algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
24°

El Govern central tindrà llest pel 2009 el projecte de la nova llei de l'avortament

Entre les expertes que participa en la seva redacció, hi ha una balear: la directora general de Responsabilitat Social Corporativa, María Durán

Tretze experts juristes, ginecòlegs, representants i tècnics dels Ministeris de la Presidència, Justícia i Sanitat, entre ells una advocada balear, assessoraran al Govern per a l'elaboració d'una nova llei de l'avortament, projecte que l'Executiu enviarà al Congrés en el primer semestre de 2009.

En el comitè d'especialistes participa la directora general de Responsabilitat Social Corporativa, María Durán, en qualitat de jurista experta en dret de la dona, segons han explicat a Efe fonts de la Conselleria de Treball i Formació, departament de què depèn la Direcció General de Durán.

Després de la constitució avui d'aquest comitè d'experts, la ministra d'Igualtat, Bibiana Aído, ha destacat en declaracions a la premsa que el Govern “inicia el camí per a l'elaboració d'una nova llei, no una reforma de l'actual, sinó una llei nova que serà la millor possible” amb l'objectiu de garantir els drets fonamentals i la seguretat jurídica de les dones i dels professionals sanitaris, l'equitat territorial i que incorpori “el millor de la legislació al món”.

“No pot ser que a Espanya una dona que decideixi interrompre legalment el seu embaràs tingui dificultats i que el tractament que rebi en aquesta circumstància sigui diferent en funció de la comunitat autònoma en la qual visqui”, ha afegit Aído, qui ha assegurat que, en aquests moments, no està en condicions d'avançar com serà la llei, que podria entrar en vigor a finals de 2009 o principis de 2010.

Segons la ministra, durant els pròxims sis mesos el grup d'experts treballarà per tenir un informe amb recomanacions al Govern sobre la nova llei i, simultàniament, es crearà una subcomissió d'Igualtat en el Congrés per tractar aquest assumpte a fi que la norma s'elabori amb el “major consens possible”.

Les conclusions i recomanacions d'ambdós fòrums serviran de “base” per a l'elaboració d'aquesta nova llei que l'Executiu portarà a la Cambra Baixa en el primer semestre de 2009. Aído ha apostat perquè la nova norma sigui fruit d'un debat “seriós, assossegat i d'altura”, i ha considerat “lògic” que es plantegi una revisió de l'actual llei, en vigor des de 1985.

Entre els tretze membres del comitè d'experts figuren José Luis González Cussac, catedràtic de Dret Penal de la Universitat Jaume I; Elena Arnedo Soria, exregidora socialista d'Assumptes Socials de l'Ajuntament de Madrid i especialista en Ginecologia i Obstetrícia; Javier Martínez Salmeán, cap del Servei d'Obstetrícia i Ginecologia de l'Hospital Sever Ochoa de Madrid, i María Durán Febrer, jurista especialitzada en violència de gènere.

A més, en formen part José María Bedoya Bergua, catedràtic de Ginecologia i Obstetrícia de la universitat de Sevilla; Consol Catalá Pérez, exresponsable de l'àrea de Salut de l'Institut Valencià; Francisco Donat Colomer, ginecòleg i catedràtic d'infermeria matern-infantil de la universitat de València, i Patrícia Laurenzo Capello, catedràtica de Dret Penal a la universitat de Màlaga.

Representaran els ministeris José Luis Rodríguez Alvarez, director general de coordinació jurídica del Ministeri de la Presidència; Justino Zapatero Gómez i Viviana Caruso Fontán, assessors del gabinet del Ministeri de Justícia, José Martínez Olmos, secretari general de Sanitat, i Concepció Colomer, directora de l'Observatori de Salut de la Dona.

Finalment, l'associació de clíniques acreditades per a la interrupció voluntària de l'embaràs (ACAI) no formaran part del grup d'experts, si bé la ministra ha subratllat que mantindran contacte “permanent” amb els seus professionals per demanar les seves opinions i mantenir-los informats del discórrer de la nova llei.

La mallorquina Maria Duran, part del grup

L’advocada i jurista mallorquina especialitzada en violència de gènere Maria Duran assegurà ahir que la seva posició sobre el debat pel canvi de la llei d’interrupció voluntària de l’embaràs és "aprofitar allò positiu" de l’actual normativa i "afegir-hi una llei de terminis" que aporti una "major seguretat jurídica a les dones que avorten, al costat d’un major reconeixement dels drets sexuals i reproductius de la dona".

Així es va pronunciar als mitjans de comunicació Duran –qui actualment ocupa el càrrec de directora general de Responsabilitat Social Corporativa del Govern balear– i que ha estat designada pel Ministeri d’Igualtat com una dels integrants del grup encarregat de debatre la possibilitat de reformar l’actual normativa que regula l’avortament.

La jurista va precisar, moments abans de començar la primera reunió del grup d’experts que es va mantenir a la seu del departament dirigit per Bibiana Aído, que arran dels casos apareguts en el darrer any en els mitjans de comunicació s’ha evidenciat "la necessitat de revisar i introduir els terminis a aquesta possibilitat d’avortar durant un període determinat".

Duran va afegir que els experts seleccionats pel Ministeri s’encarregaran de l’estudi del possible canvi, amb l’objectiu de dotar de major seguretat jurídica les dones que decideixin interrompre el seu embaràs i de reforçar la seguretat a la intimitat que recull la Constitució per a aquests casos.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Immisericorde, fa mes de 16 anys
Rectificar és de savis. Avortament s'escriu en v baixa. El que no és de savis és borrar les crítiques a la gran quantitat d'errades ortogràfiques que sempre surten en aquest diari, fins i tot, com és en aquest cas, als titulars.
Valoració:3menosmas
Per maria, fa mes de 16 anys
UNA VEGADA L'HAS LLEGIT QUEDA MOLT CLAR QUE NO ÉS UNA NOVA LLEI SINÓ UNA REFORMA DE LA LLEI DE 1985. i PER QUÈ NO S'APLIQUEN MESURES PREVENTIVES PER TAL D´EVITAR I ERRADICAR EL PROBLEMA.
Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente