cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 8.26°

Només en 20 minuts

Alas i la Conselleria de Salut col·laboren en la realització de proves ràpides de diagnòstic del VIH. Les Illes Balears encara són el territori amb un major percentatge de casos detectats

L’Associació de Lluita Antisida (Alas) realitza proves ràpides de detecció del virus d’immunodeficiència humana (VIH) amb la col·laboració de la Conselleria de Salut i Consum. En només 20 minuts, la persona usuària pot conèixer el resultat de la diagnosi gràcies a una senzilla punció en el dit, a l’estil de la prova de la glucosa. En una roda de premsa duta a terme ahir a la seu d’Alas, el conseller de Salut i Consum, Vicenç Thomàs, donà a conèixer la iniciativa, acompanyat de Joan Lluís Llull, president d’Alas, d’Eva García, coordinadora de l’entitat, i de Margalida Buades, directora general de Salut Pública.

Eva García detallà que Alas ja fa mesos que du a terme aquestes proves de detecció del VIH. Fins ara, 115 persones han fet ús del servei i només en un cas les proves han donat positiu. Per la seva banda, el conseller Vicenç Thomàs remarcà que Balears es manté com el territori amb un major índex de casos d’infecció de tot l’Estat. Thomàs detallà també que d’ençà que el 2003 es creà el registre d’infeccions del VIH, s’han detectat 434 casos. A la vegada, Thomàs demanà que es posi fi a l’estigmatització de grups concrets.

El conseller recordà que la via de transmissió sexual és la que causa un major nombre d’infeccions –un 56,4%–; més entre les persones heterosexuals –un 35,7%– que entre les homosexuals –20,7%–. Aixímateix també afecta més les dones que no els homes, assenyalà Thomàs. Per origen, a Balears, un 65% dels casos detectats el 2007 eren persones nascudes a l’Estat. Del 35% restant, un 20% eren ciutadans de la Unió Europea, un 40% del continent americà i el 39% restant, de l’Àfrica.

La prova, al carrer

Amb motiu del Dia de la prova del VIH, el pròxim 20 d’octubre, Alas i la conselleria de Salut i Consum instal·laran diverses unitats mòbils a la plaça d’Espanya de Palma, la plaça de la Constitució de Maó, la plaça de Vara de Rei d’Eivissa i la rambla Rei Jaume II de Manacor, on es podrà fer la prova de manera immediata i confidencial.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.