muy nuboso
  • Màx: 15.38°
  • Mín: 8.12°

El Bloc proposa suspendre els diputats contra els que s'obri judici

Proposen que ocupi el seu lloc la persona que el seguia a les llistes en què fou elegit

El grup parlamentari Bloc ha proposat modificar l'article 8 del reglament de la Cambra autonòmica possibilitant que es pugui suspendre un diputat en el cas que s'obri un judici oral contra ell i que, en aquest cas, la persona que li segueixi en la llista ocupi el seu escó.

Dins les propostes que el Bloc ha transmès als grups per a la ponència parlamentària que tracta reforma del reglament, la qual el ple del Parlament va acordar abordar el passat mes de març, es proposa que se suspengui un diputat "una vegada dictada la interlocutòria de processament o l'obertura de judici oral per part del Tribunal Superior de Justícia".

En aquest cas, o bé el grup parlamentari del qual formi part trauria el diputat del seu escó per majoria absoluta -cosa que no s'aplicaria al grup mixt-, o bé se sotmetria a votació del ple aquesta qüestió a proposta d'un terç de la cambra i per majoria absoluta.

Si aquest punt s'aplicàs ara, el diputat del grup mixt suspès de militància d'Unió Mallorquina (UM), Bartomeu Vicens, podria ser suspès del seu escó, ja que s'ha obert un judici oral contra ell pel cas de presumpta corrupció de Son Oms.

El Bloc també proposa que un diputat pugui demanar voluntàriament la seva suspensió temporal en el cas de ser nomenat conseller o director general del Govern, per no haver de compatibilitzar el seu càrrec amb el de diputat.

Actualment, el reglament del Parlament balear indica que es podrà suspendre a un diputat quan hi hagi un auto de processament ferm, i es farà per majoria absoluta de la Cambra. D'acord amb la proposta del Bloc, aquest punt seria substituït pels casos citats.

Segons ha explicat el Bloc, aquesta possibilitat de suspendre temporalment un diputat en cas d'obertura de judici ja es contempla al reglament de la Cambra catalana.

Una altra de les propostes del Bloc respecte a aquest mateix article és afegir a l'article 8 que el diputat suspès pels anteriors casos seria substituït, mentre duri aquesta suspensió, pel següent en la llista electoral en la qual va ser elegir.

Segons el Bloc, l'Assemblea francesa recull aquesta possibilitat i amb això s'aconseguiria no alterar les majories en el Parlament balear, ja que no quedaria cap escó buit.

La suspensió del diputat acabaria, segons la proposta del Bloc, en el cas que finalitzàs el termini que haurà de figurar en una resolució disciplinària; quan es produeixi l'arxiu del cas o sentència absolutòria, sense que aquesta hagi de ser ferma; o per acord per majoria absoluta de qui hagi decidit la suspensió.

El Bloc afirma que aquesta proposta ja ha estat remesa a tots els grups parlamentaris i que el socialista s'ha compromès a estudiar-la.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per cresques, fa mes de 14 anys
Estudiantet, d'acord amb tu amb el fons però no en que els diputats són elegits pels ciutadans, a la pràctiva són elegits pels partits. Per altre part, el que hem de reclamar aleshores és que els votants puguin demanar la suspensió d'un diputat per pèrdua de confiança i no haver d'esperar als quatre anys per fer-los fora.
Valoració:-2menosmas
Per Xesca, fa mes de 14 anys
http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2009/10/la_catalunya_esquitx_43535.php
Valoració:-1menosmas
Per Estudiantet, fa mes de 14 anys
Es diputats són elegits per es votants, i són es votants qui no els ha de tornar elegir. Posar en mans de garçons la decisió de suspendre ès encara més perillós per esser gent que recolza es totalitarismes, que sa primera alternativa. Es necessari introduir un neologisme de un cert tipus de jutge o fiscal, aquest seria "garçó" o "garçonet".
Valoració:18menosmas
Per Pere Antoni, fa mes de 14 anys
Saps que ho és de bo de fer proposar coses que saps que no es faran. Quedes beníssim i no et costa res.
Valoració:4menosmas
Per Gaspar, fa mes de 14 anys
Una discreta passa endavant, ara bé, és l´únic camí posible si se vol corregir la facilitat de fer-se amb els mitjans i doblers de tots.

Gaspar
Valoració:-1menosmas
Per Ull de poll, fa mes de 14 anys
Anticapitalista: D'acord, és cert que hi han interessos polítics darrera els casos de corrupciò amb imputats (supòs que és el que vlies dir) però l'estabilitat d'un govern i d'una legislatura no pot estar sempre pendent d'un o varis imputats. Si se les pogués treure d'enmig directament sense esperar a les noves eleccions seria fantàstic. En cas contrari ens trobaríem davant l'absurd d'haver de rompre governs i convocar eleccions cada vegada que imputen un diputat. Això és el pitjor que li pot passar a un pais i a una societat. La democràcia ha d'estar per damunt dels interessos de les ovelles negres.
Valoració:3menosmas
Per Els únics, fa mes de 14 anys
Partidàries o partidistes? Els únics que no tenen un imputat i els únics que fan algo per arreglar la situació
Valoració:11menosmas
Per Anticapitalista, fa mes de 14 anys
El Bloc ens vol fer creure ara que els processos de corrupció són només personals quan saben perfectament que la major part dels casos les implicacions són clarament partidàries ?
Valoració:-2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente