algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 15°
18°

La part forana també reivindica el 31-D

Sóller acollirà la III Marxa de Torxes pel Dret a Decidir el pròxim dia 28 de desembre.

Sóller, Bunyola, Deià i Fornalutx també celebren enguany actes reivindicatius amb motiu de la Diada de Mallorca. Els actes, organitzats per la Comissió del 31-D, inclouen des de combats de glosadors, fins a degustacions gastronòmiques. L'acte central serà una marxa de torxes pel dret a decidir.

En els darrers anys, a la comarca s'han anat celebrant actes, impulsats sobretot per l'Obra Cultural Balear (OCB). La majoria d'activitats es van celebrar a Sóller. Enguany, però, la comissió ha organitzat activitats en tota la contrada.

Fornalutx va ser l'encarregat d'obrir els actes el passat divendres dia 13 amb un combat de glossat entre Mateu Xurí, Maribel Servera i els Glossadors de Sóller. El combat es va celebrar al Cafè Can Benet.

Sóller agafarà el relleu dilluns dia 16 amb la presentació de "Dos amics de vint anys" amb Sebastià Alzamora. L'acte es realitzarà a Can Dulce a les 19.30h. La biblioteca municipal també acollirà el divendres 20, a les 17.30h, el contacontes “Guifre el Pilós: La llegenda”. El dissabte 21 se celebrarà la gimcana infantil “Jaume I i la Diada!”. L'activitat lúdica començarà a les 15:00h a la Plaça Constitució, davant l'Ajuntament.

El poble de la Vall també acollirà el gran acte de la comarca, la III Marxa de Torxes pel Dret a Decidir. La marxa, que sempre ha gaudit d'un ampli ressò, es celebrarà el dissabta 28 i començarà a la Plaça Francesc Saltor. La concentració s'iniaciarà a les 19:30h i recorrerà els diferents carrers del poble. En acabar la marxa se celebrarà un sopar concert al Teatre Victòria que comptarà amb l'actuació de Biel Majoral, Titot i David Rossell.

Bunyola també viurà el seu acte reivindicatiu per la diada. La coral Minuet i el grup S'Estora oferiran un concert divendres dia 20. L'acte es farà al local parroquial a les 20 h i comptarà amb la intervenció de Jaume Mateu, president de l'OCB.

Deià, per part seva, celebrà el diumenge 22 un combat de glossat i una degustació gastronòmica. L'acte es farà a Sa Tanca a les 20h. A més l'amfiteatre Joan Mas acollirà diumenge 29 a les 11h una diada de jocs populars.

Des de la Comissió del 31-D volen remarcar que "la nostra llengua, la nostra cultura i la nostra forma de ser no s'entén sense el 31 de desembre del 1229 i, per això, des dels pobles de Deià, Fornalutx, Sóller i Bunyola decidim reviure aquesta festa a les nostres places i carrers. Perquè tenim memòria, no oblidem d'on venim ni d'on som i, com diu un antic proverbi guaraní, si no saps on vas, gira't, refés les teves passes, i sabràs d'on vens".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Taltabull, fa mes de 10 anys

Gonelles, arruix !!!!
Feixistes, barco de reixeta !!!!
BALEARS, ENDAVANT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Valoració:3menosmas
Per mallorquí, fa mes de 10 anys

Qué medieval y primitiva esta movida de las antorchas, no? Los nazis celebraban un aquelarre bastante parecido...

Valoració:-2menosmas
Per i doncs, fa mes de 10 anys

Si troben que la Conquesta va ser una aniquilació, no sé que pinten fent ofrenes de flors a la estàtua de Jaume I. com no sigui per cercar bregues i espenyar la festa.

Valoració:-3menosmas
Per arrom, fa mes de 10 anys

Per aniquiladors els espanyols a america latina, amb 150 anys varen ser aniquilatas 63.000.000 d,indis americans. Veure ( " Las venas abiertas de america latina" de Eduardo Galeano)

Valoració:8menosmas
Per Lògic, fa mes de 10 anys

@Jaume I aniquilador (sic) de sa població de Mallorca:

"Me podeu explicar que se celebra exactament?"

La mateixa cosa que commemoren i celebren els espanyols respecte de l'expansió castellana per la península -la famosa "Reconquista"-. L'única diferència és que nosaltres commemoram l'expansió catalana, com és natural, perquè és la nostra, d'expansió; la del nostre poble.

Valoració:9menosmas
Per Jaume I aniquilador de sa població de Mallorca, fa mes de 10 anys

No va respectar res ni ningú, va fer torturar durant un mes a Abu Yahya perque li diguès on tenia amagat un suposat tresor, matant-li un des fills davant. Me podeu explicar que se celebra exactament?.

Valoració:-37menosmas
Per antifascista, fa mes de 10 anys

Pancatalanismo = Fascismo

Valoració:-5menosmas
Per Peret, fa mes de 10 anys

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=558344910911237&set=a.395639220515141.93837.211243672288031&type=1&theater

Valoració:9menosmas
Per Més que mai, fa mes de 10 anys

Ens agradaría que piubli`´assin el programa d´actes. Moltes gràcies anticipadament.

Valoració:11menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente