algo de nubes
  • Màx: 20.14°
  • Mín: 13.46°
19°

Una cova revelarà els passats canvis climàtics

Trobada a Santanyí, aportarà informació sobre les variacions de temperatura dels darrers 5 milions d'anys

38856
Mostra d'espeleotema, que proporciona informació sobre temperetures d'altres èpoques. | IGME

CRONOS1 és el nom que han donat a la cova de Santanyí els investigadors de l'Institut Geològic i Miner de l'Estat espanyol (IGME) que l'han trobada, amb la col·laboració de les universitats de Stony Brook (Nova York), de Texas, de Minnesota i de Birmingham (Regne Unit). L'espai en qüestió és un gran descobriment per a la ciència paleoclimàtica, que té per objecte l'estudi de les característiques climàtiques de la Terra al llarg de la història.
De fet, es calcula que CRONOS 1 guarda un registre dels canvis climàtics dels darrers cinc milions d'anys, fet que la converteix en una de les fonts d'informació més importants del planeta. Des de l'IGME, expliquen que la ciència paleoclimàtica ha pogut estudiar a llocs, com l'Antàrtida i Groenlàndia, els esdeveniments crítics freds i els seus efectes. Però els clímaxs de temperatura dels darrers 10.000 anys són incerts i provoquen encara avui diferències d'opinió entre els experts.

La nova troballa podria revelar dades un poc més concloents. "Les coves són com petits continents antàrtics però ditribuïdes en diferents zones del planeta -explica Pedro Agustín Robledo, investigador de l'IGME-. S'hi pot analitzar amb gran precisió el clima del passat i reflecteixen el senyal climàtic d'una zona relativament concreta i, en aquest cas, tenim devers cinc milions d'anys al descobert". Tot i que podria semblar poc pràctic estudiar les temperatures de fa cinc milions d'anys, en el context actual de debat mundial sobre el canvi climàtic la cova pot aportar informació molt valuosa. I és que la paleoclimatologia se centra molt en l'impacte que tenen els canvis de temperatura sobre les civilitzacions que els patiren i, en aquest cas, s'extrauran dades sobre els assentaments del Mediterrani: dels mesopotàmics, els egipcis i els grecs, entre d'altres. L'IGME explica que els estudis futurs se centraran en la reconstrucció del clima del passat, la qual cosa podra ajudar a prevenir i mitigar els previsibles efectes del canvi climàtic".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.