nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

Salut es reservarà entre 130 i 600 llits per respondre a la grip A

Thomàs presentà ahir un pla per fer front a l'epidèmia, que inclou més metges, més dedicació i més llits. Es preveuen tres nivells segons els afectats

Serà a final d'estiu o a començament de tardor quan la grip A (H1N1) arribi al seu nombre de màxim contagis, tal com passa amb la grip estacional. És per això que la Conselleria de Salut ja ha preparat un pla de resposta a la possible pandèmia. Aquesta actuació consta de tres nivells diferents d'acció, segons la xifra de víctimes. El conseller de Salut, Vicenç Thomàs, presentà ahir el pla i assegurà que "aquest s'anirà adaptant en funció de la demanda". El nivell 1 s'activarà en el moment en què es donin, setmanalment, 60 nous contagis per cada 100.000 habitants o, quan el nombre d'urgències, respecte a l'any passat, augmenti en un 20%. Quan els contagis setmanals arribassin d'entre 250 i 350, i fins a 600, es passaria al nivell 2, i quan aquests sobrepassassin els 600, al nivell 3.

La primera fase comporta que la dedicació dels professionals se centri en un25% als pacients amb símptomes de grip. També es preveu un reforç de la informació cap al ciutadà i la reserva de 80 llits als hospitals públics i 50 als privats per a pacients de la grip. Si s'arriba a activar el nivell 2, la dedicació dels professionals ascendiria al 50%, es començarien a plantejar la suspensió o ajornament de vacances i es desprogramaria fins al 20% de les activitats demorables. I, en el cas que s'arribàs al nivell 3, els professionals s'hi dedicarien fins al 75%, el nombre de llits ascendiria fins a 400 de públics i 200 de privats, i s'externalitzaria la preparació de solucions de l'oseltamivir, clau en els preparats contra la grip A. El conseller afegí que, tot i que augmentarà la demanda d'assistència, sobretot a Atenció Primària, el pla evitarà "saturacions innecessàries", i que el sistema de salut balear "funciona bé i està avesat a rebre epidèmies de grip estacional".

Dos dels quatre ingressats per la pandèmia a les Balears són a l'UCI

Actualment, són quatre les persones ingressades a hospitals de les Balears com a conseqüència de la grip A. Dues, a més, es troben a la Unitat de Cures Intensives (UCI). Els centres que acullen els afectats són el de Son Llàtzer i el de Son Dureta, dos pacients a cada un. El conseller de Salut, Vicenç Thomàs, informà ahir sobre els casos, dels quals no tenia més detalls. Segons dades de la Conselleria de Salut, la primera setmana d'agost s'assolí una taxa de 35 infectats per grip de cada 100.000 habitants. D'aquests, un 16,1% resultaren ser positius de la grip A. Aquestes xifres confirmen que l'enorme majoria són lleus. "Entre un 95 i un 98 dels casos són lleus -afirmà el conseller- i es curen amb uns dies a casa i un tractament normal".

La taxa d'infectats setmanal actual s'hauria de doblar perquè s'activàs el pla de resposta a la grip A, que presentà ahir el conseller. A Balears es comptabilitza de moment tan sols una persona morta com a conseqüència de la grip A, que finà el 16 de juliol. Arreu l'Estat els morts són 10. En total, i segons càlculs de l'Organització Mundial de la Salut i del Ministeri de Sanitat i Política Social, entre un 15 i un 20% de la població es veurà afectada pel virus.

El conseller, que pronosticà el mateix percentatge per a les Balears, es mostrà convençut que la resposta seria eficaç i que no es donarien casos de col·lapse sanitari. Sobre una hipotètica tancada d'escoles, respongué que no estava previst ni hi havia recomanacions en aquesta línia, però tampoc no ho descartà. El conseller volgué recordar que qualsevol ciutadà que cregui que està infectat pot trucar al 900 300 061, i telefònicament se li donaran pautes de comportament. Tot i així, Thomàs recordà que el millor és prevenir i aconsellà rentar-se les mans amb freqüència i tirar el mocador a la paperera després de mocar-se. Per a més informació, pàgina 20.

Per Nadal, la vacuna

El conseller de Salut aprofità ahir l'ocasió per anunciar que espera que la vacuna de prevenció contra la grip A estigui enllestida per desembre i que es pugui començar a distribuir el mateix mes a les Balears.
Per decidir qui serà beneficiari de la vacuna serà clau el Consell Interterritorial del Sistema de Salut Nacional, que tindrà lloc el 31 d'agost. En aquesta trobada, en què es reuniran la ministra de Sanitat amb els consellers respectius de totes les comunitats autònomes, es decidirà la "població diana", és a dir, qui té més risc de contreure la grip i, per tant, el més necessitat de vacunar-se.

El personal dels hospitals, els professors i les forces de seguretat són els que més possibilitats tenen d'estar inclosos en els grups de risc. Dins la població sense cap feina de risc i fent cas dels percentatges d'infectats, es considera que els joves, els adults amb una patologia crònica i les dones embarassades són a qui més afecta la grip. Quant a l'estacional, es començarà a distribuir l'1 d'octubre, un mes abans de l'habitual.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.