algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
16°

Govern i PP tornen a votar junts avui en el Parlament

El ple del Parlament estarà marcat per la presumible absència del diputat Bartomeu Vicens, que deixarà l'Executiu en minoria. Els grups del Pacte donaran suport a una moció del popular amb mesures contra l'atur. La crisi, econòmica i institucional a Balears, propicia aquest clima de consens

Per segona setmana consecutiva, els grups que donen suport al Govern i el del PP, a l’oposició, votaran avui de manera conjunta en el ple del Parlament per aprovar per unanimitat una iniciativa a la Cambra. La crisi, econòmica i institucional a les Balears, propicia aquest clima de consens. Avui, a més d’això, la sessió estarà marcada per la presumible absència del diputat Bartomeu Vicens —exportaveu d’UM, ara al Grup Mixt i pendent al migdia de la resolució judicial sobre ell pel cas Son Oms—, per la qual cosa el Govern aquesta vegada sí que quedarà tècnicament, i en la pràctica, en minoria.

D’aquesta manera, el PP defensarà en el ple una moció que inclou un paquet de mesures per pal·liar els efectes del fort increment de l’atur a les Illes, que rebrà el vot favorable de la resta de grups que integren ara el Pacte: PSIB, Bloc i el Grup Mixt —Eivissa pel Canvi, més els diputats abans a UM, Josep Melià i Maria Antònia Munar, a part del mateix Vicens. L’acord ha estat possible després que la consellera de Treball i Formació, Joana Barceló, i el seu antecessor i diputat popular, Cristòfol Huguet, tots dos menorquins, pactassin un text conjunt a partir de la interpel·lació que per a aquesta qüestió realitzà el polític del PP fa just quinze dies, en plena crisi a la Cambra per la situació judicial de l’exportaveu d’UM, a més de la d’altres parlamentaris.

Ja en aquest ambient i amb la crida del president Antich per a la recerca del màxim consens en aquelles iniciatives per fer front a la crisi econòmica, la setmana passada els populars votaren a favor de la validació parlamentària de les mesures fiscals del Govern per a 2009. Prèviament, l’Executiu va fer marxa enrere i acceptà la tramitació del seu decret com a projecte de llei perquè el grup del PP hi pugui presentar en comissió les esmenes que trobi oportunes.

Què passarà avui amb aquelles iniciatives que se sotmetin a votació i no estiguin pactades? L’absència de Vicens deixa en un empat a 29 els dos pols polítics del Parlament, amb els 28 diputats del PP més l’independent de Formentera davant els que donen suport al Govern. Al marge de la moció del PP, es votaran dues iniciatives més en el ple d’avui. Una proposició no de llei presentada per Eivissa pel Canvi per instar a aprovar una llei que reguli l’acollida d’immigrants, i una altra també del PP per demanar la creació d’una comissió parlamentària de seguiment sobre les obres de l’hospital de Son Espases.

La primera es podria arribar a aprovar per unanimitat amb el suport del PP però, pel que fa a la segona, els partits del Pacte s’hi oposen. És en aquest cas que es visualitzarà la situació de minoria, però sense conseqüències pràctiques. En cas d’empat, el reglament estableix que es voti fins a tres vegades, moment en què la iniciativa decaurà i no prosperarà.

La distribució dels escons dins la Cambra es canviarà
avui per la dissolució d’UM en el Grup Mixt

Una conseqüència menor de la crisi parlamentària que ha acabat amb el pas del diputat Bartomeu Vicens al Grup Mixt i la dissolució d’Unió Mallorquina (UM) dins aquest, és la redistribució dels escons de la sala de plens de la Cambra. La d’avui serà la primera sessió en què es visualitzarà aquest nou mapa, després que la Mesa del Parlament aprovàs els canvis la setmana passada. Encara que Bartomeu Vicens en sigui absent, el seu lloc i el del diputat d’UM Josep Melià s’hauran de situar ara en el variat Grup Mixt, darrere de les files socialistes. Encara és més greu, per a ell, perdre la representativitat per a les intervencions que tenien com a grup propi. Maria Antònia Munar, presidenta de la Cambra, no se’n veurà afectada.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.