algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
16°

El Consell premiarà els represaliats pel franquisme en la propera Diada

Entregarà dia 11 de setembre 17 distincions, la majoria a gent del món de la cultura. Retrà homenatge als perseguits de l'any 1948

El Consell premiarà els represaliats per la dictadura franquista en la propera Diada de Mallorca, el 12 de setembre. Un dels premis Jaume II es reserva per als represaliats de l’any 1948, una setantena de persones que estigueren empresonades gairebé deu anys després que acabàs la Guerra Civil, acusats de pertànyer a organitzacions vinculades amb l’oposició antifranquista. Entre els empresonats hi havia dirigents comunistes, socialistes i altres de republicans, alguns dels quals encara són vius.

Ells seran protagonistes de l’acte institucional que es farà dia 11 de setembre al vespre al teatre Principal de Palma. Però no seran els únics. El Consell repartirà 17 guardons a entitats i a personatges, la majoria vinculats amb la cultura.

Hi destaca el reconeixement d’Aina Vadell, la monitora d’esplai que l’abril passat posà en perill greu la seva vida per salvar la dels nins que anaven amb ella, i que haurien estat atropellats per un vehicle que no respectà un pas de vianants. Ella en fou la víctima. El Consell té clar que la seva gesta implica valors que cal potenciar entre la població.

Amb tot, la màxima distinció servirà per recordar la figura de Guillem Cifre de Colonya, quan es commemora el centenari de la seva mort. El fundador de la Caixa de Colonya passarà a ser fill predilecte de Mallorca. Se’n destaca l’aportació a la modernització de l’ensenyament i la seva tasca per combatre les injustícies del seu poble, Pollença. Aquesta és la contribució del Consell a l’Any Guillem Cifre de Colonya.

La institució evitarà enguany proclamar fills adoptius. En canvi, concedirà sis medalles d’or, dues a entitats —el Cor de la Fundació Teatre Principal i l’editorial Moll— i quatre a persones, totes relacionades amb el món de la cultura: els actors Simó Andreu i el desaparegut Juanito Valls, el pintor Toni Dionís i el gastrònom i promotor cultural Joan Olives, mort fa poc.

Finalment, el Consell entregarà els premis Jaume II, que reconeixen persones físiques i jurídiques que hagin destacat, durant l’any natural previ, en la promoció dels símbols o referents històrics de Mallorca. A banda dels represaliats de 1948 i de la monitora Aina Vadell, entre els distingits hi ha esportistes com Marga Fullana, campiona del món de bicicleta de muntanya, i el club de bàsquet Joventut Mariana. A més, es guardonaran dues entitats sense ànim de lucre: la Plataforma balear per a la defensa dels animals (Baldea) i l’associació Sonrisa médica. L’autor de còmic Max, el lul·lista desaparegut Sebastià Trias Mercant, l’historiador Joan Estelrich i el metge neuròleg Antoni Rossinyol també seran distingits.

La proposta de distincions, que no és definitiva i que es podria veure ampliada amb un premiat més plantejat pel PP, s’ha consensuat entre els grups polítics i ara s’ha d’aprovar en un ple per setembre. Del PP, per exemple, surt la proposta de reconèixer l’actor Juanito Valls; del PSIB la petició de premiar Baldea; del Bloc la idea d’homenatjar els represaliats de 1948; o d’UM la de concedir un guardó al pintor Toni Dionís.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per O Catarineta bella xic xic, fa mes de 15 anys
El PP encara no ha condemnat mai el franquisme, o si troba identificat o n'és el representant legal i no pot condemnar.se a si mateix, fan riure, per una banda volen que tothom condemni la violència, però ells no condemnen el franquisme assassí.
Valoració:0menosmas
Per DO YOU REMEMBER THIS?, fa mes de 15 anys
1º PREMI oli de ricino
2º PREMI pic i pala
3º PREMI esplet d´osties
Valoració:8menosmas
Per Clàudia, fa mes de 15 anys
El nostre problema és que no tenim tota la informació, perquè bé se n'han encarregat, d'amagar-la i censurar-la. Tanmateix, una cosa és un govern i l'altra és un cop d'estat destructor i indiscriminat amb les esquerres. Cal recordar que la persecució al català durant la segona república és un fet que no es mereix el meu respecte.
Valoració:4menosmas
Per Tomeu, fa mes de 15 anys
Sempre està be reconéixer les injusticies que es van patir, siguin de la banda que siguin. Es ben cert això que es diu en un comentari anterior. La memòria històrica es selectiva ... sobre tot en mans del polítics
Valoració:2menosmas
Per Llibert, fa mes de 15 anys
El franquisme encara és legal, perquè no l'han qüestionat les forces d'esquerra que hi pactaren, però mai no podrà ser legítim perquè es va bastir en una revolta dels militars colonialistes africanistes amb suport de tota la dreta de l'Estat, fin i tot la catalana. Aquests són els únics responsables de totes les morts derivades d'una guerra que només ells provocaren.
Valoració:1menosmas
Per En Tudapots, fa mes de 15 anys
ARA ÉS L'HORA DEL BOICOT AL DIARI L'IMMUND EL MUNDO.
L'immund el Mundo no deixa passar dia sense exalçar tot allò que és en detriment de la llengua catalana. L'immund el Mundo pretén que es creïn més dispositius a favor de l'espanyol i en contra del català (Ara n'hi ha més de mil, d'aquests dispositius).
Anunciants de l'immund el Mundo: BANESTO, LATIENDA, PIKOLIN, SUVIVIENDA, VIAJES MARSANS, VINOS LAVINIA, BUY.VIP., PISCINAS RAMIREZ, AIR BERLIN, EPISCOPALIA LOSANTOS BOTIFLERIA NADAL
Valoració:0menosmas
Per Carles, fa mes de 15 anys
Toni. Et recomano apendre a llegir la Història. Azaña, a les seves 'Veladas de Benicarló' (les seves memòries ) ja ho deixà escrit: l'alçament no va ser contra la República, sino contra aquells que se la van apropiar. Per a 'cops d'estat' i atacs a la segona república espanyola, la d'en Companys, que va ser reprimida per les forces militars republicanes amb canons a la Plaça Sant Jaume de Barcelona, que provocàren 40 morts. O savies això?. O els fets d'Astúries, promoguts pel PSOE i els anarquistes i l'UGT. I, finalment, la 'legalitat' del últim govern republicà encara és tema pol.lèmic... entre els propis esquerrans ja ho era llavors. No oblidis mai tot el que puguis apendre, Toni. Encara et queda!...
Valoració:1menosmas
Per Memòria sencera, fa mes de 15 anys
Està clar que la "memòria històrica" és selectiva i incompleta... sense esmentar els afusellats en *Dalt Vila d'Eivissa, ni els assassinats a Menorca, fets que van ser protagonitzats pel "*legalísimo" govern de la República, el Consell oblida les víctimes civils de bombardejos que a Palma va realitzar la Generalitat catalana, els nostres "germans" catalans, oblida que en la illa de Cabrera també es va segrestar i va afusellar a la família allí resident, el Consell oblida el militar que la torba es va carregar a La Muleta (Soller(... i això que l'esquerra a Mallorca va durar tot just un dia, que si la deixen a pler a aquestes hores no se qui estarien recordant a qui...
Valoració:2menosmas
Per Toni, fa mes de 15 anys
Carles, el que fa fastic son els comentaris com el teu. Els caiguts per defensar la carniceria d'en Franco han sigut i segueixen sent guardonats durant els anys que van des de la revolta contra la Republica (legalment constituida, aixo no ho oblidis mai, Carles) fins avui dia. Encara hi ha monuments i nomenclatures que honoren aquesta "pobra gent" que tu veus tan oblidade i menys preada. Els altres, els perdedors, per vergonya d'aquest pais, encara, avui dia, reben homenatges vergonyants i amb sa boca ben petita, no fos cosa. El guardo mes gros que es podria fer a la memoria d'els republicans morts per defensar la llibertat seria fer desapareixa certs simbols que, encara, son una afrenta per el record de uns esers humans que defensaren la rao i la llibertat contra la barbarie i la opresio. Au, ido, Carles, el fastic es nostra per haver de sofrir escopinades de veri com la teva.
Valoració:-1menosmas
Per vichinoate, fa mes de 15 anys
I els represialiats per Antich durant el Cuatrienni Negre (1999-20039?
Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente