nubes dispersas
  • Màx: 15.01°
  • Mín: 7.61°
12°

Balears farà pedagogia de la llengua comuna

L'esborrany del futur Pla de Normalització Lingüística preveu que s'insti les ràdios i televisions públiques que tinguin tota la comunitat lingüística catalana com a marc de referència

La difusió i la promoció del català com a llengua comuna de tots els territoris on és pròpia serà un dels eixos bàsics del futur Pla de Normalització Lingüística que, previsiblement, aprovarà el Consell Social de la Llengua el proper dia 6 d’abril. Així ho preveu l’esborrany, al qual els diferents membres d’aquest òrgan encara poden presentar esmenes. A l’àrea corresponent a mitjans de comunicació i noves tecnologies, el document especifica que s’instarà "les ràdios i les televisions públiques a establir criteris editorials per fer un tractament de la informació autocentrat i que tingui en compte el conjunt de la comunitat lingüística catalana".

En relació amb l’apartat de campanyes informatives i promocionals, el tex advoca per "la difusió de la informació necessària perquè, dins i fora de les Illes Balears, es tingui una percepció de la comunitat lingüística catalana ajustada a les seves dimensions demogràfiques i vitalitat". D’aquests dos objectius, per tant, s’extreu que donar a conèixer als ciutadans de l’Arxipèlag que comparteixen una llengua amb altres territoris del mateix Estat espanyol, de França, Itàlia i Andorra, serà una prioritat. Segons el president de la ponència de Planificació del Consell Social de la Llengua, el professor Joan F. López Casasnovas, "l’esborrany és un document molt complet que pretén que la normalització s’assoleixi en tots els àmbits". Tanmateix, reconeix que "el pla només és una guia i dependrà dels responsables polítics de cadascuna de les administracions que els objectius prosperin o que, per contra, la iniciativa quedi amagada dins un calaix".

La redacció de la proposta s’inicià durant el Govern del primer Pacte de Progrés, i ara s’ha reprès. Segons informà ahir la directora general de Política Lingüística, Margalida Tous, "fins aquests moments hem funcionat aplicant una sèrie de criteris, emparant-nos en la Llei de Normalització Lingüística, que no van desencaminats amb allò que d’aquí a poc establirà el Consell Social de la Llengua". En altres àrees, com ara l’educació i la formació, l’esborrany establirà que es consolidi l’ús del català com a llengua pròpia del sistema educatiu, no tan sols com a idioma vehicular habitual en la docència, sinó també en les activitats no docents, extraescolars i complementàries. Així mateix, s’hi demanarà que es garanteixi a la població d’origen no catalanoparlant una plena integració lingüística per mitjà del sistema escolar.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.