muy nuboso
  • Màx: 11.56°
  • Mín: 7.77°
11°

El Pacte assumeix que governarà en minoria

Cercarà acords amb PP i AIPF, però en realitat confia que Vicens continuï votant amb ells, sobretot els pressuposts

El Govern assumeix obertament que està en minoria al Parlament. Ho digué de manera repetida en el primer ple dut a terme després que la direcció d’UM hagués suspès de militància el diputat que dóna la majoria al Pacte, Tomeu Vicens, que ara passarà al Grup Mixt. I, malgrat que amb la boca petita l’Executiu confia que Vicens continuï –com passà ahir– votant amb el centreesquerre, sobretot els pressuposts que es presenten avui, en públic diu que cercarà acords puntuals amb el PP o amb el diputat de Formentera per governar i manté que l’estabilitat política està garantida.

De fet, en el primer ple després de la crisi oberta, el president del Govern, Francesc Antich, es mostrà més tranquil que la setmana passada, però evità fer cap comentari sobre la situació. L’Executiu es dóna per satisfet amb les actuacions preses per UM i la portaveu, Joana Barceló, llençà un missatge de tranquil·litat després de la tempesta política desencadenada per la petició que féu Antich a UM perquè dimitís Vicens, principal imputat en el cas de presumpta corrupció de Son Oms.

I és que, segons Barceló, "no es pot parlar d’inestabilitat política". "No veig el Govern en dificultats", digué. La portaveu reconegué, això sí, que la situació actual deixa el "Govern en minoria" cosa que "ens obliga a treballar amb propostes més assenyades, que sumin moltes voluntats". "Ens haurem d’esforçar més per sumar", afegí. La menorquina no cità Vicens entre els possibles suports que cercarà el Govern i apuntà que es podria cercar puntualment el del diputat Pep Mayans, d’AIPF, agrupació de Formentera vinculada al PP, o el dels "diputats no imputats del Partit Popular", amb qui "estaria molt bé" que s’arribàs a acords.

El Govern contestava així els oferiments del PP i recordava que si el Pacte es desvincul a de Vicens perquè esta imputat, tampoc no vol els tres imputats que té ara el PP a la cambra. "Si volguessim dir a un diputat que no ens voti, ho hauríem de dir a més d’un", advertí la consellera, qui remarcà que la situació de la cambra és "duríssima".  Tant la portaveu del Govern com el del PSOE, Toni Diéguez, recordaren que, fins ara, el Pacte ha arribat a acords amb el PP per aprovar lleis i advertiren que el Govern vol "assolir acords i sumar al màxim" per superar la crisi econòmica i la "crisi de credibilitat lligada a la corrupció". Diéguez afegí que "no passa res" per governar en minoria. "El Govern d’Espanya governa en minoria i no passa res", assegurà el socialista, qui negà que la situació actual posi en perill els pressuposts. Al mateix temps, avançà que ara s’hauran de cercar acords amb el PP, però veu "molt difícil" un Pacte estable amb ells.

Nadal no anà al ple

Als passadissos del Parlament només es parlà de la situació de Vicens. Ho feren tots menys UM, perquè el seu president i conseller de Treball, Miquel Nadal, no acudí al ple i la seva exlíder i presidenta del Parlament, Maria Antònia Munar, també evità fer cap comentari. "No es negociarà amb ell", afirmà el portaveu del Bloc, Biel Barceló, referint-se a Vicens, a qui reiterà la petició de dimissió. Però igual que feren els socialistes, el nacionalista admeté que el Pacte no pot impedir que el diputat voti amb ells i recordà que el PP també té tres imputats a la Cambra. Barceló reiterà la sol·licitud de dimissió de Vicens.

UM no té gens de pressa per passar al grup mixt

Unió Mallorquina no té pressa per enviar el diputat Tomeu Vicens al grup mixt i, com a conseqüència, dissoldre el seu propi grup i enviar els dos diputats restants, Josep Melià i Maria Antònia Munar, també al grup mixt. L’actual portaveu d’UM, Josep Melià, advertí ahir que almenys tardaran una setmana a fer efectiu el canvi, perquè abans s’ha de negociar tot alllò que això comportarà. Tot i que la mesa del Parlament té tancat ja l’ordre del dia de la reunió d’avui, és cert que el grup parlamentari d’UM podria emprar el tràmit d’urgència per dur avui davant aquest òrgan el canvi acordat per l’executiva. La presidenta del Parlament i diputada d’UM, Maria Antònia Munar, no hi posaria cap pega.

Si no du avui la proposta per enviar Vicens al grup mixt, el diputat tornarà a seure en els escons d’UM en el ple del proper dimarts. En canvi, si UM optàs per fer efectiu l’acord avui, aquest ja es materialitzaria. La decisió d’UM té nombroses conseqüències no només per al propi grup, sinó també per a l’actual grup mixt i per al conjunt del Pacte. L’expulsió de Vicens al grup mixt deixa UM sense grup propi i això implica que deixa de tenir un despatx seu, amb quatre persones a sou i 55.000 euros, per passar a compartir tot això amb la resta d’integrants del grup mixt. UM també hauria de compartir amb ells el temps d’intervenció o la quota de propostes a presentar. Per tant, els membres actuals del grup mixt (les dues diputades d’Eivissa pel Canvi i el diputat de Formentera) també perdran pes.

Al mateix temps, la desaparició d’UM com a grup també obligarà a canviar la proporció de vots de cada grup en les comissions. En cas contrari, el Pacte deixaria de tenir totes les votacions perquè perdrà el vot d’UM i no en guanyarà cap més del mixt. Suposadament, també s’haurà de canviar el lloc que ara ocupen a la Cambra els diputats d’UM, que haurien d’anar a la zona on ara s’ubica el grup mixt.

"He vingut a fer feina". Així contestà Bartomeu Vicens a les desenes de periodistes i càmeres que l’assetjaven, una jornada més, a l’arribada al Parlament. Suspès de militància pel seu partit —UM— però sense que encara s’hagi fet efectiu el seu pas al grup mixt, Vicens anà després a seure al seu lloc de sempre com si no passàs res. El diputat mantingué aquest actitud quan veritablement importava: a l’hora de les votacions. Només una vegada en el ple d’ahir el seu vot podia ser clau, per rebutjar amb els grups del Pacte una moció presentada pel PP que de fet instava a la derogació d’una gran part de la Llei d’habitatge pactada de manera unànime el passat mes de maig.

El diputat del PP Antoni Pastor aprofità el debat per oferir al Pacte que retiràs la moció i negociar-ne una de nova conjuntament, perquè el rebuig parlamentari no estigués suportat amb el vot de Vicens. No obtingué resposta, encara que tot apunta que aquesta serà una estratègia que els populars repetiran. Tot i l’assetjament mediàtic, Vicens no tingué problemes per dirigir-se ahir en diverses ocasions a departir amb Maria Antònia Munar al despatx de la presidenta del Parlament. Les càmeres pràcticament només els deixaren quan entrà als banys d’homes de la Cambra.

Amb tot això, la sessió de control passà a un segon pla. Estaràs interpel·là Antich per la disputa entre UM i el Bloc pel projecte del golf de Son Baco (Campos) i el president la remeté a les competències del Consell i de l’Ajuntament en aquest tema, i al "criteri restrictiu" contemplat pel Pacte per als nous camps de golf. El ple també aprovà la presa en consideració de la proposició de llei presentada pel Bloc relativa a indignitat successòria per violència masclista.

El PP "mai no utilitzarà" el seu vot

El portaveu adjunt del PP, Joan Flaquer, va ser contundent ahir a l’hora d’assegurar que el seu grup parlamentari "mai no utilitzarà" el vot de Bartomeu Vicens per "obstaculitzar" l’acció del Govern a la Cambra autonòmica. Flaquer afirmà, a més, que la presidenta dels populars, Rosa Estaràs, ja ha traslladat això al president Francesc Antich. El diputat reiterà ahir el "compromís i la voluntat" del PP per arribar a acords amb els partits del Pacte que "garanteixin l’estabilitat política en aquesta comunitat". "Estam oberts al diàleg", insistí, però també advertí que "podem fer els màxims esforços, per no donar xecs en blanc".

"La situació és insostenible"

Per a Flaquer dur a terme unes eleccions anticipades "no seria cap garantia perquè el nou Govern fos més estable" i recordà que la decisió és una potestat única del president del Govern. Amb tot, afirmà que per als populars "la situació és insostenible, ja que tenim un Govern que s’aguanta ara mateix en els mateixos diputats que té el PP a l’oposició [29]", segons indicà, Vicens no garanteix ara que sempre voti amb el Pacte. En qualsevol cas, per al portaveu adjunt popular el Govern no pot tirar endavant "amb el vot d’una persona per a la qual el fiscal demanà presó" i criticà la secretària d’Organització del PSIB, Rosamaria Alberdi, per haver comparat Vicens amb els tres diputats imputats del PP. "Hi ha diferències clares", digué Flaquer, que confia que "el temps ho demostrarà.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per un ciutadà del carrer, fa mes de 15 anys
En aquest moment, tot està ben clar en el Parlament. Abans era UM qui decidia, ara és el Sr. Vicens, a qui tots (dreta i esquerra), malgrat diguin el contrari o diguin baix baix que és així. Uns per mantenir el poder i els altres per aconseguir-lo. Així es la nostra democràcia.
Valoració:3menosmas
Per crits, fa mes de 15 anys
29 que diuen que no volen es seu suport, però que el reben (ara per ara) (sense negociar-hi?).
29 que el voldrien, encara que amb sa boca petita diguin que no.
1 que dona suport an es que diuen que no el volen i no el vol donar an es que el voldrien.
Aquest diputat té sa capacitat de decidir qui governa. Està en condicions d'impedir que pugui prosperar una moció de censura i, per tant, de forçar an es govern a haver de governar d'acord amb s'oposició (es podrà seguir parlant d'oposició?) o, en cas contrari, que totes ses votacions hagin de passar pes seu criteri personal.
Així, qui governarà? Es pacte, es PP, en Vicens?
I qui farà oposició? Pentura es govern.
Valoració:3menosmas
Per Crits, fa mes de 15 anys
"Propostes més assenyades, que sumin moltes voluntats" vol dir deixar de fer auditories?
Valoració:6menosmas
Per Lleonard, fa mes de 15 anys
La qüestió clau és per uns i altres mantenir-se en la cadira i com que tanmateix fan igual l'hospital de Son Espases, Port Adriano, el segon Cinturó i altres...Les polítiques que fan són semblants (tots són lliberals i subordinats a la Banca, a la qual ajuden sense necessitat, als constructors , als quals compren els pisos invendibles i als hotelers als quals legalitzen els establiments il·legals.
Així que tenim un Parlament que s'assembla a l'antiga diputació franquista: pur pensament únic.
Valoració:5menosmas
Per Miquel, fa mes de 15 anys
Si els afers públics d'aquesta comunitat depenen del Partido Popular Nacional Socialista Obrero Espanyol (PPNSOE) estam apanyats En el fons, això és el que s'aconsegueix amb la imputació d'un pressumpte delicte de fa 17 anys a Vicens. Però què vol dir exactament que el P.P 'no obstaculitzarà l'acció del Govern? Però què vol dir que l'actual situació 'ens obliga a treballar en propostes més assenyades, que sumin moltes voluntats' com diu la potaveu del Govern? Senzillament, que els dos partits majoritaris i espanyols 'escenifiquen' desacords, debats, diferències i controvèrsies, quan estan substancialment d'acord en els temes importants (com per exemple el del saqueig sistemàtic dels nostres recursos via espoli fiscal). Fan comèdia. Molt hauran de canviar les coses per a que el Parlament balear sigui veritablement l'expressió política dels interessos reals d'aquesta terra. I en aquest canvi a millor, UM hi té un paper fonamental a jugar.
Valoració:1menosmas
Per sinuntamiento, fa mes de 15 anys
a repartir els caimans i tot a puesto per continua fen la rialleta dins el govern
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente