muy nuboso
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 8.69°
13°

Reclamen a l’Ajuntament de Felanitx que rectifiqui i aculli els refugiats ucraïnesos en català

197515

La Plataforma per la Llengua Illes Balears reclama a l'Ajuntament de Felanitx que rectifiqui i aculli els refugiats ucraïnesos en català. En una carta oberta al setmanari Felanitx publicada aquest dijous 5 d'abril, l'entitat apel·la directament al batle, Jaume Monserrat, i a la primera tinent de batlia, Catalina Soler, perquè reconsiderin la decisió d'oferir-los classes de castellà i es posa a disposició del consistori per a organitzar cursos de català. Per a l'entitat, Felanitx «té a les mans ser un exemple per a la resta de municipis mallorquins pel que fa a la integració dels refugiats en la llengua pròpia».

L'ONG del català valora «positivament» la iniciativa de l'Ajuntament de Felanitx de cercar la integració dels refugiats ucraïnesos, que han trobat acollida a diverses famílies felanitxeres, però considera «incomprensible i inacceptable» que els cursos que se'ls ofereixen siguin en castellà i no en català, la llengua pròpia del territori.

A la carta, la Plataforma per la Llengua recorda que si el consistori castellanitza els refugiats ucraïnesos, a propòsit o sense voler, també castellanitza de retruc les famílies felanitxeres que els acullen i els obliga a canviar de llengua durant el temps de convivència. A més, l'entitat denuncia que la iniciativa «contribueix a fer inútil la llengua pròpia» i defensa que si la llengua que aprenen és la catalana, es pot contribuir a fer-la necessària per als mallorquins que encara no la parlen.

L'entitat considera que integrar les famílies a través del castellà i ocultar-los d'entrada la llengua pròpia de Felanitx ignora l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears i, fins i tot, la Constitució espanyola, que considera el català com una riquesa a respectar i protegir. Com explica l'entitat a la carta, l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears fixa que tothom té «el dret de conèixer i d'usar la llengua catalana» i estableix que «les institucions de les Illes Balears garantiran l'ús normal i oficial dels dos idiomes, prendran les mesures necessàries per assegurar-ne el coneixement i crearan les condicions que permetin arribar a la igualtat plena de les dues llengües».

A més, el text també recorda que la iniciativa del consistori tampoc no té en compte la Llei de Normalització Lingüística de les Illes Balears, que dictamina que «els poders públics han d'adoptar les mesures necessàries per a fer efectius la promoció, el coneixement i l'ús normal de la llengua catalana».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per transcriptor ||*||, fa mes de 2 anys
«Catalans conscients, oïu-me: les Mallorques són catalanes. Per amor a la veritat, per deler de justícia, per la fretura d’alliberació que havem, ens cal reintegrar, incorporar al llinatge de Catalunya, les Balears, les illes volgudes, que no són ni poden ésser colònies ni possessió d’altres pobles, car són la pròpia substància, la pròpia sang, de la Catalunya malaurada, de la Catalunya triomfadora. (…) És, doncs, Catalunya una nacionalitat; serà una nació, un Estat. Ara bé, la nacionalitat catalana no es limita al Principat de Catalunya; s’estén, a més, per les terres del Rosselló, Cerdanya i Conflent; per les encontrades de la Ribagorça i el Pallars; per les muntanyes lliures d’Andorra; pels vergers de València i per les blaves i assolellades illes Balears». Pere Oliver i Domenge (1916)

http://blocs.mesvilaweb.cat/balutxo/?p=258699
Valoració:2menosmas
Per transcriptor ||*||, fa mes de 2 anys
«Si el mallorquinisme no pot ser oposat a balearisme, i balearisme vol dir, essencialment, catalanisme insular, està clar que el mallorquinisme únic que s’ha d’admetre com a bo i raonable és el catalanista». Joan Estelrich (1917)

http://blocs.mesvilaweb.cat/balutxo/?p=258699
Valoració:3menosmas
Per transcriptor ||*||, fa mes de 2 anys
"Els anys de la República van estar marcats, a Felanitx, per la forta personalitat de Pere Oliver Domenge, mallorquí de nació catalana, [...], independentista, militant de l’Esquerra Republicana Balear. I un gran alcalde. El 1908 l’apotecari Barceló just tenia vint-i-dos anys quan va publicar, al setmanari El Felanigense, això: “Sa olvidat [...] de que nostros avantpassats al peu dels documents oficials y seguit á la firma, posaven les següents paraules, Catalá de Mallorques, y dich que sa n’ha olvidat, perque de lo contrari no afirmaria qu’els mallorquins no som catalans, afirmació tant absurda com si jo ara digués qu’els mallorquins no som llatins.”

Però el text més conegut de Pere Oliver sobre la qüestió nacional és la conferència que pronuncià el 1916 en el Casal Catalanista de Sants ‘els Segadors’, publicada anys després amb el títol La catalanitat de les Mallorques. En aquella ocasió l’apotecari felanitxer apostrofà els catalans del Principat amb les paraules següents: “Catalans conscients, oïu-me: les Mallorques són catalanes. Per amor a la veritat, per deler de justícia, per la fretura d’alliberació que havem, ens cal reintegrar, incorporar al llinatge de Catalunya, a la pròpia valor social, les xamoses Balears, les illes volgudes, que no són ni poden ésser colònies ni possessió d’altres pobles, car són la pròpia substància, la pròpia sang, de la Catalunya malaurada, de la Catalunya triomfadora.”

http://joancalsapeu.wordpress.com/2011/04/14/el-felanitx-republica-de-pere-oliver-domenge/
Valoració:3menosmas
Per No serà només a Felanitx, fa mes de 2 anys
Si ho poguéssim veure per un forat seria bo de comprovar la quantitat d'institucions illenques que els oferiran aprendre primer el castellà.
Valoració:3menosmas
Per transcriptor ||*||, fa mes de 2 anys
"Segons explicà Carles Cabrera, secretari de normalització lingüística de l'STEI Intersindical, «la clau per a aconseguir la normalitat del català, no sols a les aules, sinó també a nivell social, en qualsevol cas, la tenen els parlants, que han de ser ferms en la seva defensa i en el seu ús».

Així, com es desprèn de les respostes dels nostres lectors, una gran majoria considera que cal fer front a la creixent marginació del català. I per això, també cal la implicació de les administracions i que es prenguin seriosament la necessitat de defensar la llengua."


https://www.dbalears.cat/balears/balears/2022/04/10/365049/mes-del-dels-nostres-lectors-consideren-davant-emergencia-linguistica-cal-dir-prou-exigir-poder-viure-catala.html
Valoració:2menosmas
Per A Mallorca, en català!, fa mes de 2 anys
També obligaran a canviar de llengua a tots els catalanoparlants molls que es relacionin amb els refugiats ucraïnesos.

«De ses herbes molles se'n torquen es cul»
Valoració:3menosmas
Per És que per quedar-se bé, ho han de corrompre tot., fa mes de 2 anys
Clar que si! Els ucraînesos no en ténen cap pega en aprendre Català i també Castellà, perque ningû del món és més curt ni més carabassot ni més orgullós amb un orgull mal entès, que aquests monolingues de l'Espanyol, siguin d'Espanya o d'ultramar, que estarien disposats a tot, abans d'aprendre a parlar en la nostra llengua. I la prova està que a Catalunya, gairebé tots els ciutadànsn ucraînedos que viuen allà de fa anys, parlem aquesta llengua sense cap pega. El problema el creen els invasors pancastellanistes desbalearitzadors i forasteritzadors de les nostres Illes, que se creuen ser més que ningú, que tracten d'esborrar al nostre poble i quedar-se només ells i les seves merd€s, que per tot han de deixar el seu segell..
I que ara aprofitin la tragèdia d'aquests ciutadans ucrainesos, per implantar la seva mono-llengua, la Història de Mallorca falsa que s'han tret de la mànega i totes lles damés mentides i calúmnies i de passada, també posar-los en contra nostra, no és altra cosa que una vertadera baixesa moral, d'aquestes que ells saben fer tan bé.
I al final, si deixam que corrompin l'acollida d'aquests ciutadans europeus,que bastants problemes ténen, per haver-los d'involucrar en aquesta altra invasiô sense armes ni morts, però amb molta maldat i molta injustícia per part dels invasors, els que hi sortirem perdent seràn els refugiats i per suposat els mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterers de socarrel i de fora integrats i decents que no formen part d'aquest complot contra noltros.
I tampoc és rar que MÉS per Menorca hagi romput el Pacte, perque el PSOE està amb aquesta gent que ens ha declarat la guerra, els defensa a eçls malgrat vagin contra l'Estatut i la Constitució i beneeix les seves malifetes.
Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente