algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 18°
18°

Sampol demana incloure Balears en el Fons de Compensació

Ho justifica pel dèficit històric en finançament per habitant

El senador autonòmic del Bloc per les Balears Pere Sampol ha demanat a través d'una esmena als pressupostos generals de l'Estat de 2011 la inclusió de l'arxipèlag en el Fons de Compensació Interterritorial, fins que s'equilibri la pèrdua de riquesa, perquè el nou sistema de finançament de les Comunitats Autònomes no suposarà per a l'arxipèlag una equiparació del finançament a la mitjana estatal, a curt termini.

En una roda de premsa, Sampol ha justificat aquesta petició en l'"absoluta discrecionalitat" del Govern espanyol -que permet la Llei que regula aquest Fons de Compensació- per poder elegir les Comunitats que es beneficiïn d'aquest.

Alhora, ha afegit que Balears ha estat en els últims trenta anys l'última Comunitat en finançament autonòmic per habitant, en inversions estatals o fons europeus, cosa que ha generat una situació de dèficit de serveis públics i un impacte «negatiu» en l'economia balear.

Suspendre l'aportació al fons de suficiència

En una altra esmena, el senador nacionalista ha sol·licitat que se suspengui l'aportació de la Comunitat per a 2011 al Fons de Suficiència fins a 2012, any en el qual aquesta quantitat es compensarà amb el muntant percebut per part del Fons de Competitivitat.

El principal motiu que ha portat a Sampol a presentar aquesta proposta de modificació ha estat que els «possibles» beneficis que comportarà el nou sistema de finançament per a Balears, no seran avaluables fins a la primera liquidació prevista en 2012.

Fins que aquest moment arriba, el senador del Bloc ha considerat que «no es compleix la promesa del president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, d'equiparar el finançament balear a la mitjana estatal».

Rehabilitació

A més d'aquestes dues propostes de canvi relatives al finançament balear, Sampol ha presentat altres 18 esmenes en matèria cultural i de rehabilitació del patrimoni de les illes.

La ministra de Cultura, Àngeles González-Sinde, s'ha compromès a incloure dues d'aquestes esmenes. La primera d'aquestes, consisteix a ampliar la subvenció a la Fundació Can Prunera en 150.000 euros perquè aquesta adquireixi la casa-museu, i, la segona, suposa l'aportació de 200.000 euros a la Fundació Castell d'Alaró per a la restauració d'aquest monument, que també és de titularitat estatal.

També, el senador nacionalista ha assenyalat la rellevància que el Ministeri mantingui el seu compromís de continuar les obres de reforma del Museu de Mallorca, per a les quals aportaria dos milions d'euros, tal com ha demanat en una de les esmenes.

Alhora, Sampol ha sol·licitat que Cultura participi en la gestió del Consorci de Pollentia, la qual cosa suposaria una inversió de 200.000 euros, i que també col·labori amb el Consell de Mallorca amb el mateix import per a l'elaboració de la Carta Arqueològica Subaquàtica de l'illa.

Després de registrar aquestes 20 esmenes, es duran a la Comissió de Pressupostos dijous que ve i, en uns 15 dies, es debatran en el pròxim ple del Senat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.