algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
12°

Ni una petjada més de la Legió Còndor

El Ministeri de Defensa retira el monòlit dedicat als pilots i soldats de l'Alemanya nazi que moriren durant la Guerra Civil, ubicat des de 1938 a l'aeròdrom militar de Pollença

117944
El Ministeri de Defensa retira el monòlit dedicat als pilots i soldats de l'Alemanya nazi. | mserra

A pocs dies de celebrar-se el 73è aniversari del bombardeig de la ciutat de Guernica (26 d'abril de 1937), duit a terme per la Legió Còndor, l'Illa es desfà de les darreres petjades que recorden el pas de la força d'intervenció aèria de l'Alemanya nazi a Mallorca. El Ministeri de Defensa ha retirat un monòlit, dedicat als pilots de la Legió Còndor que moriren durant la Guerra Civil espanyola, que des del 25 d'octubre de 1938 era a l'aeròdrom militar del Port de Pollença, zona coneguda també com "la base". Al monument, que ret homenatge a tretze pilots i soldats alemanys que caigueren en combat un vegada que sortiren de la base aèria pollencina, s'hi pot llegir en alemany "Varen caure per la llibertat d'Espanya en la batalla contra els bolxevics".

Memòria històrica

El Ministeri de Defensa ha retirat la pedra commemorativa a instàncies de l'Ajuntament pollencí, que l'estiu del 2008 aprovà per ple una moció presentada per Alternativa Esquerra Unida-Els Verds en la qual se sol·licitava al Govern central llevar el monument feixista, a fi de complir amb la Llei de la memòria històrica. En aquest sentit, Pepe Garcia, portaveu d'Alternativa Esquerra Unida-Els Verds, assegura que "després de trenta anys de democràcia ja és hora d'acabar amb les exaltacions de la Guerra Civil. Els monuments públics han de ser ocasió de trobada i no han de servir per legitimar la violència que es va utilitzar per establir règims totalitaris contraris a la llibertat i a la dignitat dels ciutadans".

A hores d'ara, encara no se sap quina serà la nova ubicació del monòlit, que actualment es troba a les dependències de l'aeròdrom militar del Port de Pollença. Des del Consistori sol·liciten al Govern que aquest sigui traslladat al Museu Històric Militar de les Illes Balears, que és al castell de Sant Carles, i es converteixi així "en un record històric contextualitzat i explicat".

Atacs

La Legió Còndor fou el nom que es donà a la força d'intervenció aèria que Alemanya, aleshores en mans d'Adolf Hitler, envià a Espanya perquè ajudàs el general Franco en la seva ofensiva durant la Guerra Civil. Precisament d'aquesta força aèria sorgí l'esquadró Aufklärung Seas (AS-88), que el 1937 arribà a l'Illa i s'instal·là a la base del Port de Pollença, des d'on feren continus atacs contra la costa catalana i llevantina. Aquest esquadró fou el que enfonsà el 1937 el vaixell danès Edith i dos mercants anglesos, i onze vaixells més durant el 1938.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Ligeia, fa mes de 14 anys
Vols fer-me passar per comunista? Doncs vas ben equivocat. Estic en contra del règim cubà, del Chaves i de tota la tropa. Estic en contra de qualsevol dictadura sigui d'extrema dreta o d'extrema esquerra. Però trob molt gros comparar el que va passar durant una guerra (repetesc: ambdós bàndols van cometre actes de violència lamentables i igualment comdenables) amb la repressió a sang freda que es va produir durant 40 anys! Si a la guerra tots dos bàndols tenen un empat en barbàrie, em sap greu però contant el que ve després és evident que guanyen de llarg els feixistes.
Valoració:1menosmas
Per Tenim problemes més urgents, fa mes de 14 anys
Gràcies Joan, veig que efectivament hi ha gent que creu que tenim problemes més urgents. I gràcies Toni, perque veig que també hi ha gent que pensa que els DOS bàndols varen fer desastres, i no només el feixista.
Valoració:6menosmas
Per toni, fa mes de 14 anys
LIGEIA; Parles d'en Fraga...però t'oblides d'en SANTIAGO CARRILLO
Per què serà?
Valoració:1menosmas
Per joan, fa mes de 14 anys
Som pare de familia, i el que em preocupa es l'escola dels meus fills... saber si tendran feina..que no caiguin dins drogues i mals rollos etc...Trob patètic retornar a retreure ses batelles dels nostres avis( tothom va fer desastres per salar un porc); Aquest discurs cadavèric sols afavoreix interessos politics(cortines de fum, interessos electoralistes, etc). A MI EM PREOCUPA L'AVUI, AQUI I ARA!!!!!!!!!
Valoració:4menosmas
Per a tenim problemes més greus., fa mes de 14 anys
Ido mira en seràs servit.A l´Argentina s´ha presentat una querella contra el franquisme i entre altres coses es demana un llistat d´assessinats i desaparicions forçades del del Març del 37 fins al 1977 me sembla, si la cosa prospera ja ho tendras mes clar.Molt bona reflexió Ligia ,completament d´acord amb tú.
Valoració:-5menosmas
Per Ligeia, fa mes de 14 anys
Exacte, la repressió contra els republicans no va ser justa, va ser repressió brutal. Que més vols ara? A les guerres tots cometen crims, no t'oblidis que l'objectiu és matar l'enemic, per molt que a les persones civilitzades això ens pugui parèixer una aberració. Els feixistes van cometre crims de guerra durant 50 anys i no els va passar absolutament res. La transició va ser una farsa absoluta, des de la impunitat dels crims de la dictadura fins a la imposició d'un rei triat i educat per Franco. Mira en Fraga, que era al govern del dictador i és president d'honor del PP, rep homenatges i està forrat a costa de ser còmplice dels feixistes. I només és un exemple entre molts més.
Ni un sol monument que honori la memòria dels assassins aliats dels nazis. Aquí la gent s'ha resignat a acceptar el que a Europa seria inconcebible, Encara som hostatges psicològics de la dictadura.
Valoració:-5menosmas
Per Tenim problemes més urgents, fa mes de 14 anys
No, en W. Churchill no me pareix sospitós pel que va fer. El que sí me pareix sospitós, o millor, dir la veritat a mitges, és que se vulguin condemnar des de la democràcia els crims del franquisme i no se condemnin els crims dels anomenats republicans. Més avall s'ha dit que els republicans ja foren jutjats pels colpistes, i de fet no és ver, perque no crec que els colpistes celebrassin judicis justs (o vos pensau que en companys va ser jutjat de forma justa?) Me sembla que molts heu interpretat malament les meves intervencions, pensant que som un "nostalgic" dretà. Idò anau ben equivocats, i no vaig a pinyó fitxe. El que vull és que des de la democràcia s'aclareixin TOTS els casos d'abusos (o com volgueu dir-li) comesos des del 36 fins el 75.
I si te sembla que vaig a pinyó fitxe pel que he dit d'en Llamazares, què te sembla més incongruent? Que en Llamazares (i en Cayo Lara) no condemnin els abusos del regim cubà o que els del PP no condemnin els abusos del franquisme? A mi me sembla ben igual de greu ambdós exemples; i el que pensi que només ho és un dels exemples que acab de posar, crec que té una visió sesgada de la realitat, i això és el que fa més mal a la convivència social actual. Ara, reflexiona sobre aquest comentari abans de posar-me un caramull de vots negatius.
Valoració:3menosmas
Per a tenim problemes més urgents, fa mes de 14 anys
Vas a pinyó fitxe, eh.Estem parlant de la II República i el cop d´Estat .I me sutrts amb el sr. Llamazares que en democràcia pot tenir l´opinió que vulgui damunt Cuba o damunt Colombia , i tu i jo som lliures de estar o no d´acord amb ell.Mesclar ous amb caragols que crec que lo que demostra es que tu no ets ni de "despatx".A mi el que m´has de contestar si vols i pots i saps es si Sir W. Churchill te pareix sospitós de´esser "comunista" per aliarse amb Stalin per lluitar cotra el nazisme.
Valoració:-7menosmas
Per Tenim problemes més urgents, fa mes de 14 anys
Com explicau que en Gaspar Llamazares al programa "Tengo un pregunta para usted" no fos capaç de justificar la "no condemna" del règim Cubà ACTUAL, i l'actual coordinador d'IU digués bajanades sobre el dissident cubà en vaga de fam? Vos sembla que la "democràcia" cubana actual i la "democràcia" espanyola de fa 40 anys són molt diferents? Que qualcú m'ho expliqui, perque els "progres de despatx" no m'ho saben explicar.
Valoració:6menosmas
Per Kalodian, fa mes de 14 anys
Amb Nanda,Calvo i Ramon el monòlit a la Còndor duraria per sempre, com el de Sa Feixina.
Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente