algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
20°

Aigua dessalada a Pollença

La planta construïda l'any 2004 a la badia d'Alcúdia comença a subministrar líquid per tal d'evitar la salinització dels aqüífers de la zona

47798
Instal·lacions de la planta dessaladora de la badia d'Alcúdia. | ULTIMA HORA

La dessaladora de la badia d'Alcúdia injecta des de fa tres setmanes aigua a la xarxa municipal de Pollença. El Departament de Recursos Hídrics, de la Conselleria de Mobilitat i Medi Ambient del Govern balear, i l'Ajuntament de Pollença han assolit un acord provisional per al subministrament, amb la qual cosa volen evitar la salinització -per sobreexplotació- dels aqüífers de la zona. De moment, les conduccions del poble reben el cabal directament de la dessaladora de la badia d'Alcúdia, en espera que dins el mes de setembre s'enllesteixi la connexió de la nova planta amb la xarxa general d'abastiment d'aigua de tot Mallorca, a la qual també injecten el líquid de les altres plantes de tractament de l'Illa, segons explicà ahir el director general de Recursos Hídrics del Govern de les Illes Balears, Antoni Rodríguez. "No hi havia temps de completar la connexió amb el sistema general i els hem donat aigua directament de la potabilitzadora", afegí.

Quan quedi a punt l'enllaç de la planta potabilitzadora amb la xarxa de proveïment de tot Mallorca, aquest setembre, serà el moment de fixar un acord definitiu sobre les tarifes que hauran de pagar els ajuntaments, i en conseqüència els ciutadans, per fer ús del cabal procedent de la dessaladora. Pollença és el primer municipi de Mallorca que rep aigua d'aquesta instal·lació, situada a la badia d'Alcúdia, i ho fa amb un preu provisional de 0,8 euros el metre cúbic. "És l'import mitjà que pagàvem pel cabal dels pous", explica el regidor de Medi Ambient del Consistori pollencí, Joan Josep Mir, que adverteix que es tracta d'un acord provisional que té una vigència exclusiva d'un mes i mig.

Preus

"El preu al qual es compra ara l'aigua dessalada no repercutirà en les tarifes públiques de Pollença, perquè s'ha aconseguit un acord sobre l'import mitjà de l'aportació de pous privats. Després no descartam la dessaladora com a administrador, però es tracta de pactar-ne un bon preu: cal asseure's i parlar-ne", assegura Mir. El mateix edil assenyala que "ha arribat el moment de replantejar el tema de la concessió de l'aigua, de manera que es puguin combinar els recursos de futur i l'objectiu d'una taxa assequible". La central potabilitzadora de la badia d'Alcúdia és l'obra hidràulica més costosa finançada mai pel Ministeri de Medi Ambient a la regió. Té un pressupost de 24 milions d'euros i suposa una inversió global a la zona nord de 29 milions d'euros.

Va ser l'any 2004 que, mitjançant un concurs públic, el Ministeri de Medi Ambient atorgà a una empresa privada les tasques per construir i explotar de manera temporal la planta. Les instal·lacions, ubicades dins el terme d'Alcúdia, a prop del Moll, tenen capacitat per generar 19.000 metres cúbics d'aigua cada dia, cosa que permet proporcionar-ne a gairebé 94.000 habitants. En qualsevol cas, hi ha la possibilitat d'ampliar-ne la quantitat en el futur, fins a 21.000 metres cúbics diaris, perquè la infraestructura disposa d'una doble línia de producció encara sense desenvolupar. De fet, es va dissenyar per al proveïment dels municipis d'Alcúdia, Muro i Pollença.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per En pistoleta, fa mes de 13 anys
Com es nota que es qui lletgeixen aquest diari les importe ben poc es tema de s'ago, ses seves quimeras son unes altres.
Valoració:1menosmas
Per X, fa mes de 13 anys
PERQUE NO EMPLEAR S'AIGO DE SA COSTERA PER RE-OMPLIR
ELS ACUIFERS SALINITZATS DE SES SALINES ,PLA D SANT JORDI,
ETC... PERQUE NO FEIS UNA EMBOTELLADORA D'AIGO DE BEURA
MARCA SA COSTERA PRODUCTE BALEAR
Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente