nubes dispersas
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
19°

Renovat el programa de la 'Primera Hipoteca' amb set entitats financeres

El conseller d'Habitatge, Jaume Carbonero, ha explicat que es financia fins al cent per cent del preu de venda

El conseller d'Habitatge i Obres Públiques, Jaume Carbonero, ha signat per quart any consecutiu la pròrroga del conveni 'Primera Hipoteca' amb set entitats financeres, dos menys que l'any passat. Concretament, són La Caixa; Sa Nostra; Es Crèdit; Colonya Caixa Pollença; CAM; Cajamar-Caixa Rural i Banco Popular Hipotecario. Així, amb aquest acte, Carbonero ha donat continuïtat a la Primera Hipoteca, que es tracta d'un producte que ofereix unes condicions avantatjoses per a la compra d'un habitatge i que es va posar en marxa en gener 2008 en substitució del passat programa 'Hipoteca Jove', impulsada per l'Executiu de Jaume Matas.

Una dels principals avantatges d'aquest conveni que es renova és que permet finançar fins al cent per cent del preu de venda de l'habitatge, fins a un preu de 220.000 euros, el que ha facilitat que, des de la seva posada en marxa al 2008, i fins a desembre del 2010, unes 2.160 persones hagin pogut formalitzar la seva Primera Hipoteca. En un comunicat, la Conselleria d'Habitatge ha recordat que per a ampliar el nombre de beneficiaris d'aquest producte, a la renovació del conveni de l'any passat, es va incrementar l'edat dels sol·licitants fins a 40 anys, quan, al principi, podien accedir persones de fins a 35 anys, la qual cosa també s'ha mantingut en el document subscrit aquest dijous.

Les condicions de la Primera Hipoteca milloren les que oferia la Hipoteca Jove en aspectes com el tipus d'interès, ja que s'ha fixat en tipus fix del 2,75 el primer any i l'euríbor +1,25 a partir del segon any, sempre que es contractin diferents productes amb les entitats. Així, amb el passat Executiu el tipus d'interès es va fixar en l'euríbor +045% en el primer any i Euribor +0,65 a partir del segon any. A més, el Govern de Francesc Antich va eliminar la comissió d'obertura, quan amb el passat Executiu era del 0,5%, i alhora tampoc hi ha compensació per desestimació.

D'altra banda, va reduir el preu màxim nominal de 300.000 a 220.000 euros i va mantenir el termini màxim de pagament en 40 anys. Els sol·licitants poden demanar el cent per cent del valor de taxació o del preu de compra (el que sigui més baix dels dos). A més, existeix la possibilitat de tenir una hipoteca complementària per a les compres d'habitatge protegit, de manera que per fer davant de la diferència entre el preu de venda de la HPO i el 80% màxim que es pot finançar amb els préstecs qualificats (els que es donen per comprar habitatge protegit), els interessats es poden acollir a una altra Primera Hipoteca per poder disposar del 20% de l'import restant.

En aquest cas, la principal condició és que els dos préstecs (préstec qualificat i Primera Hipoteca) es formalitzin en la mateixa entitat financera. Respecte a la resta de les condicions, són les mateixes que una Primera Hipoteca normal. D'altra banda, la Conselleria d'Habitatge i Obres Públiques, mitjançant el 'Decret VuitOnze', atorga una subvenció del 15% de la quota anual del préstec, fins a 1.000 euros anuals durant els quatre primers exercicis.

Els requisits per accedir a aquestes ajudes són que no tinguin ni hagin tingut un habitatge en propietat; que formalitzin la Primera Hipoteca; tenir entre 18 i 35 anys i que els ingressos anuals no superin en 4,5 vegades l'IPREM (Indicador públic de renda d'efectes múltiples). L'import oscil·la entre els 36.906,65 euros fins a 47.451,41 euros, en funció dels membres de la unitat familiar.

Tipus d'avals

D'altra banda, el Ibavi subscriu dos tipus d'avals: el de la Primera Hipoteca general i el de la Primera Hipoteca complementària per adquirir una HPO, de manera que en els dos casos, l'objectiu és cobrir el cent per cent del finançament. En un primer cas, la Primera Hipoteca avala la quantitat que supera el 80% del preu de taxació o de venda (el menor dels dos), fins a arribar al cent per cent.

Mentrestant, en el cas del programa complementari per finançar una HPO, el Ibavi subscriurà els avals que suposi la formalització dels préstecs hipotecaris complementaris que superin el 80% del valor de venda de l'habitatge de protecció pública, que serà com a màxim l'establert per la qualificació definitiva de l'habitatge de protecció pública.

Alhora, en el conveni signat aquest dijous, s'inclou també la possibilitat, sempre basant-se en un acord previ entre l'entitat financera i el prestatari, que es pugui concedir una de les següents dues opcions: la primera és una ampliació del termini d'amortització fins a un màxim de tres anys, amb la limitació que el termini d'amortització del préstec no superi els 40 anys. La segona és que el període de carència serà d'un màxim de tres anys, durant el qual el prestatari només pagarà interessos. En aquests casos, l'entitat ha de sol·licitar al Ibavi un certificat de conformitat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.