algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
16°

“Benvinguts a la nova era de la TDT”

Des del Consolat de la Mar es va connectar en directe amb el centre emissor d'Alfàbia per materialitzar l'apagada analògica a Mallorca

114072
Les autoritats connectaren amb el centre d'Alfàbia per deshabilitar el senyal analògic. | Ferran Aguiló - Joan Torres.

"Benvinguts a la nova era de la Televisió Digital Terrestre (TDT)" varen ser les paraules que el president del Govern, Francesc Antich, pronuncià ahir durant l'acte que va fer efectiva l'apagada analògica a Mallorca. La benvinguda va ser conduïda per la periodista Maria Lluïsa Suau, presentadora del primer Informatiu Balear a l'Arxipèlag, i hi assistiren la consellera d'Innovació, Interior i Justícia, Pilar Costa, i el vicepresident del Consell de Mallorca, Antoni Alemany.

Passaven vint minuts del migdia quan des del Consolat de la Mar es connectà amb el centre emissor d'Alfàbia per deshabilitar en directe el senyal analògic que fins ahir encara es rebia a les llars mallorquines. El president Antich va apuntar que "estam preparats per a l'apagada i hem fet els deures". Alemany va recordar com havia viscut ell el naixement de la televisió analògica i va dir: "Celebrem l'encesa digital i no l'apagada analògica". També parlà sobre el repte de futur que suposa per al sector audiovisual i la qualitat dels productes. Antich afirmà que "es tracta d'una passa significativa en el món de les comunicacions i és que no podien conviure les dues tecnologies".

Des d'ahir, la TDT pretén fer arribar als teleespectadors més qualitat d'imatge i de so, una oferta de continguts més àmplia i més interactivitat. En aquest sentit, la consellera d'Innovació precisà que "deim adéu a una tecnologia obsoleta; deixarem de ser espectadors passius i tindrem una major possibilitat de decisió per fer realitat els nostres desitjos".

El cost de l'encesa digital

Tant Antich com Costa i Alemany van agrair els esforços realitzats per antenistes, professionals de les telecomunicacions i ciutadans.

13,3 milions d'euros és el que ha costat fer arribar a les Illes Balears la TDT. 12 milions provenen d'un préstec a quinze anys concedit a les Balears per l'Estat i els 1,3 milions d'euros restants arriben a través dels fons estatals. Tot el pressupost es destina a campanyes informatives, a la creació de nous centres emissors, a finançar el cost total de la solució satel·lital -a les zones que no poden rebre el senyal digital- i a subvencionar amb un 50% l'adaptació de les antenes comunitàries. Tot aquests esforços han permès que des d'ahir a Mallorca es puguin veure -almanco en teoria- 36 canals de televisió davant dels 12 que hi havia fins ara. L'Illa disposa d'una cobertura del 99,2% i això garanteix que la majoria de ciutadans que hagin adaptat l'antena i la televisió rebin totes les emissions sense cap mena de problema, si bé, com puntualitzà Costa, "caldrà veure els pròxims dies si es produeixen 'zones d'ombres', en les quals no arriba el senyal i que fins ara no en teniem constància". Així mateix, s'han instal·lat sis nous centres emissors: a Son Servera, a Sant Llorenç des Cardassar, a Campanet, a Valldemossa, a Felanitx i a Alaró. Mallorca disposa ja d'un 90% de penetració de la TDT. És a dir, que el 10 per cent no tenia, almanco fins al mes de desembre, sintonitzador de TDT.

"El dia més crític" per als antenistes

En el darrer moment, tothom volia adaptar-se a la TDT. Així es pot resumir la jornada per al col·lectiu d'antenistes de l'Illa, que visqueren "el dia més crític" des de fa anys. Són paraules d'un dels tècnics instal·ladors de la botiga Selva, a Palma, que ni tan sols tenia temps per atendre les preguntes d'aquest diari.

"Retiram les antenes velles per instal·lar-ne de noves, en alguns casos; i adaptam les que hi havia perquè rebin TDT", expliquen des de Selva.

Aquesta mateixa sensació d'angoixa és la que patien a Mallorca Ràpid, una altra empresa instal·ladora d'antenes a Ciutat. "En aquest país", explica una dependenta, "tot ho deixam per al darrer moment". I, quan arriba el dia, es produeix el col·lapse. "La veritat és que moltíssima gent encara no havia adquirit el descodificador de TDT per a ca seva", indica, sorpresa. "Però és que, a més, no basta amb el descodificador: també s'hi ha d'adaptar l'antena". Per això, és necessari acoblar-hi un amplificador de senyal que connecti amb les emissions en TDT.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per VOLEM, fa mes de 13 anys
VOLEM
Valoració:0menosmas
Per VEURE, fa mes de 13 anys
VEURE
Valoració:0menosmas
Per TV3, fa mes de 13 anys
TV3
Valoració:-1menosmas
Per intrigat, fa mes de 13 anys
Hi ha un censor a Barcelona? Hi ha un censor a Palma? ¿Hi ha dos censors, un a Barcelona i un altre a Palma, que es posen d'acord? I si no es posen d'acord, ¿hi ha un Gran Censor? ¿Es reben ordres directes dels governs del Principat i de les Balears? ¿Es reben ordres directes de Madrid?
Valoració:3menosmas
Per precís, fa mes de 13 anys
N'han suprimit tres i mig, perquè TV3 està censurada.
Valoració:2menosmas
Per Joan, fa mes de 13 anys
És impressionant comparar la pàgina de la programació de televisió del dBalears d'ahir dilluns i la d'avui dimarts i veure com Popular TV, Ono i Digital+ han passat a ocupar el lloc que han estat forçats a deixar TVVI, C33 i 24/9, aquests tres darrers en català.
Valoració:0menosmas
Per Xesc, fa mes de 13 anys
La proporció televisiva aproximada era de 24 a 8 en contra del català. Ara és de 24 a 5. Heu fet els deures?
Valoració:0menosmas
Per Feliu, fa mes de 13 anys
Han eliminat tres canals de televisió en català.
Valoració:0menosmas
Per Emili, fa mes de 13 anys
Diu la consellera: "tindrem una major possibilitat de decisió per fer realitat els nostres desitjos".
Actualment tenim manco possibilitats de fer realitat el desig de veure els nostres canals catalans.
Valoració:1menosmas
Per ciutadà, fa mes de 13 anys
M'agradaria saber si els de la foto, tan satisfets, són responsables del fet que no puguem veure i sentir tots els canals, de televisió i ràdio, que fan les seves emissions en català.
Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente