nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
14°

Barceló presenta el PSM com l'únic obstacle al bipartidisme

El candidat de la coalició econacionalista va cloure ahir el sopar de celebració del trenta-cinquè aniversari del partit. Va atacar el PP, el PSIB i la dreta mallorquinista

124654
Es va reconèixer els qui fa 20 anys que són militants.

El secretari general del PSM, Biel Barceló, va tancar ahir el sopar de celebració del trenta-cinquè aniversari del partit amb un discurs bel·ligerant i sense concessions. Va atacar la dreta -per corrupta i per causar la crisi-, però també el PSIB per estar supeditat a les ordres de Madrid. El polític i candidat mallorquí va presentar el seu partit i la coalició PSM-IV-Entesa com l'únic obstacle al bipartidisme.

"Som els únics que confiam en Mallorca", va dir Barceló, qui va afegir: "Sense nosaltres els partits espanyols deixen de prioritzar les necessitats de Mallorca i les Illes Balears". Davant les més de 700 persones que varen assistir al sopar d'aniversari, que es va fer a Algaida, el candidat de la coalició a la presidència va ser clar i va dir que les Balears tenen l'autogovern que tenen gràcies al moviment polític nacionalista que l'ha reclamat, que té com a referent el PSM.

Barceló va ser especialment dur amb "la corrupció sense precedents per part de la dreta centralista i la que es feia dir mallorquinista". Va afirmar que els escàndols de corrupció han "embrutat" el nom de les Illes. A més, va recriminar al PP que no s'hagués disculpat per la corrupció "que va impulsar" quan era al Govern.
Així mateix, va culpar la dreta d'haver provocat la crisi econòmica per haver apostat durant anys des del Govern "per l'especulació, el ciment, les autopistes i el turisme barat", precisament allò a què el PSMfa 35 anys que s'oposa. Exculpà el Govern del Pacte i va dir que no havia causat la crisi, tot i que alguns mitjans volguessin fer creure el contrari.

Tot i exculpar l'Executiu, però, Biel Barceló també va tenir retrets per al president, Francesc Antich, i per al PSIB. Recordà que dimecres els socialistes van votar al Senat contra derogar les prospeccions petrolíferes devora la costa d'Eivissa, malgrat que dimarts havien votat el contrari al Parlament. A més, va retreure als socialistes que José Luis Rodríguez Zapatero pretengués privatitzar AENA. "Necessitam descentralitzar la gestió dels aeroports, no posar-la en mans privades", va dir.

Amb tot, Barceló deixà una porta oberta a l'optimisme i indicà que la coalició econacionalista és la força política amb més potencial de creixement de les Illes Balears. A l'acte de celebració, també hi va intervenir el candidat de la coalició al Consell de Mallorca, Joan Font, i el secretari general de les joventuts del PSM, Lluís Enric Apesteguia, i es van lliurar els premis del partit.

Enguany es varen guardonar el Grup Excursonista de Mallorca amb el Premi a la defensa i protecció del territori; els Joves units per la lluita sahrauí amb el Premi a la tasca per la solidaritat i la justícia social, i la Federació de música i balls de Mallorca amb el Premi a la defensa de la llengua i la cultura.

Varen lliurar els guardons el conseller de Medi Ambient, Biel Vicens; el coordinador de Joventut de Cort, Antoni Noguera, i la portaveu del Bloc al Consell de Mallorca, Joana Lluïsa Mascaró. Les distincions del PSM reconeixen persones o entitats que hagin destacat pel seu progressisme, mallorquinisme o ecologisme, que són els tres pilars ideològics del partit.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per nous, fa mes de 13 anys

El PSM és un incompetent, un malgastador i no creu a n'en Manera qui maneja els doblers.
PSM no

Valoració:20menosmas
Per ca, fa mes de 13 anys

PSM=tren de llevant=tren de la vergonya=destrucció absurda d'una comarca

Valoració:22menosmas
Per rafa, fa mes de 13 anys

Este Barceló se equivoca. El único obstáculo al bipartidismo en nuestra tierra es UPyD. Lo demás es más de lo mismo: o derechona corrupta o izquierda nazionalista incopetente

Valoració:-9menosmas
Per independentista, fa mes de 13 anys

Es pardal, se nota que tots els enxufats del PSM ja vos rebufa la feina a la conselleria i vos heu posat a fer campanya eh? Idò mes ben igual si Esquerra treu 10.000 vots o si en treu 500, com a mínim estic tranquil de votar una gent que te paraula i no es ven per 4 cadires, botiflers!

Valoració:0menosmas
Per Francesc, fa mes de 13 anys

De vegades la gent no té en compte una cosa: si el PSM es desinfla i no apareix ningú que agafi el relleu, el PSIB ja no pensarà en clau de pacte i serà prest que les veus en favor de la normalització lingüística (sí, no fan grans coses, són més aviat nuls, però és un partit espanyol, i la cosa és que la majoria de la gent vota pp o psoe) deixaran d'estar-hi al capdavant. Els Antics i les Armengols passaran a un segon pla i hi passarà quelcom similar al que està passant al PP. És la política, senyors.

A mi hi ha moltes coses que no m'agraden del PSM (del mallorquí sobretot). Em sembla abusiu que fomentin i/o acceptin la concepció de la CAIB com a País, i és totalment contraestratègic que se segueixin autodefinint com a nacionalistes, quan tot el món sencer relaciona aquest mot amb nazi.

Però la majoria de coses de les que es queixa la majoria de gent són conseqüència del fet de ser minoritaris al Parlament. Què va passar al Principat? ERC cremada també per haver de seguir una estratègia a mig-llarg termini, per no aconseguir la independència en dos dies, per no saber explicar que s'hi atracaven més fent tripartits i enfrontant sociològiament l'electorat federalista amb l'espanya singular, que no pas pactant amb una CiU que no tenia cap intenció de fer avançar el poble sociològicament cap a l'independentisme. Quin era el problema? Doncs el mateix que el del PSM a Mallorca: massa pocs diputats per satisfer una bona part dels possibles votants, la necessitat de seguir estratègies centrades en fer viable una millora i evitar el camí cap al desastre, etc.

Valoració:0menosmas
Per Votar psm és com votar psoe, fa mes de 13 anys

Arnau,
-la Llei de Consiultes la va entrar el psm al parlament quan ja no hi havia temps de que s'aprovàs. Per n molestar al psoe.

-La cogestió no la veurem ni en pintura

- la politica lingüística ha esta nefasta. S'han reduït els cursos de català i hi ha manco Ajuntaments que en fan.

-Els avanços en transport públic ha estat tenir el tren de manacor aturat 8 mesos

-La protecció de territori l'ha determinada la cris no el PSM

CAP AVANÇ AMB AUTOGOVERN.

P:D: Esquerra Republicana havia d'haver partit amb Son Espases, cert. Però almanco ho va fer quan veia que s'incomplien tots els acords

Valoració:12menosmas
Per Pitus Flautus, fa mes de 13 anys

El que ha de fer ERC és desfer la barraquera que té a Mallorca, ingressà al PSM i al hora el PSM ha de esser el referent de ER de Catalunya a Mallorca i amb una bona democràcia interna, amb veu per tothom finalitzà aquesta ridícula atopmització

Valoració:5menosmas
Per Marcel Bonveí, fa mes de 13 anys

Per evitar el bipartidisme espanyolista ens cal crear una gran coalició de tot el Nacionalisme progresista, l'ecologisme i el sobiranisme. Crec que hi falta Esquerra en esta coalició.

PSM-IV-Entesa-Esquerra. Però perfavor que li posin un altre nom a la coalició que això sembla una cosa rara.

Valoració:0menosmas
Per Llimac, fa mes de 13 anys

Lo d'escolanets del PSOE que ho deis: per tirar enrera l'acord PSOE-UM que permetia 3.000 places hoteleres a Sa Ràpita a canvi de Son Baco? O per aturar els peus a n'Armengol amb el segon cinturó? O per aturar les prospeccions petrolíferes que el PSOE volia fer? Si el PSM no existís l'haurien d'inventar, sense ells aquesta terra no seria igual, d'això en podeu estar segurs.

Valoració:-4menosmas
Per Amèn, fa mes de 13 anys

En Barceló va ben errat. Els balears no som tan collóns com se creu. Fins a dia d'avui em anat cremant escolanets al servei dels dos partits espanyolistes amb possibilitats de governar. Ara toca deixar-nos de percentatges ridiculs, de retrocès en moltes ocasions. Volem el cent per cent del que ens toqui i que ens retornin els percentatges perduts per culpa sobre tot, del amèn amèn

Valoració:-6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente