algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
19°

L'executiva d'UM força la sortida de Damià Nicolau, exnúmero 2

La direcció acorda que deixi el Govern per ser el nou director executiu del Consorci de la Platja de Palma, però l'actual responsable de l'Agència Balear de l'Aigua ja havia avisat que no pensava acceptar-ho

L’executiva d’Unió Mallorquina (UM) acordà ahir en reunió extraordinària la sortida del Govern de Damià Nicolau, exsecretari general de la formació i un dels homes de confiança de Maria Antònia Munar en el seu moment. Ara era el responsable de l’Agència Balear de l’Aigua, adscrita a la Conselleria de Medi Ambient. Nicolau havia rebut pressions de la nova direcció durant les darreres setmanes perquè deixàs de manera voluntària el càrrec.

Tot i que el de Porreres havia avisat que no ho acceptaria, l’executiva d’UM acordà ahir, sense arribar-ho a votar, proposar Damià Nicolau com a nou director executiu del Consorci per a la reforma de la Platja de Palma, un nova figura que queda a decisió del partit de Miquel Nadal —que controla la Conselleria de Turisme— després de la designació de la socialista Margarita Nájera com a nova responsable del projecte per ordres de Madrid.

De manera oficial, la direcció d’UM traslladà ahir que la proposta respon a la intenció de fer un nomenament d’una persona "de perfil potent, amb pes polític i amb una llarga experiència", perquè treballi al costat de Nájera en nom del partit, i que en cap cas es tractava d’un cessament o d’una depuració interna. L’afectat, però, apuntà el contrari, insistí que no pensa acceptar el nou càrrec i donà a entendre que el que fan es mostrar-li la porta de sortida.

La proposta tractada ahir per l’executiva d’UM ha tingut el suport del conseller de Medi Ambient —del qual depèn el càrrec de Nicolau— i vicepresident de la formació, Miquel Àngel Grimalt. La intenció de la direcció era tractar també el cessament del director general d’Ordenació i Planificació de la Conselleria de Turisme, Santiago Balaguer, però el titular del departament, Francesc Buils, no ho va acceptar.

Abans del darrer congrés d’UM, en què es produí el relleu de Maria Antònia Munar, Damià Nicolau ocupà orgànicament el número dos de la formació com a secretari general i substituí abans Bartomeu Vicens. Va ser un dels impulsors de l’anomenada tercera via i és públic que no mantenia bones relacions amb el nou president, Miquel Nadal. Amb tot, després de les eleccions passades fou designat com a gerent de l’Agència Balear de l’Aigua, un ens amb un elevadíssim pressupost per gestionar totes les actuacions en depuració, sanejament i tractament d’aigües. Un càrrec que ara li lleven de les mans.

Dins l’organigrama actual d’UM, Damià Nicolau s’encarregava de la coordinació de la política municipal de la formació, amb un important contacte amb els representants a la Part Forana, una relació que havia aconseguit en la tasca d’organització que desenvolupà com a secretari general.

"No entenc la proposta, no estic en política per un càrrec"

"No entenc aquesta proposta, perquè ja sabien que no l’acceptaria". Damià Nicolau explicà ahir a dBalears que no té cap intenció d’acceptar l’acord de l’executiva del seu partit perquè es traslladi al Consorci per a la reforma de la Platja de Palma. D’aquesta manera, Nicolau haurà de deixar el Govern, forçat, sense tenir cap destinació. "No estic en política per un càrrec, sinó per uns ideals", afirmà sobre aquesta possibilitat.

El previsible enfrontament de Nicolau amb la direcció d’UM pot tenir conseqüències internes, atès el pes rellevant que ha tingut dins el partit durant els darrers anys, en els qual havia gaudit de la confiança de la presidenta Maria Antònia Munar. Un suport que també havia rebut en el seu moment de l’ara conseller de Medi Ambient i vicepresident,

Miquel Àngel Grimalt, com un dels impulsors de l’anomenada tercera via entre les opcions que representaven Miquel Nadal i Miquel Ferrer en el darrer congrés. Grimalt, però, ha donat ara suport al seu relleu.

L’executiva d’UM, en la seva reunió de caràcter extraordinari realitzada ahir horabaixa, no tractà més qüestions que aquesta, al marge de la substituta que ja s’ha acordat per a Damià Nicolau, la llubinera Margalida Miquel, i la proposta perquè Rafel Gili, batle d’Artà, sigui el representant de la formació a la comissió del Consell de Mallorca que ha treballar en una proposta per aconseguir el finançament necessari per al desplegament de la recentment creada Agència de Disciplina Urbanística, uns ens que tindrà caràcter supramunicipal.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Lo Tort Ballester, fa mes de 15 anys
Anem per parts. "Fora vila" és això fora de la vila, per tant no és vàlid per cap vila o poble. Si no vos agrada "Part Forana", podeu utilitzar el mot tradicional de "pagesia" (malgrat de pagesos en quedin pocs).
De totes maneres l'expresió "Part Forana" no la trob tan desafortunada. Recordem les Revoltes Foranes del segle XV i també el Sindicat de Fora o Sindicat Forà (que donà nom a aquest carrer comercial de Ciutat) on hi tenien estatge el Síndics Forans, representants nostres davant el Virrei.
Valoració:23menosmas
Per jac, fa mes de 15 anys
Albert, estic d´acord amb tu: part forana és una expressió tremendament desafortunada i molt llongueta. Respecte al qüestionament de la figura de Nadal, tot són gustos. Jo pens que el partit està més aglutinat del que molts pensen i voldrien, que el perfil de Nadal és el que sens dubte més pot fer créixer el partit, i que les decisions preses, cal tenir-ho en compte, són fruit del consens de l´executiva, ampliada i molt més representativa de la pluralitat en el si del partit d´ençà del darrer congrés. Cal recordar, també, que la figura de Nicolau ja va ser molt qüestionada quan era secretari general en plena època Munar: el fet d´anomenar-lo "ex-número dos" és quasi irrisori.
Valoració:6menosmas
Per Joanet de l'Onso, fa mes de 15 anys
Si els de la "tercera via" no agafen les regnes (i no semblen estar molt per la feina) poca vida li queda a UM. L'ambició de Nadal, just comparable a la de Munar, i les seves ganes de tocar plomes, juntament en la seva manca de l'agilitat i el joc de cintura que ha carecteritzat de sempre "la Princesa", precipitarà el partit (valga el sinònim "xapat") dins la boca del lleó PP.
Valoració:38menosmas
Per Tòfol, fa mes de 15 anys
Comencen (és un dir) les hostilitats entre les famílies de l'UM-Nostra. El pepero "Don Natale" ha obert foc. El cessament d'en Damià "Not" just es pot llegir en clau d'històric del "munarisme" (perque si fos per tenir les butxaques plenes o morts a l'armari, podrien plegar tots). Ara a esperar la "vendetta della Principessa"
Valoració:16menosmas
Per Albert, fa mes de 15 anys
No sé com estan les coses a UM, però si era un partit al qual era difícil que votés en temps de na Munar, ara ja és impossible. Nadal no em sembla una persona adequada. Només té ansies de poder i no es bon governant. Ho ha demostrat repetidament posant en perill el pacte de govern arreu. A més, com a votant de fora vila(em neg a acceptar aquesta expressió tan barruera de "part forana"), em negaria a votar a un 'llonguet', que probablement no hagi sortit de Palma en sa vida i no en té ni idea de com funciona Mallorca més enllà de la via de cintura.Crec que aquest home serà el que extingirà UM i es donarà de bon grat al PP a les properes eleccions.
Valoració:3menosmas
Per Ameli Risc, fa mes de 15 anys
Ja n'era hora que s'espolsasin aquest personatge de damunt. A més si ell no esta en `política per un càrrec, com així sempre ha cobrat d'un lloc públic i ben dotat economicament? Si hagués estat un home de conviccions polítiques vertaderes hauria deixat els càrrecs per a persones que potser necessitaven d'una feina i que a més ho haguessin fet molt bé. Ja és ben hora que Nadal posi a les persones amb les que ell confia en llocs de responsabilitat i sé que en té moltes. Crec que ha fet una passa molt important i molt bem feta, endavant.
Valoració:-9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente