nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
18°

Més doblers que mai per al català

El pressupost de Política Lingüística serà de 7,3 milions d'euros, un milió més que enguany.

La política lingüística del Govern disposarà l’any que ve de la major dotació econòmica de la història de les Balears. El pressupost de la direcció general arribarà als 7,3 milions d’euros, 1,3 milions més que enguany (un 21,3% més). L’increment del segon pressupost del Pacte en matèria lingüística encara és més evident si es compara amb el del segon exercici del PP: la partida destinada a aquesta matèria s’haurà doblat en els darrers quatre anys.

La major part de la dotació que rebrà el departament que dirigeix Margalida Tous (Bloc) serà per al capítol de transferències corrents, al qual es destinaran 4,2 milions d’euros. En aquest capítol s’inclou l’aportació del Govern al Consorci per al Foment de la Llengua Catalana (Cofuc), que disposarà de més de dos milions d’euros, mig milió més que l’any passat.

El Consorci es dedica sobretot a la promoció de cursos d’ensenyament de català no reglat, cursos gratuïts adreçats en bona part a la integració dels nouvinguts. L’aportació permetrà sanejar el ‘forat’ que hi havia en aquest organisme i que provocà la dimissió fa uns mesos de la seva gerent, Cathy Sweeney (Bloc).

Però aquest capítol també inclou una partida d’1,2 milions d’euros que es destinarà a subvencions per fomentar l’ús del català. La xifra suposa el doble del que s’ha destinat enguany a aquesta finalitat. I és que un dels objectius de la direcció general de Margalida Tous és començar a aplicar el nou Pla de normalització lingüística de Balears, que previsiblement s’aprovarà aquest desembre.

L’altre gran capítol del departament és el de les inversions, dotat amb 1,3 milions d’euros, gairebé totes immaterials. Així mateix, Tous preveu engegar tot un seguit d’enquestes sociolingüístiques per comprovar el nivell d’ús del català entre la població i, en particular, a les escoles de Balears.

A més, la direcció general té entre els seus projectes iniciar el procés d’adaptació al marc de referència europeu dels nivells de català. A partir de l’any vinent, els nivells de català hauran de seguir els criteris fixats per la Unió Europea per a totes les llengües.

L’aposta del Pacte per la política lingüística es començà a notar l’any passat. Amb tot, el primer projecte de pressuposts just hi preveia una aportació de 4,5 milions, gairebé el mateix que hi destinava el PP. El Bloc, responsable d’aquesta àrea, féu evident la seva queixa i negocià amb els socialistes un increment d’un milió i mig, que situà la partida per a Política Lingüística en els sis milions d’euros. A la vegada, obtingué el compromís de situar el pressupost d’aquesta direcció general en els 8,6 milions d’euros el 2011.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente
Per Antidemagogus, fa mes de 15 anys
Tens raó, Alvarito, el que passa és que no volia tampoc recular tant en el temps --que és el que us agrada fer als peperros. Tens raó que Felip V va promoure la repressió i el genocidi a la Corona d'Aragó. Això em confirma en el que he dit abans. Ah, supòs que a tu a l'escola et van enseñar allò de los reyes godos, no és així? Venga Alvarito, fes-te un favor i madura, perquè les coses canvien i ja veuràs com t'agafaran amb el pas canviat.
Valoració:-3menosmas
Per Maquiavel, fa mes de 15 anys
¿Quien se atrevería a entrar en un comercio o un bar de Guipúzcoa e increpar a la persona que le atiendiera: -¡Hableme en Cristiano!? Ningú tindria collons de dir-ho, ni el propi Aznar.
Valoració:6menosmas
Per Ernesto Gutiérrez, fa mes de 15 anys
Aclareixo: Sóc Practicant en Medicina.
Valoració:7menosmas
Per Ernesto Gutiérrez, fa mes de 15 anys
A Jaume Roig: Moltes persones venen a les Illes creient que és temporal, i passen els anys i ells o els fills s'hi queden a viure. És un error terrible menysprear l'idioma del lloc on treballes. Tu mateix et fas foraster. I perjudiques als fills si els hi inculques l'idea de que no es troben a ca seua. Jo vaig nèixer fa 50 anys a Dos Hermanas (Sevilla) i he passat mitja vida a Tarragona i a Palma. Sóc practicant.
Valoració:0menosmas
Per Jaume Roig, fa mes de 15 anys
S'han convocat, pel mes de febrer vinent, proves de català nivells A,B,C, i D. Els resultats se sabràn al més de març següent. Vaig anar al Consell d'Eivissa a apuntar-m'hi. La majoria dels que formalitzaven l'inscripció reconeixíen que saber català era un factor positiu més per trobar feina. Molts havien nascut a Eivissa. Una al·lota de 30 anys que treballa a un banc de l'Illa em va dir que javia nascut a Eivissa i que, quan vivia a casa dels pares, el seu pare li tenia prohibit parlar català i que, dies abans de morir, li havia demanat perdò per haver-la perjudicat amb la seva absurda prohibició.
Valoració:8menosmas
Per alvaro, fa mes de 15 anys
Jajajajajaa
Primero de todo.... PP # Facha, y además, facha # PP. No por ser fascista se es pepro, entre otras cosas poprque los fascistas son los que se quieren adueñar de una tierra que es de todos.
Me suena más a Izquierda Republicana.

Sin embargo puntualizaré dos cosas:
1) Se puede ser muy "facha" y no votar al PP. (por blando o, no sé)
2) El castellano entra "oficialmente" en Baleares en el 1714 y no con la dictadura de Franco.

Que os habrán enseñado en la escuela....
Como decía antes, tendríais que madurar un poco antes de hacer comentarios sobre política.
Besos
Valoració:-1menosmas
Per Antidemagogus, fa mes de 15 anys
Aquests darrers participants són una mostra més de com entén la democràcia el Partido Populista (PP). No deixen fer referèndums enlloc i ara en farien un per saber amb quina llengua es quedarien els mallorquins? Com es pot ser tant hipòcrita? El fet que la gent no confii en la seva llengua pròpia és conseqüència directa de la persecució feixista d'aquesta llengua. Si el castellà s'ha introduït a la societat malloquina ha estat gràcies a les pràctiques genocides de la dictadura del criminal Franco. És aquesta la democràcia que preconitzen els peperros i els seus sicaris?
Valoració:-1menosmas
Per alvaro, fa mes de 15 anys
Es una pena la gente que lee y frecuenta el periódico, pues de sus comentarios se demuestra la juventud, inmadurez, intolerancia, falta de respeto, exaltación y estupidez. Lástima que un sistema de comunicación político y panfletario entre jóvenes con mucho tiempo libre, se quiera vender como un periódico estándar. Compraros la superpop, niños!
Valoració:-5menosmas
Per inmigrante, fa mes de 15 anys
A PVM:

si hiciésemos una consulta sobre en que idioma nos queremos atender en la sanidad, la educación, la administración, etc. etc, ´los resultados no sorprenderían a nadie. Por eso nunca lo harán .... sería darse cuenta que esta religión del nacionalismo catalán, la profesan unos pocos iluminados
Valoració:-5menosmas
Per PVM, fa mes de 15 anys
si democráticamente se pregunta al pueblo balear con cual de las 2 lenguas se quedan es muy posible que no volvais a usar la palabra democracia en vuestros argumentos...
Valoració:-9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente