nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

Les primeres de Mallorca

El poble d'Ariany presentà, com a novetat, dues dimònies amb fesomies i vestits ben femenins. Un afegitó que adapta als nous temps les tradicions de la Part Forana

110184
Les primeres dimònies de l'illa són d'Ariany. | Guillem Mas - G.Mas

Els temps canvien. Ariany ha incorporat dues dimònies als seus cinc dimonis, les primeres de Mallorca. Això, que només s'havia fet fins ara a Catalunya, demostra l'adaptació de les festes patronals a la realitat actual. Antònia Agnès Garcias i Laura Aguilar, ambdues de 16 anys, són les primeres dimònies d'Ariany i de Mallorca, un fet que els omple d'orgull perquè, com destaquen, "ja era hora que la dona tingués un paper important dins la festa que fan els dimonis i, sobretot, pogués participar-hi". La idea ja feia un temps que era en els seus pensaments, però acabà d'agafar forma quan el regidor de Festes, Sebastià Font, els va proposar innovar la festa i apostar per la sortida de dues dimònies amb els cinc dimonis de l'Ajuntament d'Ariany.

Les caretes

L'empresa fou molt senzilla ja que el pare de Laura Aguilar és qui ha fet quatre de les cinc caretes dels dimonis -la més antiga és la de la Sala. Ara bé, foren les dues dimònies les que s'elaboraren les pròpies màscares i decidiren els vestits que hi durien. Antònia Agnès Garcias representa la dimònia lila, que té un caràcter un poc difícil, malhumorada i malcarada. En canvi, Laura Aguilar du la màscara magenta i representa un personatge molt més tímid. Les seves vestimentes són senzilles però indicades per a unes dimònies: leggins amb flames pintades, faldeta i dues vergues, que són les armes que empren per, juntament amb els cinc dimonis, encalçar el jovent pels carrers del poble. La iniciativa ha estat molt ben acollida pels arianyers i el dia de la presentació pública de les màscares foren molts els qui volgueren conèixer aquesta sana introducció a la festa.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per MJ, fa mes de 14 anys
Ja ens ho hem carregat quasi tot. Ara que toca, les tradicions?

Si hi ha o no dimonis crec que és el que manco importa.

El que torn a plantejar és si acabarem amb Els Valents Homes de Can Tamany i la Capitana Angelats.
Valoració:0menosmas
Per Don Tú., fa mes de 14 anys
Si qualcú te ganes de discutir si hi havia dimonis mascles o femelles, com que no tenc ganes d'escriure, que cerqui a una enciclopédia o a Google: Lilith, íncubo i súcubo, i sortirà de dubtes.
Valoració:0menosmas
Per m ATEU, fa mes de 14 anys
Neng: el dimoni no es ni mascle ni famella, el dimoni no existeix, però si existis sería una mèna d'animal que en llòc de treure foc pels caixals, treuría mèrda: insultaría com tú.
Valoració:2menosmas
Per MJ, fa mes de 14 anys
I per a quan els Valents Homes de Sóller?
Valoració:4menosmas
Per MJ, fa mes de 14 anys
Això què és, un comentari o aficar-se amb el germà proïsme?

Jo dic la meva i que cadascú digui la seva, sense insults. Ara resulta que som un retrassat. Molt bé, res a dir. Qui vulgui insultar que ho faci, jo no entraré en aquest joc.
Valoració:6menosmas
Per maria jesus henariz, fa mes de 14 anys
no importa vos barelleu. a ariany, la tradició de dimoni és ben estentissa i moderna. basta veure les fotos. per això no ens ha de venir de nou que hi pugui haver dimònies. això seria impensable a pobles amb tradició de dimoni -no de dimonis, ni correfocs...- com ara Manacor, Artà, Algaida, Montuiri, Vilafranca o Petra. Segons s'al·lot, sa jugueta.
Valoració:1menosmas
Per Neng, fa mes de 14 anys
Català de Mallorca (hauríem de veure quina mena de català ets i si només t'ho proclames...), no ets més beneit perquè no t'entrenes. Hi ha coses impossibles. El dimoni és mascle i sempre ha estat així (per això té sexe, encara que no ho creguis). Si a aquestes boianes d'Ariany els fa gràcia fer de dimònies no tenen per què haver d'arrossegar un poble a qui no han demanat l'opinió. Que s'hi disfressin a ca seva, perquè justament és la tradició la que trenquen. Si anam per quotes, també podríem reivindicar un dimoni gai!
Valoració:-5menosmas
Per català de Mallorca, fa mes de 14 anys
Vaia dos retrassats, ja em direu perquè no hi pot haver dimonis dona si n'hi ha d'homes, que és que els dimonis no tenen sexe? i si és així, perqué són homes?. Venga va, deixau de dir dois que pareixeu sortits de l'Edat Medieval, vaia dos.
Tant si és dona com home, l'important és que representen una tradició molt arrelada i molt nostra.
Valoració:10menosmas
Per MJ, fa mes de 14 anys
És un honor més que discutible. N'arribarem a veure de dois!!
Valoració:-1menosmas
Per Neng, fa mes de 14 anys
Quina collonada! Aribarem a veure Mares de Déu transvestides. Dos i dos són quatre, i els dimonis no són femelles. No entenc com hi ha dones que es presten a fer aquest joc mimètic.
Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente