algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
14°

Manacor vol matances segures

L'Ajuntament impulsa la campanya d'anàlisi de la triquina en els sacrificis de porcs per a consum domèstic privat. L'any passat només se'n realitzaren set

44532
La tradició matancera dels pobles del Llevant comença el novembre. | M. PORTELL

Amb l'objectiu de dur a terme unes matances segures just quan s'enceten els mesos tradicionals de fer-ne, l'Ajuntament de la capital del Llevant aposta per difondre la campanya d'anàlisi de la triquina en el sacrifici del porc per a consum privat. "Es tracta de fer una campanya preventiva i no repressiva, perquè no hi hagi problemes i no hi hagi infeccions", explicà ahir el regidor d'Interior del Consistori, Antoni Sureda, qui afegí que "l'anàlisi no és cap trauma, ja que es realitza de manera fàcil i sense problemes". Per part seva, el regidor de Sanitat, Antoni Mesquida, volgué subratllar que el procediment és "fàcil", ja que només "s'ha de telefonar al manescal habilitat, Jaume Roig, qui recollirà les mostres de l'anàlisi i, en dues hores, en donarà a conèixer el resultat".

Cal recordar que aquest procediment per a la confirmació de la triquina s'estableix arran del Decret 34/2009 de la Conselleria de Salut i Consum, que dicta les normes per al control sanitari dels porcs que es destinen al consum privat. De fet, el decret dicta que els ajuntaments han d'intervenir durant l'organització i el control del desenvolupament de la campanya de sacrifici. El manescal encarregat, Jaume Roig, recordà que "l'any passat es feren set anàlisis a Manacor, tot i que es fan més matances". "Entre aquestes set, no hi hagué cap positiu per triquina; i, entre les mostres realitzades a les Illes Balears, tampoc", sentencià el veterinari. A més, Roig determinà que "les mostres es poden prendre del diafragma, entre la part musculosa i la tendinosa, amb el sistema rudimentari per mirar si hi ha triquina o no". I afegí: "Aquest resulta ser el més efectiu". Cada anàlisi suposa un cost d'entre 20 i 30 euros.

Seguiment

L'Ajuntament de Felanitx també ha posat fil a l'agulla per conscienciar a la ciutadania del control de la triquina en els porcs. Així, mitjançant un ban, el batle, Biel Tauler, ha informat de les condicions que cal tenir en compte en les matances "en compliment de la normativa dictada per la Conselleria de Salut i Consum del govern balear".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.