La societat civil sortirà al carrer dissabte 9 de maig per reivindicar els drets dels catalanoparlants. La mobilització prendrà enguany la forma de cadena humana amb l’objectiu de traslladar, "de mà en mà i fins al Parlament", un missatge "positiu" a favor de la continuïtat del procés de normalització lingüística. La cadena humana sortirà de la plaça d’Espanya de Palma per arribar, a través dels carrers de Sant Miquel, Colom i Palau Reial, fins al Parlament de les Illes Balears, on es durà a terme la lectura d’un manifest que, prèviament, haurà passat a través de cadascun dels assistents fins a la institució que representa la màxima expressió de la sobirania popular. L’objectiu de la mobilització és "manifestar de manera cívica i festiva el compromís de la societat civil a favor de la normalització de la llengua i dels drets dels catalanoparlants" i, en aquest sentit, "respondre a l’apartheid lingüístic que propugnen certs sectors", manifestà ahir en roda de premsa el president de l’Obra Cultural Balear, Jaume Mateu.
Resposta a les agressions
Mateu es referí així a les crítiques fetes al llarg de les darreres setmanes per diferents dirigents del Partit Popular contra el procés de normalització del català. El màxim responsable de l’Obra retragué que el PP "hagi trencat de manera unilateral el consens" en matèria lingüística dels darrers trenta anys. El president de l’entitat assegurà que, en aquest context, "l’Obra Cultural Balear havia de donar una resposta pacífica però necessària contra les agressions als drets lingüístics". Jaume Mateu qualificà els atacs de "tupinada" i d’"iniciativa reaccionària" que té l’objectiu de "secundaritzar el català i minoritzar l’ús de la llengua pròpia per desprestigiar-la en un moment històric de gran arribada de població nouvinguda", digué. En aquest sentit, Mateu proposà que el català es mantingui com a llengua de relació dins la societat mallorquina, especialment entre les més de dues-centes comunitats que hi conviuen.
Jaume Mateu comparegué en roda de premsa a Can Alcover acompanyat del coordinador de l’entitat, Tomeu Martí, i dels membres de la junta directiva, Caterina Sànchez, Josep De Luis, Marisa Cerdó i Macià Calafat. Tomeu Martí recordà que la convocatòria estava oberta a tothom: "Als catalanoparlants, però també a aquells que encara no ho són però que s’hi senten solidaris". En aquest sentit, Martí espera una important assistència de nouvinguts a la cadena humana de dissabte. Martí féu una crida a la participació cívica en un acte que qualificà de "gest històric a favor de la normalització".
El recorregut
La cadena humana tindrà tres punts de convocatòria. El primer centre neuràlgic serà la plaça d’Espanya. Des d’allà començarà a les 18 hores de dissabte 9 de maig la cadena humana, que s’anirà distribuint progressivament a través de la plaça de la Porta Pintada i del carrer de Sant Miquel fins a la plaça Major; el recorregut continuarà pel carrer de Colom fins a la plaça de Cort. D’allà, la cadena s’obrirà pas pel carrer de Palau Reial fins a assolir el seu objectiu: el Parlament de les Illes Balears. Abans, però, la plaça Major acollirà a partir de les 17 hores una ballada popular amb els grups Música Nostra i Sarau Alcudienc. Els que prenguin part en la ballada se sumaran a la segona part de la cadena, a través del carrer de Colom. De la mateixa manera, i a partir de la mateixa hora, la plaça de Cort serà l’escenari d’una festa infantil amb l’actuació de Cucorba. Des d’allà es formarà el tram final de la cadena, que la farà arribar al Parlament.