algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín:

Un Codi Penal dur en corrupció i terrorisme

La reforma, que ja ha entrat en vigor, cerca ajustar la legislació espanyola a la d'altres països de la UE i donar forma jurídica a noves necessitats socials

Amb l'entrada en vigor del nou Codi Penal s'ha produït un enduriment de penes en determinats delictes considerats especialment greus: terrorisme, tràfic d'òrgans, abusos sexuals i, fins i tot, delictes d'índole més econòmica, com els de corrupció. També s'ha donat forma jurídica a una nova sèrie de delictes que, fins ara, no n'estaven considerats i que responen a les necessitats d'una societat més tecnològica. En aquest àmbit, se'n poden trobar contra la propietat intel·lectual, tot i la fallida llei Sinde, i d'altres d'abusos sexuals en el ciberespai (captació de menors per a espectacles pornogràfics), sense oblidar els atacs informàtics. Val a dir que els canvis cerquen ajustar la nostra legislació a la de la Unió Europea.

En els delictes d'abusos i agressions sexuals es vol reforçar la protecció de la víctima, sobretot pel que fa a menors i a persones amb vulnerabilitat especial. També es posa especial èmfasi en la millora de la lluita contra els delictes econòmics i els de corrupció. Les empreses que delinqueixin o tolerin la comissió de conductes delictives seran multades, inhabilitades i, fins i tot, podrien desaparèixer. Cal dir que no són pocs els missers que consideren aquesta nova reforma penal com a severa i que apunten que, de fet, el sistema penal espanyol és un dels més durs d'Europa.

Altres delictes

Altres nous delictes faran atenció a l'assetjament laboral, el suborn i el frau dins l'esport. També se centraran en el reclutament de nins soldats, al tràfic il·legal d'òrgans i al de persones. El banús és ampli en funció de les necessitats socials. Pel que fa a l'assetjament immobiliari, s'inclou dins la llista de delictes contra la integritat moral i es podrà castigar amb penes d'un any i nou mesos.

Aquest nou text legal, una reforma de l'anterior, fou aprovat primer pel ple del Congrés el passat 29 d'abril i, més tard, pel Senat. Una vegada superades les dues votacions, fou publicat al Butlletí Oficial de l'Estat; i mig any després ha entrat en vigor.

No totes les reformes reflecteixen un enduriment. En els delictes contra la salut pública, per exemple, s'ajusta la pena a la baixa perquè els petits traficants de droga no paguin el mateix que els narcotraficants més importants. Així, la setmana passada 12 delinqüents es pogueren acollir a les rebaixes i sortir en llibertat. En els cas dels manters i dels reincidents en petits robatoris, les mesures adoptades cerquen opcions i fórmules per evitar la presó.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.