als dos grans partits, que responen a un sistema antinatural. Però creim que si la gent decideix, finalment, d'anar a votar, no ho ha de fer en blanc", explica Jorge, un dels implicats en la causa.
En Luismi, un altre 'indignat', afegeix: "Les repercussions electorals de diumenge són secundàries perquè les eleccions polítiques no ofereixen, ara mateix, solucions reals; no veim cap solució clara al capitalisme que ens envolta". Alhora remarca: "Intentam contagiar la resta de població de la idea que aquest sistema s'ha creat per afavorir una minoria, en detriment de la pèrdua de drets d'una àmplia majoria". Prova d'això, diu, el "rescat financer" de la banca amb doblers públics s'ha traduït amb "les retallades socials".

Es tracta d'una lluita cap a un nou ordre que va més enllà dels regionalismes i els estats, un canvi de tendència que vol acabar amb les velles estructures del poder i amb les desigualtats socials a tot el món. "Volem que la nostra reivindicació sigui un caldo de cultiu perquè la gent prengui consciència que és necessari un canvi", diu Nieves.

Els 'indignats' són ciutadans heterogenis i de totes les edats. Persones amb carrera i que treballen o que estan aturades, estudiants, autònoms i, fins i tot, que fan feina per a l'empresa privada i alguna administració. Abstencionistes i votants de partits d'esquerres minoritaris i alternatius. "Un petit gest radical pot canviar la qüestió. Aquestes mobilitzacions que es convoquen aquí i a d'altres ciutats de l'Estat poden desbordar unes eleccions", afirma Carlos. "Aquí es qüestiona la sobirania nacional i l'econòmica. La democràcia no és només anar a votar cada quatre anys i que, després, els polítics facin el que vulguin", remarca Pau.

A curt termini, els 'indignats' plantegen dues opcions a les urnes: o aconseguir una abstenció massiva que cerqui la deslegitimació del sistema o apostar pels partits minoritaris que donin suport a la reforma de la llei electoral. La concentració a plaça d'Espanya és ferma fins el 22-M, però el moviment tem possibles desallotjaments la nit de divendres a dissabte. "Són jornades de reflexió, però nosaltres no feim cap mena de propaganda política, només som crítics", recrimina una altra 'anònima'. El moviment de Palma va a més. Fins al punt que Enrique Dans i Ricardo Galli, catedràtics i impulsors de la plataforma No els votis, han vingut a Palma i s'han afegit a la plantada.

Tots els partits intenten capitalitzar l'onada, però els acampats els rebutgen

Els partits polítics intenten aferrar-se a la protesta dels joves, però pareix que la resposta que reben és de rebuig. De fet, representants del PSIB, PP, EU, PSM-IV-ExM i Esquerra entraren al debat sobre les manifestacions. El mateix president Francesc Antich (PSOE) expressà "respecte" cap a les protestes, però els demanà que no caiguin en la "indiferència". "El diumenge cal anar a votar", assegurà. El mateix féu el candidat del PSM-IV-ExM, Biel Barceló, qui també els donà suport. El líder del PP, José Ramón Bauzá, va dir que "les queixes són lògiques perquè la gent està cansada dels polítics que governen actualment" i carregà contra el PSOE. A Eivissa, el dirigent del PP Esteban González Pons, titllà de "patètic" l'intent del PSOE d'apropiar-se el malestar.

David Abril (IV) i Marisol Ramírez (EU) s'acostaren fins al campament de plaça d'Espanya. De fet, EU es va reunir ahir amb urgència per condemnar la prohibició de les protestes per part de les juntes electorals i per canviar el que queda de campanya en funció d'aquest fet. Tot i així, la majoria de joves acampats no desitjaven la presència de polítics. "No volem que vinguin aquí a fer-se la foto", assegurà en assemblea improvisada un dels joves. Un altre demanà la creació d'un recinte tancat, amb el nom d'escola bressol, per tancar-hi els polítics que s'acostin. Encara més: membres de l'acampada construïren una petita forca (amb corda real), en clara referència als polítics.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente
Per Reacciona, fa mes de 12 anys

Ànim i endavant!
Aquest moviment és un bri d'esperança per un futur canvi dins la societat. Més participació, manco corrupció i llançar definitivament l'avarícia d'uns pocs al pou del fems. Així com recolzau part de voltros, per acabar amb el bipartidisme,“cal donar suport a la reforma de la llei electoral”.

Valoració:0menosmas
Per Salvi, fa mes de 12 anys

Jo també he passat per la plaça en mala hora dita d'Espanya i m'he trobat amb un betlem friqui que feia pena. Quatre ninets que semblava que feien tasques de plàstica de primer d'ESO, quatre o cinc alcohòlics, dos immigrants desenfeinats i quatre voyeurs.

Valoració:6menosmas
Per IntelBook, fa mes de 12 anys

En una economia lliure, hi hauria moltíssimes fundacions privades (no ONG amb ajuda del govern) en el que cadascú donés els diners que volgués o no. Això és llibertat. Ben segur que, amb els diners que ens estalviaríem al no haver de mantenir la colla política, tindríem una bona renda disponible per dedicar a aquests afers (o no).

Valoració:3menosmas
Per Pere, fa mes de 12 anys

Intelbook: aquesta teva preocupació apartent pels desemparats, com la resols? Estan fent alguna cosa per ells, a part de queixar-te que els polítics no se'n preocupen? Jo sempre he votat per partits que, SI GOVERNASSIN, estic segur que treballarien per als més necessitats. El que passa és que el poble (aquest tan dejectat pels polítics) vota majoritàriament AQUESTS altres polítics. Bona paradoxa que no resoldrem amb l'abstenció.

Valoració:-6menosmas
Per Tià, fa mes de 12 anys


Jo el que puc dir és que he passat per aqueixa plaça i, a més a més, he vist fotos que els diaris han publicat de l'acampada. Ni en un cas ni en l'altre no he pogut observar cap pancarta en la nostra llengua: tot és en foraster. I això és ben simptomàtic.

Avui ben dematí he rebut un missatge en què em demanaven que els fes costat. Tot només en espanyol. Els he enviat a dir que sols no els prendré en consideració. Si no saben o no volen respectar el país, ja s'ho faran. A mi que no m'hi esperin.

Valoració:12menosmas
Per bie, fa mes de 12 anys

Si la gent vota amb conseqüència pot canviar les coses.
Diumenge podem canviar fent ús del nostre dret més gran: votar.
Està bé expresar el que un pensa però també ens hem de moure i votar. Si no tot queda en un queixar-se i esperar que els altres o arreglin.
Votar en blanc o nul només afavoreix als partits grans que ens han duit on estam.

Valoració:3menosmas
Per rogelito, fa mes de 12 anys

t'has estat dues hores per idear aquest irònic comentari? uu tu si q ets guai, i no els joves que se concentren per un futur millor.. a tu si q set veu el seny brollant a 'borbotones'.. el q s'ha d'aguantar...

Valoració:-1menosmas
Per Alternativa, fa mes de 12 anys

Una excursió fins a la Plaça d'Espanya, quina heroïcitat! Podieu haver anat una mica més lluny. I perquè no esborrau el nom d'aquesta plaça i li posau Plaça de la Llibertat o de la Independència, o de l'Anti-Espanya? Això sí que seria una demostracó de seny.

Valoració:4menosmas
Per Tomeu, fa mes de 12 anys

noelsvotis! VOTA NUL! escriu a la butlleta el que penses d'ells.
REGENEREM LA POLÍTICA!
PER UNA DEMOCRÀCIA REAL JA!

Valoració:8menosmas
Per IntelBook, fa mes de 12 anys

Vota per NINGÚ.

Ningú d'ells et representa.
Ningú d'ells cumpleix les seves promeses.
Ningú d'ells ajudarà als pobres i desemparats.
Ningú d'ells escoltarà els teus problemes.
Ningú d'ells es preocuparà de tu, sols ets una estadística més.

Només tu et pots preocupar per tu mateix.

Que la política sigui opcional (no vull mantenir-los amb els meus impostos!). FORA! Democràcia és una estafa. Que em deixin en pau (idiocràcia, el poder recau en l'individu).

Valoració:14menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente