El Consell inicia la privatització dels refugis de Can Boi i Pont Romà

El ple de la institució insular aprovarà avui el canvi en el model de gestió d’aquests dos centres

El Pont Romà, a Pollença, i Can Boi, a Deià, són els únics refugis que hi ha a nuclis urbans. | A. BALLESTERO

TW
1

La gestió dels refugis de Can Boi (Deià) i Pont Romà (Pollença) passarà a mans privades. El ple del Consell de Mallorca aprovarà avui el canvi en el model de gestió d'aquests dos centres a proposta del departament de Medi Ambient, de qui depenen actualment.

La institució insular gestiona actualment cinc refugis de muntanya ubicats en la Ruta de Pedra en Sec. Els dos que ara treu a concurs són els únics que estan situats a nuclis urbans i disposen d'una dotació d'infraestructures més adequada que la resta, segons la proposta presentada pel departament que dirigeix Catalina Soler.

El Consell justifica aquesta mesura perquè "l'experiència acumulada ha permès detectar una sèrie d'ineficiències que en dificulten la gestió i l'obtenció d'un resultat satisfactori tant per a l'usuari com per a l'Administració i fins i tot per als tercers afectats per la gestió dels refugis i, en especial, els proveïdors".

Segons el plec de condicions, es proposa la divisió del contracte amb dos lots (un per a cada refugi) i el termini de la concessió serà de dos anys, prorrogable per a dos anys més. El cànon mínim que haurà d'abonar el concessionari és de 2.000 euros anuals mínims per cada refugi, que l'adjudicatari haurà de pagar al Consell per anualitats anticipades.

Els preus per fer servir les instal·lacions hauran de ser els mateixos que la resta de refugis, que estableix el Consell i que són vigents des de 2008.

Des del grup de consellers de PSM-IV-ExM, a l'oposició, ja manifestaren ahir que no estan d'acord amb aquesta proposta, ja que "no n'entenen" la finalitat. "Qui pot estar interessat en la gestió d'uns refugis que, com bé reconeix el Consell, són deficitaris?", es va preguntar la consellera insular Magdalena Palou. A més a més, recordà que actualment el Pont Romà, a Pollença, està tancat, ja que requereix reformes, per la qual cosa "el concessionari haurà d'assumir una inversió addicional per posar-lo en marxa". Així mateix, Palou manifestà la seva preocupació perquè "es pugui perdre la filosofia actual d'aquests refugis".

Personal

En el capítol de personal, el plec de condicions estableix que s'haurà de disposar, com a mínim, per a cada refugi, de 2 guardes i/o recepcionistes i 1 cuiner. Actualment, els refugis disposen de tres guardes, un cuiner i un netejador, que formen part de la plantilla del Consell, ja sigui funcionari, interí o laboral.