nubes dispersas
  • Màx: 16.59°
  • Mín: 12.25°
16°

Ofensiva del PP contra el català

Estaràs presentarà iniciatives al carrer i al Parlament perquè es derogui la Llei de normalització i el Decret de mínims, que els populars impulsaren en el passat. Vol “equilibri” entre les dues llengües oficials i que la pròpia deixi de ser un requisit a la funció pública i ara passi a ser només un mèrit

El PP, a l’oposició, ara obrirà una "ofensiva" a les institucions i al carrer perquè els ciutadans "puguin expressar-se lliurement en qualsevol de les dues llengües oficials".

A la pràctica, els populars reclamen que el català deixi de tenir preeminència a l’escola i passi de ser un requisit a la funció pública a ser-hi un mèrit. A més, també volen que es deroguin totes aquelles lleis i decrets que "contravinguin l’equilibri entre el castellà i la llengua pròpia de les Balears", com la Llei de normalització i el Decret de mínims que ells mateixos impulsaren i que no derogaren durant el Govern Matas.

Les iniciatives que prepara el PP passen per enviaments massius de correus electrònics, de missatges telefònics i l’edició de tríptics. Aquesta ofensiva arribarà al Parlament, al Defensor del Poble i al Defensor dels Usuaris de la Sanitat Pública de les Illes. Ahir es va enviar una queixa a les dues institucions esmentades contra el decret de l’actual Govern balear, que dóna dos anys als professionals sanitaris per demostrar els seus respectius nivells del català. El Partit Popular vol que es faci marxa enrere en aquest procés, que es derogui el decret i que el català no hi sigui un requisit, sinó un mèrit.

Però les mesures lingüístiques del PP se centren, bàsicament, en el camp educatiu. En l’àmbit escolar, ara defesen que els pares puguin decidir la llengua d’ensenyament dels fills i, a partir dels sis anys, també els ensenyin el segon idioma oficial, a més d’un d’estranger.

Per altra banda, també demanen que els pares puguin triar quines assignatures faran els seus fills en castellà i quines en català. A més, sol·liciten que els alumnes puguin expressar-se a classe i fer els exàmens en qualsevol de les dues llengües, al marge de si l’assignatura s’imparteix en català o castellà.

El PP també vol que desapareguin els llibres de text en "barceloní" i s’editin en "mallorquí, menorquí, eivissenc i formenterenc".

L’objectiu és "recuperar l’espai lingüístic que les polítiques del Govern han romput en matèria sanitària i d’educació i que els ciutadans es puguin manifestar lliurement en les dues llengües oficials al carrer, a qualsevol lloc i, per tant, també a l’escola", digué Estaràs, qui defensà que durant l’anterior legislatura el PP inicià, des del Govern, un procés per impulsar el biligüisme i ara vol continuar-ho fent des de l’oposició i amb el suport de resolucions preses al congrés del PP espanyol.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 8
Siguiente
Per Per Joan, fa mes de 15 anys
Sebel·lí: maldament odiïs als que jo vaig votar, em pareixes una persona coherent!!! la qüestió és: a qui votaries ara si s'adelantesin les eleccions? Salut!!
Valoració:-62menosmas
Per Sebel·lí, fa mes de 15 anys
Francesc, el PP tampoc no farà tot això que diu. Un cop tendrà els vots dels beneits que s'ho creuen farà el que li convengui, talment el PSOE. Una cosa és el PSC i una altra de diferent, la FSB del PSOE. Podem ser tan objectius com vulguis, per això sé cert que tant de mal ens fa n'Antich com n'Estaràs.
Valoració:1menosmas
Per Francesc, fa mes de 15 anys
Pere Joan ,com `pots votar un partit que vol reduir els malloquins a viure en reserves índies a la seva pròpia terra?Què en penses de la política Lingüística de Rosa Estaràs? Sembles un jueu votantt els nazis!
Valoració:-6menosmas
Per Francesc, fa mes de 15 anys
Sebel.lí,crec que t'equivoques.I sí,t'he esmentat més d'una diferència,Una altra cosa es que no les vulguis veure-El PSOE no ha abolit el Decret de mínims com pretén fer el PP,ni pretén fer-ho amb la LNL com propugna Estaràs ni s'oposa a IB3 en català com ho fa la líder feixista renegada,Al Principat ,el PSC avala laimmersió lingüística,cosa que no fa el PP.I,repetesc,no m'agrada el PSOE ni l'he votat mai per espanyolista,precisament,però hem de ser mínimament objectiusM'estim mil vegades més Antich que Estaràs.
Valoració:18menosmas
Per tonier, fa mes de 15 anys
si ho miram pel costat bo de la situació, aquets ja es destapen.
Almenys, ja no ens enganen, van a per noltros, els catalanoparlants!
Valoració:2menosmas
Per ja, fa mes de 15 anys
Pitjor, impossible
Valoració:3menosmas
Per tip, fa mes de 15 anys
Em sembla que l'única defensa possible del català és fer-ne ús exclusiu.
Valoració:-1menosmas
Per Arnau, fa mes de 15 anys
La qüestió és distreure la ciutadania per amagar les seves mancances i la seua pèrdua de vots, la prevaricació i el trafic d'influències per tal d'enriquir-se a costa de mallorquins, menorquins , eivissencs i ciutadans honrats que paguen els seus impostos per tal de que gestionin, cosa que no saben fer. Fora el PP.
Valoració:22menosmas
Per Sebel·lí, fa mes de 15 anys
mallorquina, el que trob és que hem de repartir les culpes entre els que la tenen. És una bona cortina de fum, fer veure que tot el PP és enemic del català, mentre que el PSOE és un defensor de la llengua catalana.
Valoració:-8menosmas
Per mallorquina, fa mes de 15 anys
Trob que entrar en aquesta discussió de partits, no té res a veure amb el tema que tracta l'article. Pens que és ben preocupant que els PPeros que pretenen governar aquestes illes, se treguin cada dos per tres de la màniga aquest "ramalazo" anti llengua que fa una pudor de faixisme que no se pot aguantar. Deixau estar la llengua tranquila, cony! Que hi ha temes molt més preocupants! Ah! i senyora Estaràs, vostè té un problema personal amb la llengua, eh? Com que no la sap xerrar i la té entravessada, la vol aniquilar, no?
Valoració:15menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 8
Siguiente