algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
19°

El PP exigeix a Armengol que faci fora Aguiar, però ella el manté

Els populars li demanen que sigui “conseqüent” amb el seu discurs anticorrupció, si no, és una “pantomima insostenible”. La socialista diu que esperarà una resolució judicial i l'acatarà “amb totes les conseqüències”

El PP balear canvià ahir el seu discurs i, per primer pic, demanà la destitució del director insular de Carreteres, el polític d’UM Gonzalo Aguiar, que quedà en llibertat amb càrrecs després de ser detingut en el marc de l’operació Peatge, que investiga el suposat desviament de fons públics en la construcció del desdoblament de la carretera de Manacor. Tanmateix, la petició no anava dirigida a UM, sinó a la presidenta del Consell, la socialista Francina Armengol. Els populars li exigiren que "actuï en conseqüència" amb el seu discurs contra la corrupció. Ella els deixà clar que no prendrà cap decisió fins que hi hagi un pronunciament judicial.

Si el dia abans el portaveu del PP al Consell, Jaume Font, evità pronunciar-se sobre si Aguiar havia de ser destituït, ahir una altra veu del partit oferí un altre posicionament. El portaveu del PP balear, Carlos Simarro, recordà que Armengol, en el discurs de la Diada de Mallorca, defensà que s’havien de combatre els casos de corrupció, que llavors afectaven el PP, i "atenent a aquelles paraules ja hauria d’haver destituït" Aguiar perquè, en cas contrari, es tracta d’una "pantomima insostenible" i demostra que "el PSOE no s’aplica allò que deia al PP".

"Un polític ha de ser coherent amb els seus discursos i no ha de fer-los en funció dels seus interessos de govern", afegí Simarro. En canvi, el popular no demanà al president del Govern, Francesc Antich, que fes cessar el conseller de Turisme i president d’UM, Miquel Nadal, que ha estat citat a declarar com a imputat en el cas Can Domenge. Segons Simarro, hi ha una diferència entre els dos polítics d’UM i és que Aguiar fou detingut i Nadal no. I, per tant, segons ell, en el segon cas "s’ha d’esperar", ja que "el període processal no és el mateix", i després "s’ha d’actuar en conseqüència, com hem fet nosaltres".

El popular insistí a demanar que s’expliqui per què coincidiren l’inici de l’operació peatge i la imputació de Nadal el mateix dia que l’executiva d’UM es reunia per decidir sobre Son Baco, qüestió que provoca la crisi més forta del Pacte. "Això ens fa pensar que l’actuació tenia un component polític, no només judicial", insistí el portaveu, qui denuncià una "judicialització de la política". Precisament ahir, la presidenta del Consell, Francina Armengol, considerà una "barbaritat democràtica de primer ordre" que es pugui insinuar que la Fiscalia estigui a les ordres dels socialistes.

Armengol avançà que, "de moment", no té intenció de destituir Aguiar perquè no té cap "imputació judicial" i el vicepresident Pascual defensa la seva innocència. Advertí que esperarà un pronunciament judicial per prendre una decisió i "l’acatarem amb totes les conseqüències". La presidenta reconegué que la situació és "preocupant" i "delicada", però afegí que seria un "error de primer ordre" qüestionar ara tots els expedients de Carreteres o alentir les actuacions del Departament. "No s’ha de fer una cacera de bruixes" al Departament de Carreteres, apuntà Armengol, qui féu una crida a la "tranquil·litat", perquè tots els expedients han passat controls i només s’investiga allò que afecta la carretera de Manacor. Quan fou detingut l’exdirector general d’Ordenació del Territori Jaume Massot (PP), els socialistes demanaren des de l’oposició la revisió d’expedients seus.

El GOB vol que retirin el pla viari per les imputacions

El GOB demanà ahir la retirada del pla de carreteres del Consell per la imputació dels seus dos "màxims responsables" en l’operació Peatge, relacionada amb el suposat desviament de doblers públics a obres privades, i per considerar-lo "continuista" i "obsolet". Així ho defensà ahir la portaveu de l’entitat ecologista, Margalida Ramis, qui indicà que la imputació del vicepresident i conseller insular d’Obres Públiques, Antoni Pascual (UM), i del director insular de Carreteres, Gonzalo Aguiar (UM), "qüestiona" les motivacions que han dut a plantejar les infraestructures. "La manera de fer política durant aquests anys al Consell és qüestionada en aquests moments per la Justícia", afirmà Ramis, qui afegí que la presidenta del Consell, la socialista Francina Armengol, "hauria de prendre part d’aquesta responsabilitat i aturar la tramitació del pla sectorial de carreteres".

El GOB al·lega, per altra banda, que primer s’hauria de definir el model territorial que es pretén per a l’Illa i estudiar un pla de transports i, després, plantejar les infraestructures "estrictament necessàries per al desenvolupament de Mallorca". Segons els ecologistes, els projectes del pla no preveuen altres actuacions del Govern i de l’Ajuntament de Palma pel transport públic. A més, consideren que suposa una continuïtat del pla de 2003 (UM-PP), amb més autovies (Llucmajor-Campos, Manacor-Sant Llorenc, Peguera-Andratx), obres "desmesurades" i variants injustificades.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.