algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín:

Set centres se sumen al Manifest pel català de l'IES Pau Casesnoves

L'Assemblea de professors de l'IES Joan M. Thomàs de Palma i el sindicat STEI-i també s'han adherit a la iniciativa impulsada des del claustre del centre de secundària inquer. El 10 de febrer, mitjançant diferents activitats didàctiques o les que decideixi cada centre o entitat, es reclamarà la unitat de la llengua catalana i es posarà èmfasi en la valoració positiva

55226
El claustre de l'Institut de Secundària Pau Casesnoves d'Inca. | C. MORENO

Set instituts s'han adherit al Manifest en defensa del català impulsat pel claustre de l'IES Pau Casesnoves d'Inca. En aquest document, enviat a tots els centres educatius de les Illes el passat mes de novembre, es reclama una rectificació pública del president del Partit Popular de les Illes Balears, José Ramón Bauzá, sobre la seva intenció de derogar/rectificar la Llei de normalització lingüística i/o el Decret de mínims. El Col·legi Públic (CP) Montaura de Mancor de la Vall, el CP Sant Salvador d'Artà, l'Institut d'Educació Secundària (IES) Josep Sureda I Blanes de Palma, l'IES Can Peu Blanc de sa Pobla, l'IES Porto Cristo, l'IES Capdepera i l'IES Port de Pollença, així com l'Assemblea de professors de l'IES Joan M. Thomàs de Palma i el sindicat STEI-i ja s'han adherit a la iniciativa del centre inquer. El claustre del centre públic també instava tots els centres docents, institucions i mitjans de comunicació a un acte de protesta simbòlic el proper 10 de febrer.

Els centres que, de moment, s'han sumat a aquesta empresa organitzaran una seguit d'activitats didàctiques i complementàries que formen part de les programacions de cicle o de les programacions dels departaments i tenen a veure amb treballar als centres la unitat de la llengua catalana, les varietats geogràfiques de la llengua, la valoració positiva de la diversitat lingüística i cultural, el manteniment i l'ús de la llengua pròpia de les Illes Balears.

Cada centre té absoluta llibertat per realitzar la seva protesta, ja sigui dins l'escola o a les portes del recinte. També són lliures per fer l'activitat a l'hora de pati o en acabar o abans de començar la jornada lectiva.
Des de l'organització volen recalcar que "tal com feim activitats complementàries per al dia de la Pau, el del Medi Ambient, Sant Antoni, els foguerons, la Rua, el Correllengua, el No a la Guerra... aquesta en serà una més". Amb tot, es farà arribar una carta a les famílies informant sobre l'activitat concreta que s'hagi decidit organitzar al centre per reivindicar la unitat de la llengua catalana.

El Manifest, que es llegirà el proper dia 10 de febrer a tots els centres que s'adhereixin a la protesta, serà el mateix que sorgí de manera espontània al claustre de l'IES Pau Casesnoves. Entre d'altres, es demana al Partit Popular "que rectifiqui i faci una declaració explícita de la unitat de la llengua catalana, tot i les seves varietats dialectals". Així mateix, demanen de manera rotunda que José Ramón Bauzá expressi que "no canviarà una normativa que només pretén assolir el fet que tots els membres de la societat esdevinguin bilingües (deixant de banda l'ús personal que es faci de cada llengua)".

El Manifest

"Als mitjans de comunicació de les Illes han aparegut fa uns dies les declaracions de qui amb tota seguretat serà el candidat del PP a presidir el Govern de les Illes. Aquestes declaracions fan referència a la intenció de derogar/reformar la Llei de normalització lingüística i/o el Decret de mínims. A més a més, neguen la unitat de la llengua catalana amb arguments tan peregrins com el que aquí deim "tassó" i no "got" (...)".
"L'objectiu ben segur d'aquesta actitud és afeblir la presència futura del català en la societat, ja que l'ensenyament en català sembla l'única possibilitat que totes les persones que passen per les aules esdevinguin bilingües i puguin optar en el futur per usar la llengua que vulguin i, per tant, conduir-lo a l'estatus de llengua d'ús residual en el territori on és llengua pròpia, en primera instància, i a l'extinció, en segona. (...)".
"Consideram que amb aquestes afirmacions l'autor ataca directament la realitat lingüística de la llengua catalana. (...)".
"Així doncs, des del nostre claustre rebutjam i rebutjarem qualsevol tipus d'ingerència que no tingui com a principal objectiu l'assoliment real d'un sistema educatiu de qualitat, públic i en català.(...)".

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per M. Antònia Socias, fa mes de 12 anys

Crec que si mostram tanta susceptibilitat davant el discurs d'estratègia política (i/o ignorància cultural) del sr. Bauzà, que encara-us record- no ha arribat al poder, no fa més que fer palès el nostre sentiment d' inferioritat davant el tema de la llengua i la seva unitqt.. Obviem la neciesa, Les urnes són el vertader mitjà per deixar constància de les nostres diferències. Ens agradi o no, la democrària és això. Quan els discursos dels aspirants a President es materialitzin, aleshores INDIGNEM-NOS. Ara com ara, la millor normalització que podem fer a l' escola és crear ciutadans amb sentit crític i opinió i, això, us record, no vol dir que pensin com nosaqltrea els profes, malhauradament alguns els costa acceptar. Crec ha arribat el moment de lluitar contra els discursos, manifestacions, etc. políticament correctes, sobretot dins el camp de l' ensenyament.

Valoració:0menosmas
Per Mariantònia, fa mes de 12 anys

Enyor el dia en què parlar en català sigui quelcom normal i no un acte d'autoafirmació

Valoració:2menosmas
Per Aina, fa mes de 12 anys

El català i el valencià, son la mateixa llengua, el balear ho pot ser però fa falta una tasca important de introduir paraules balears al diccionari de l'IEC. S'està en el bon camí, pero falta encara molta feina per fer.

Valoració:-6menosmas
Per Defensem la llengua, fa mes de 12 anys

L'entestament en reclamar la "unitat de la llengua catalana" acabarà matant-la. No vos enrecordau del "pi de les tres branques" de n'Alcover?, Això encara segueix vigent. No es trenca una llengua ni tampoc un arbre fort si es mantenen les branques. Si les branques es tallen l'arbre s'acabarà morint. No ho podem permetre.

Valoració:-8menosmas
Per rafa, fa mes de 12 anys

Más les valdría preocuparse por la enseñanza. Así nos va con profesores sectarios y pancatalanistas, a la cola de España.

Valoració:-21menosmas
Per Ligeia, fa mes de 12 anys

Els ensenyants no ens deixerem doblegar perquè defensar la cultura i lluitar contra la ignorància, la intolerància i els prejudicis és precisament la nostra feina.
Els del PP que s'ocupin de tornar el que han robat i que deixin les qüestions lingüístiques als professionals.

Valoració:15menosmas
Per Catalina, fa mes de 12 anys

És trist que encara ens trobem amb aquesta situació: tenir necessitat de reivindicar el que és evident. Senyors del PP deixin de dir bajanades, són l'escòria de la societat mallorquina per voler imposar l'analfabetisme en llengua catalana.
Si els ensenyants no es deixen doblegar, encara no està tot perdut. Gràcies!

Valoració:14menosmas
Per Estim la meva cultura, fa mes de 12 anys

S'hi hauria de matricular en Bausà, però a uns quans més alfabets no els faria cap mal matricular-s'hi!

Valoració:13menosmas
Per Mr. Hat, fa mes de 12 anys

Bauzá deberá pararle los pies a estos institutos.

Valoració:-29menosmas
Per Fuck Google Instant, fa mes de 12 anys

En Bauzà s'hauria de matricular en un d'aquests instituts.

Valoració:17menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente