algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

El cementeri ja fa justícia als afusellats pel franquisme

Memòria Històrica col·locà ahir els 1.560 noms de les víctimes i va fer un acte de benvinguda que passà per la casa d'Emili Darder, Can Mir i Can Salas

123880
La planxa amb més de 1500 noms de les víctimes represaliades, ja és al cementeri

El Mur de la Memòria, al cementeri de Palma, ja té col·locades des d'ahir les plaques amb els 1.560 noms de les persones que varen ser assassinades pel bàndol franquista durant la Guerra Civil. L'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de les Illes va fer un petit acte de benvinguda a les víctimes, que per fi tindran un lloc físic per poder ser recordats i honrats pels seus famíliars. La presidenta de l'associació, Maria Antònia Oliver, remarcà que l'entitat fa un recopilatori bibliogràfic, que serà publicat, de la situació personal que varen patir cadascuna d'aquestes persones. "No només són noms, eren persones i mereixen que es recordi què els va passar per fer justícia", remarcà Oliver.

El projecte, que era "una assignatura pendent", s'està acabant de reconstruir; a més, la planxa de ferro, de dotze metres de llargària i amb el nom d'aquestes víctimes, ja està instal·lada davant el Mur de la Memòria. Totes aquestes víctimes represaliades havien nascut a Mallorca o bé tenien algun vincle amb l'Illa. Abans de traslladar la planxa al cementeri, membres de l'associació han fet un recorregut pels tres emplaçaments més simbòlics de la repressió. Primer, han aturat el furgó davant la casa on vivia l'exbatle republicà, Emili Darder, al final de les Avingudes, i que va ser apropiada posteriorment per la Prefectura Militar d'Aviació. El recorregut continuà per Can Mir (on hi ha el cinema Augusta), uns antics magatzems de fusta que varen ser habilitats com a presó fins al 1942. Des d'allà s'organitzaven les sortides de les víctimes que havien de ser afusellades.
El tercer emplaçament ha estat la biblioteca de Can Sales, l'antiga presó de les dones. El recorregut acabà al cementeri de Palma, on la presidenta de l'associació llegí el text de la periodista Margalida Capellà, que estarà esculpit a la placa de marbre blanc col·locada en l'anomenada placeta de les Fosses, dins el mateix cementeri, a 100 metres d'on es produïren els afusellaments.

Així mateix, l'historiador de Porreres, Tomeu Garí, llegí un segon text de l'escriptor Llorenç Capellà, que serà en una placa de marbre blanc al costat del mur, en homenatge a totes aquestes víctimes. Segons destacà Oliver, el memorial estarà acabat i a punt d'inauguar-se properament. La regidora assenyalà que, en aquests moments, ja s'han fet totes les tasques de pavimentació: ahir es col·locaren els noms, els enjardinaments i la il·luminació; a més, també s'hi ha col·locat els bancs.

Per acabar l'adequació de tot aquest espai, només manca posar la cadira de bronze feta a escala real, que vol simbolitzar el lloc buit que les víctimes deixaren en les seves famílies. L'escultura de bronze representarà un munt de roba i pretén reproduir les vestimentes de les víctimes -que, un cop assassinades, eren despullades-. També s'hi posarà el marbre amb l'escrit de Llorenç Capellà. "És un dret a la memòria, el dret a ser recordats. La negació de la repressió fou un dol retardat pel fet de no poder cercar les víctimes, ni recuperar-ne els cossos, ni les ofrenes, ni tenir un espai on honrar-les", va destacar Ramon.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Jaume, fa mes de 12 anys

L'acte electoral oficial del govern progressita de l'ajuntament de Palma va ser la reinauguració del monument feixista dedicat al creuer Baleares que hi ha a sa Feixina. Fins i tot a Manacor el PP va aprovar la eliminació de tots els simbols feixistes a petició de na Dora Amer per recuperar la memória del batle "Garanya".

Valoració:0menosmas
Per unitat de cures intensives, fa mes de 12 anys

E-lec-to-ra-lis-me pso-ci-a-lis-ta

Valoració:8menosmas
Per falange balear, fa mes de 12 anys

lo que tendrian que hacer el gobierno socialista que por suerte ya le queda poco es destinar ese dinero que cuesta el monumento a todas las personas que no tienen para comer,en el cementerio ya hay una placa que pone lo que paso hay.el psoe tambien mato a mucha gente en tiempos de la republica y la guerra civil no lo olvidemos,MEMORIA HISTORIA SI PERO VERDADERA.AE

Valoració:-2menosmas
Per Mallorquín, fa mes de 12 anys

Esta molt be que es reinstauri sa memoria dels represilats per se tropes franquistas,varen ser victimas de una venganca institucionalitzada des nou regim perpetuat durant coranta anys.Ara be,com democrata que em consider enten que hi va haber mes victimas que ara no sels nombra,com si ses des band republica-legal fosin ses uniques victimas de sa guerra civil.Tambe hi va haver represaliats pes band republica,que sels va reconeixer com ''caidos por la patria'' y que avui dia no sels te en conta.Eran españols,com tots es que ara sels reconeix sa seva memoria y que com es des band republica problablement fosin allistats a la forca,y per tant,tan inocents com es morts des band contrari.Es meu padri matern,va ser uns des que afusellarens els anomenats ''rotjos'',y jo procur no emetre ses meves opinions en funcio des meus sentiments,sino que ho faig desde es punt de sa perspectiva que et dona es coneixement de sa historia,que es lo que darrerament manca en sa informacio que es dona sempre amb opinions condicionades perls interesos politics dels partits de esquerra,sense aproparse a la veritat de sa historia,diguent mitgas veritats per condicionar sa opinio y coneixement que tenen ses novas generacions de lo que va pasar en realitat.

Valoració:-5menosmas
Per Ligeia, fa mes de 12 anys

Totalment d'acord amb els comentaris i tota la meva solidaritat per les famílies i descendents de les víctimes. Una pena que quedi com un gest electoralista, Aquestes persones es mereixien molt més i no oblidem que encara no se'ls ha fet justícia. La lluita per la dignitat continua.

Valoració:3menosmas
Per Pep, fa mes de 12 anys

Aquests noms d'assassinats escupen a la cara dels polítics i tribunals la manca de justícia que encara no han assolit, és per això que aquest espai és tant important, escup la veritat. Aquesta iniciativa sorgeix de la voluntat popular i social però les associacions cíviques no poden anular sentències ni haurien d'exhumar fosses il.legals, això correspon als estats que es diuen democràtics, ho és plenament el nostre?, Aquesta és la qüestió

Valoració:2menosmas
Per Dissidents, fa mes de 12 anys

Fer justícia significa anul·lar les sentències franquistes i retornar al règim republicà que els robaren i que ens robaren.

Valoració:4menosmas
Per martí, fa mes de 12 anys

enhorabona per la bona feina feta.ç
perquè ningú no oblidi mai el que va passar

Valoració:1menosmas
Per Jaume de Palma, fa mes de 12 anys

Evidentment és un acte que s'hauria d'haver fet molts d'anys enrera. El que m'indigna és que se faci precisament ara, en plena campanya electoral. Quina casualitat!

Valoració:20menosmas
Per Arnau de Santacília, fa mes de 12 anys

Un gest encomiable.

Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente