muy nuboso
  • Màx: 17.47°
  • Mín: 11.57°
14°

La flama de la llengua torna a cremar

Fins al 8 de maig hi ha temps per poder participar en el Correllengua 2010, que conclourà amb una torrada i amb un concert de S'Arrual Jazz Mort, Aspencat, Anegats i Brams a Petra

50928
Dos alumnes del col·legi Pedro Poveda, durant el relleu de la flama de la llengua. | Col·legi Pedro Poveda

Ja fa quinze anys que el Correllengua ha permès, gràcies als Joves de Mallorca per la Llengua, portar als pobles de tota l'Illa la flama de la llengua. Aquesta sisena edició, que es va encendre el 17 d'abril a Lluc, continuarà cremant fins al 8 de maig, quan la torxa que simbolitza l'idioma propi de Mallorca conclourà el viatge a Petra.
Es tracta d'una activitat pionera arreu dels territoris de parla catalana, que posteriorment passà al País Valencià i, finalment, a Catalunya, on ha tingut continuïtat. El Correllengua és una cursa de relleus no competitiva que travessa Mallorca, de població a població, en la qual participa gent de totes les edats. El recorregut per la Part Forana es realitza entre el 24 i 25 d'abril i l'1, 2 i 8 de maig i hi prenen part dues columnes, la Miquel Bauçà i la Miquel Àngel Riera, que agafen una altra vegada el nom de destacats intel·lectuals mallorquins.

Aquest divendres, 30 d'abril, amb la col·laboració de l'Obra Cultural Balear i dels dinamitzadors lingüístics de les diferents barriades, Palma serà el centre del Correllengua. Hi participaran dues columnes: la Toni Roig, que partirà de la Real i travessarà el Camp Redó, Santa Pagesa, el Capitol, el Pont del Tren, les Columnes i Son Gotleu per davallar després cap al centre de Palma; i la Rosa Bueno, que partirà de les Veles per recórrer el Molinar, el Coll d'en Rabassa, el Jonquet, Santa Catalina i el centre de Palma. Les dues flames confluiran a les 19.00 hores a la plaça Major de Palma, des d'on faran el darrer tram fins a la plaça de Cort. Allà hi haurà el final de festa amb un concert a càrrec del grup valencià Obrint Pas i dels catalans Kumbes del Mambo. D'altra banda, el Correllengua cultural promourà les expressions artístiques en català adreçades als més joves. Hi destaquen un concurs d'escacs, una ruta històrica per Palma amb Gaspar Valero i un concurs de relats breus, entre d'altres.

L'acte de clausura

La flama acabarà el periple per terres mallorquines a Petra, coincidint amb la XVI Trobada d'Escoles Mallorquines. Es tracta d'una activitat organitzada pel Moviment d'Escoles Mallorquines, que agrupa anualment els centres que imparteixen l'ensenyament íntegrament en català. L'encontre inclou actes a diferents espais del poble. La plaça Principal acollirà, a les 16 hores, una cercavila. A les 16.30 hores, hi haurà tallers per als infants. A les 17.30 hores, hi tindrà lloc l'acte central, amb la lectura del manifest. A les 18.30 hores, serà el torn de Cucorba, un grup d'animació infantil. A les 19.30 hores, hi haurà una ballada popular amb Música Nostra. Per altra banda, les Escoles acolliran, a partir de les 21 hores, l'acte principal de la trobada i del final del Correllengua 2010: una torrada i un concert amb S'Arrual Jazz Mort, Aspencat, Anegats i Brams.

El Correllengua arriba a la UIB dijous

Estudiants i professors de la Universitat de les Illes Balears dijous tindran l'oportunitat de participar en aquesta activitat a favor de la llengua. La flama, que passarà per tots els edificis del campus de la UIB, rebrà el suport d'entitats, com el SEPC (Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans) i del Servei Lingüístic de la UIB, que participaran en els relleus duent la flama per tota la Universitat. A més a més, el Correllengua UIB coincidirà amb el Congrés d'estudiants de Filologia Catalana, que enguany es du a terme a Palma. També es llegirà el manifest del Correllengua, a favor d'una universitat de qualitat on es puguin cursar totes les carreres en català. En acabar, hi és previst un dinar i un concert amb els grups Taverners, Oriol Foll (cantant del grup català Kumbes del Mambo) i Biel Majoral. D'aquesta manera, la comunitat universitària podrà prendre part d'aquesta festa reivindicativa a favor de la normalització lingüística, després que els centres escolars començassin dimarts el Correllengua.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.