algo de nubes
  • Màx: 17.67°
  • Mín: 8.69°
16°

Unió Mallorquina reclama eleccions

Reclama a Antich que s'ho plantegi si es veu en minoria perquè així no té garantida l'estabilitat. Creu que just un Govern fort pot afrontar la crisi econòmica. No forçarà res i els seus consellers continuaran fent feina

Unió Mallorquina plantejarà al president del Govern, Francesc Antich, que convoqui eleccions anticipades. El partit que presideix Miquel Nadal considera que, si el Govern creu que està en minoria al Parlament, com ha manifestat; si Antich entén que no té garantida l’estabilitat parlamentària; si el president no vol governar amb el suport de diputats imputats; si vol prestigiar la política; si pretén afrontar la crisi econòmica, només té una sortida clara: avançar els comicis autonòmics.

Aquesta serà la petició que farà el partit al seu soci de Govern i aquesta és la proposta que aprovaren ahir els principals òrgans de decisió del partit, entre ells el consell polític. Una proposta que havia aprovat l’executiva diumenge en la reunió realitzada a Ariany. Tot i la petició, UM té clar que no forçarà la situació i que els seus consellers continuaran treballant per cohesionar el Govern si Antich descarta la possibilitat d’avançar els comicis. Però també reconeix que, després de la suspensió de militància del diputat Tomeu Vicens, imputat en el cas de presumpta corrupció de Son Oms i que ahir passà al grup mixt, ara just pot oferir el suport al Govern de dos diputats i no tres.

Dos diputats, Pep Melià i Maria Antònia Munar, que continuaran votant les propostes del Pacte, que donaran suport als pressusposts, però que no garanteixen a Antich la majoria parlamentària. I UM entén que l’actual situació, de crisi econòmica, només es pot afrontar des d’un Govern fort i estable i no des d’un Govern en minoria que, segons membres socialistes de l’Executiu, és el que es planteja a partir d’ara. "Si Antich diu que està en minoria ha de convocar eleccions", afirmà un dirigent del partit. "Si diu que no pot governar amb els vots de Tomeu Vicens o de qualsevol diputat imputat, això es pot fer insostenible i UM està disposada a afrontar unes eleccions anticipades", afegí un altre membre de l’executiva. "Si vol prestigiar la política i no tenir imputats al Parlament, ja sap el que ha de fer", afegí un altre.

En la decisió d’UM, però, també hi ha una resposta a l’actuació d’Antich i dels seus socis del Bloc, que forçaren la formació de Nadal perquè apartàs el diputat Vicens i, un cop aquest ha estat apartat, el Govern s’ha adonat que pot quedar en minoria sense el seu vot. Les pressions d’Antich no han agradat a UM, que demanant eleccions anticipades avança una sortida a la crisi institucional, perquè no vol que la considerin culpable del que pugui fer a partir d’ara un diputat com Vicens, que ja no pot controlar. Precisament Vicens no participà ahir en el consell polític d’UM. Tampoc no ho féu l’expresidenta del Partit Maria Antònia Munar.

Ratifiquen la suspensió de Vicens

El consell polític d’Unió Mallorquina —màxim òrgan de direcció entre congressos— ratificà ahir les decisions preses per l’executiva contra el fins fa poc portaveu del seu grup al Parlament, Tomeu Vicens, imputat en el cas de presumpta corrupció de Son Oms. La direcció del partit, reunida diumenge passat a Ariany, va decidir demanar l’acta de diputat a Vicens, una petició que aquest no acceptà; també acordà suspendre de militància el diputat de manera cautelar, almenys fins que la Justícia aclareixi la seva situació processal; i va determinar que el diputat havia de sortir del grup parlamentari d’Unió Mallorquina i passar al grup mixt.

Totes aquestes decisions varen ser ratificades primer per l’executiva d’UM i, després, pels principals òrgans del partit, l’assemblea de responsables locals i el consell polític, que es reuniren durant tot l’horabaixa d’ahir fins passades les deu del vespre. Els òrgans de direcció del partit deixaren enlaire l’obertura d’un expedient per indisciplina a Tomeu Vicens, després que aquest s’hagués negat a entregar la seva acta de diputat a la direcció d’UM, tal com aquesta li havia demanat. De moment, no s’obre aquest expedient i es manté només la suspensió cautelar de militància del diputat, que ahir demanà el seu pas al grup mixt del Parlament.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per Xiulet, fa mes de 15 anys
Unió Mallorquina, si és creu indispensable, és conflictiva i vol dirigir l'orquestra, li passarà com a ERC: traurà menys vots a les properes eleccions, anticipades o no. El bon polític és el prudent, el que va amb quatre ulls per evitar que el llop el mossegui.
Valoració:3menosmas
Per xoriguer, fa mes de 15 anys
Salvem son Espases! No al segon cinturo! Autodeterminacio! etc.
Canviar d'opinio quan governam, es corrupcio?
Valoració:1menosmas
Per tonina, fa mes de 15 anys
Som partidària de fer fer eleccions avançades, per que un Parlament de 59 diputats n´hi hagui 5 d´imputats es un percentatge insofrible.Pero el panorama que pot sortir d´aquesta consulta no es gens "ENCISADOR",per que es BLOC baixa en inteció de vot i la majoria quedaria PP-UM i ja me diràs.........
Valoració:-6menosmas
Per uno de UPyD, fa mes de 15 anys
UPyD-Balears apoya al cien por cien a UM en esta medida.
Valoració:-2menosmas
Per Poques feines, fa mes de 15 anys
Entesa: gelosos del PSM
Valoració:-6menosmas
Per Zorrilla, àlies guineu, fa mes de 15 anys
Val més que no es facin eleccions i que en el circ que representen els devorin els lleons.
Tots plegats no valen els c........ de dos penjats.
Valoració:1menosmas
Per El rei, fa mes de 15 anys
Bona Marrón.
Valoració:2menosmas
Per Un que n'està fart, fa mes de 15 anys
Com ha dit en Forà, és una pena que l'únic grup polític sense imputats, baixi en els sondejos. Per altra banda, com podem permetre que el partit més minoritari (amb menys vots) decidesqui des de fa tants d'anys, pactant a conveniència seva (i no pel bé dels ciutadans) amb PP o PSOE? UM no és ni "Unió" ni molt manco "Mallorquina", sinó un grup d'oportunistes. Pel bé de tots, UM hauria de desaparèixer. Què hem fet per tenir, en general, aquests polítics tan dolents?
Valoració:9menosmas
Per Marròn, fa mes de 15 anys
Meam si el nou secretari de UM posa les coses al seu lloc donant carta de jubilació als que tenguin els menors indicis de corrupció i fotre fora als imputats. La decisió d'adelantar les eleccions per part d'UM demostra la perdua de control i força dins el pacte, i només així amb unes eleccions tendrien la força de negociació amb un probable pacte de blindatge judicial. Dins UM n'hi ha que anyoren els tranquils i feliços anys de'n Matas. A veure si la nova direcció és capaç de tancar pàgina i té el coratge d'obrir-ne una de nova i convertir les sigles amb el que hauria de ser un partit lliberal-nacionalista i no una oficina clientelar-oportunista.
Valoració:1menosmas
Per jac, fa mes de 15 anys
Amics del Bloc: què tal fer un poc d´autocrítica en lloc de demanar-vos, des d´una altivesa moral totalment improductiva "què hem fet per merèixer aquests conciutadans?". Insultau al corrupte que us plagui, però no insulteu els ciutadans. I per què es parla tant de regeneració, i alhora hi ha tanta resistència a avançar les eleccions?
Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente