algo de nubes
  • Màx: 17.67°
  • Mín: 8.69°
13°

En perill les places concertades a la residència de Sóller

La Sala deu quasi tres milions del conveni i la CAIB reté 600.000 euros. Vint usuaris hauran de pagar un mínim de 1.700 euros mensuals, però deu més no tenen recursos

122110
La residència Bell Entorn, l'Ajuntament va cedir gratuïtament els terrenys on es va construir. | ULTIMA HORA

La residència Bell Entorn de Sóller, de propietat privada però amb 30 places concertades a través dels serveis socials de l'Ajuntament, no podrà continuar assumint el cost de l'atenció geriàtrica d'aquests residents, si no cobra l'elevat deute que l'Administració arrossega amb Sóller Invest, empresa propietària: prop de tres milions d'euros.

D'aquesta quantitat, 600.000 euros corresponen al conveni amb la Fundació per la Dependència, que estan retinguts per la Tresoreria de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. La resta són pagaments endarrerits de l'Ajuntament de Sóller que, tot i haver cobrat les quotes de copagament a les famílies, no ha atès més que en una petita part la facturació mensual de la residència corresponent a aquestes places, la qual puja a uns 120.000 euros mensuals. Davant aquesta situació "insostenible", l'empresa comunicà dies enrere a les famílies afectades que no podria continuar prestant el servei en aquestes condicions.

Segons el regidor de Serveis Socials, Antoni Arbona, "l'Ajuntament no pot pagar el deute en aquests moments i tampoc no arriben els doblers del Govern, per la qual cosa la majoria de famílies hauran d'assumir a partir de novembre el cost íntegre del servei, malgrat que s'ha pactat que abonin el preu especial que l'empresa fa a l'Ajuntament, que és de 1.757 euros mensuals per als usuaris vàlids".

Arbona admet que no totes les famílies amb plaça concertada a la residència podran assumir aquesta quota i assegura que "hi ha 10 residents que no tenen recursos ni béns, i per a aquests estam cercant una solució".
Per la seva banda, el director de la residència Bell Entorn, Bernat Rullan, afirmà que l'entitat "ja no pot aguantar ni un dia més aquesta situació", tot recodant que "la residència ha cobert completament el servei d'aquests usuaris i n'ha assumit el cost íntegre durant 17 mesos. A més, encara no hem cobrat el menjar que els donàrem el juliol de l'any 2010". Durant aquest temps, l'Ajuntament ha procurat fer pagaments parcials de la facturació corresponent al servei, però des del mes de juny d'enguany aquests abonaments s'han reduït encara més.

Segons les fonts municipals consultades, la Comunitat Autònoma deu a la Sala més del 60% de les quantitats pagades pel conveni de la Llei de dependència. Aquests doblers van directament a l'Ajuntament, que per llei els ha de transferir automàticament al prestador del servei, en aquest cas Sóller Invest. Tant des de la residència com des de l'Ajuntament es confia a trobar-hi una solució que, entre altres mesures, podria implicar revisar les condicions del conveni entre ambdues entitats per a la prestació del servei. Així, sembla que es planteja que el copagament de les famílies que ara es fa als serveis socials anàs directament a la residència.

La notícia ha causat molta alarma dins la població perquè, tot i no ser una competència municipal, Sóller ha prestat el servei de geriatria durant quasi 500 anys, la majoria dels quals a través de l'Hospital de les Monges de la Caritat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.