cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 7.31°

Els fadrins de Moscari veneren Santa Anna

La petita localitat va tornar a celebrar ahir l'autòctona

Moscari va tornar a celebrar ahir, dia de Santa Anna, la Festa del fadrí. Els actes varen començar poc abans de les deu del matí, quan els xeremiers realitzaren una cercavila per després passar a recollir el fadrí major d'enguany i protagonista de la processó, Arnau Tugores.

El jove, vestit de pagès i amb una canya adornada amb cintes i flors, va recórrer els carrers de Moscari a la recerca dels fadrins i fadrines de la localitat. "Bon dia eixerida, / a Santa Anna et convid, / Jo que som bon amic, / I tu, que ets tan garrida", diu el fadrí major a les fadrines, que l'esperen davant el portal de ca seva amb un ram de flors a les mans. Una vegada han acceptat, les fadrines s'uneixen a la processó, comandada pels xeremiers, que els portarà fins a l'església.

La Festa del fadrí és pròpia de Moscari i no hi ha indicis que se celebràs a cap altre poble de Mallorca. Venera Santa Anna, patrona de fadrins i fadrines i santa a qui està dedicada l'església de Moscari.

La bauxa, que s'havia perduda durant anys, va ser recuperada a Moscari el 1982 gràcies als records que d'ella en conservava Margalida Martorell. El 1996 s'hi introduí la figura de l'abanderat, paper que correspon al jove que havia estat fadrí major l'any anterior.

Fa alguns anys que els moscariencs i les moscarienques també pengen la bandera amb l'escut del poble a la façana de les cases i engalanen tot el poble.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Estudiantet, fa mes de 14 anys
L'apleg llatin "nn" se ha convertid en "ny" /ñ/, com "canna" en "canya" o en "in" com "manna" en "maina", "Hanna" en "Aina".

Escriure "Anna" només vol dir que ès un terme culte però no vulgar.
Valoració:-4menosmas
Per Ximet de Campanet, fa mes de 14 anys
Idò no Estudiantet, a Mallorca sempre s'han brufat les aines pel dia de santa Anna. Si ara algú reclama el dia de santa Aina enfront del dia de santa Anna, és un ignorant o és que va errat de comptes.

Per cert, que el dia de santa Anna és el mateix dia que el dia de sant Joaquim (tots eren els padrins del Bon Jesús), dia en què fan festa els Xims.
Valoració:7menosmas
Per Estudiantet, fa mes de 14 anys
Serà Aina.
"Arna" se convertex amb "anna".
Valoració:-4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente