nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
15°

Sencelles, al capdavant de la innovació en participació ciutadana

Sencelles ha desenvolupat un sistema de pressupots participatius. | Ajuntament de Sencelles

El municipi de Sencelles ha apostat de nou per fórmules innovadores en la presa de decisions conjunta entre la ciutadania i el consistori. Com va fer amb el projecte de “Imagina el teu parc” en 2016, en el qual va engegar una metodologia nova involucrant en les diferents fases als veïns per dissenyar conjuntament un espai urbà, ara li ha tocat el torn als pressupostos i ha decidit anar a per totes.

En comptes de treballar en uns pressupostos participatius en els quals es presenten projectes deixant una partida concreta per a la realització dels mateixos (com vénen fent altres municipis, els percentatges de la qual que fan participatius oscil·len entre un 0,38% a Palma fins a un 1% en Calviá -dades de 2016-)

Sencelles, segons ha explicat l’Ajuntament, ha optat per posar el total del pressupost de despesa a opinió ciutadana. Una vegada descomptat les despeses fixes, sous de personal i obligacions, queden un total de 240.000 euros subjectes a participació.

Això suposa, segons les dades del Consistori, un 11,44% del pressupost total i aquesta quantitat és en realitat el total del pressupost que realment és modificable. S'ha tingut en compte que, com en tots els municipis petits, amb prou feines hi ha partides d'inversió (que vénen donades via subvencionis del Consell, CEE, etc), així que són en les de despeses on realment es reflecteixen les polítiques de cada consistori.

En aquest tipus de municipis sense amb prou feines pressupost d'inversió, un espai de pressupostos participatius deriva normalment en activitats concretes que voten normalment persones ja involucrades en algun projecte o associació per dur-les a terme. En aquest sentit hi havia un objectiu clar de realitzar un exercici encara més profund que involucrés a tota la població.

Enfocats en un concepte de participació com un camí, no només una aposta a curt termini, pel qual és necessari uns exercicis previs d'informació, transparència i visualització de dades de forma didàctica i entendible, s'ha fet un exercici d'anàlisi d'anotacions comptables agrupant-los amb una lògica d'usuari (ciutadana): d'aspectes reals i entendibles sobre els quals poder opinar.

L'eina pressupostsoberts.sencelles.cat (i l'opció en paper també disponible) s'ha dissenyat perquè fos molt senzilla de cara al ciutadà alhora que té explicacions molt detallades de cadascun dels conceptes; en els quals finalment al senceller se li sol·licita decidir si vol baixar, pujar o mantenir el pressupost assignat prèviament.

El programa, a més, va informant de forma interactiva de si amb la seva opinió es troba en superhábit, dèficit o equilibri pressupostari i per tant pot bussejar i comprendre d'una forma molt didàctica com funciona un pressupost municipal. En la mateixa plataforma, qualsevol persona pot consultar de forma interactiva i visual totes les partides pressupostàries (també les fixes, l'endeutament, etc.) i comparar-ho amb el context tant autonòmic com a nacional. Les dades són obtingudes del Ministeri i en els propers dies s'aniran ampliant i detallant encara més.

Aquest treball suposa a més un repte en transparència i gestió, ja que internament es van assumir aquestes agrupacions de les partides (que normalment estan englobades en el que es diu capítol 4 i dins d'est, “altres”) i es podrà veure plasmat l'anàlisi de la desviació o no sobre el detall dels pressupostos marcats de forma minuciosa.

Pressupots previs

A més del sistema, el consistori ha decidit integrar directament les decisions dels ciutadans modificant fins a un 10% per àrees el pressupost previ. Atès que les dades de participació que es vénen obtenint que ronden el 2% (Palma: un 1,5% , Calvià 2%, Madrid 3,3% aproximadament…), aquesta decisió pretén d'una banda apostar d'una forma valenta per fomentar la participació, i per una altra, que una vegada integrada, l'opinió dels veïns i veïnes sigui un element tangible, alhora que permeti executar els plans municipals existents.

A més de tot això, Sencelles ha optat tant per una metodologia com per una eina creative commons, això és de codi obert, amb la intenció de contagiar a més municipis amb aquestes polítiques profundes d'escolta activa a la ciutadania. El concepte, metodologia i desenvolupament és de ethicoo http://ethicoo.org que publicarà quan acabi el procés un manual d'aplicació per poder replicar-ho i configurar un espai de col·laboració intermunicipal. L'eina ha estat desenvolupada per Populate Tools http://populate.tools adaptant el seu sistema gobierto.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per icuesta80, fa mes de 7 anys

L'argument de Maria.P de regidors castellanoparlants voreja el racisme lingüístic. Si volem integració també hem d'exigir tolerància. Les seves paraules la defineixen. A més qui et refereixes? jo crec que als plens tothom parla català

Per cert jo ja he votat. És una eina fàcil d'utilitzar. esperem que funcioni i que els partits de l'oposició que també han exigit pressupostos participatius (PP i MES) hi donin suport

Valoració:0menosmas
Per Maria Antònia A., fa mes de 7 anys

Si és rentada de cara o no això ho veurem a l'aprovació dels pressuposts 2018, on en teoria s'hauran de plasmar els resultats d'aquesta consulta. En tot cas, no veig quina és la relació entre IBI, participació ciutadana i castellà... Tot plegat fa pensar que feim critiques incoherents...

Valoració:1menosmas
Per Maria P, fa mes de 7 anys

Amb aquesta comèdia l,Ajuntament vol rantar la cara del desgavell q tenen a dintre on cada partit del govern municipal mira només x seus votants.
No han estat capaços d,impugnar la brutal pujada de l,IBI i de recollida de fems q ofega molts de veinats i ara han de gastar la doblerada q tenen donant el vist-i-plau a totes les peticions de despesa ... Participació Ciutadana només és el nom d'una regidoria, realment l,Ajuntament sembla haver tornat als millors anys del pp senceller, amb regidors castellanoparlant inclosos !

Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente