algo de nubes
  • Màx: 20.14°
  • Mín: 13.46°
19°

Voltors negres i externs ja mengen plegats

Una màquina fotogràfica amb disparador automàtic capta la convivència entre les dues espècies. Els ornitòlegs pensen que, si hi ha conflicte, “els lleonats duen les de perdre”

Una màquina fotogràfica amb disparador automàtic, instal·lada per la Fundació Voltor Negre a un lloc indeterminat a les muntanyes entre Escorca i Pollença, captà ahir de matinada com un grup de voltors negres es partien el menjar amb un parell de lleonats. Així doncs, aquesta imatge mostra com la convivència entre l’espècie arribada amb el temporal de la setmana passada (el lleonat, Gyps fulvus) i la que habita a la serra de Tramuntana des de temps immemorial (el negre, Aegypius monachus) és possible. A la fotografia es pot veure com aquests dos grans carronyaires comparteixen les ovelles mortes que els voluntaris de la fundació deixen a llocs estratègics. Aquesta alimentació artificial, que fa anys que es duu a terme, es fa per garantir la supervivència dels voltors negres.

Segons Juan Sánchez, director de la fundació, "el que ara mateix tenen al cervell els animals nouvinguts és partir i reprendre el vol cap al sud, cap a l’Àfrica". Per això "és necessari que s’alimentin, si no, no tindran forces per fer la travessia i hauran d’esperar al mes de maig, quan se n’anirien, però en direcció inversa, és a dir, cap als Pirineus". Tanmateix, els estudiosos sostenen que si sorgís conflicte per l’aliment "el voltor lleonat té les de perdre". Segons Manel Suárez, del GOB, "el lleonat no hi té res a fer, davant el negre, que és molt més gros i robust". Qualsevol persona, baldament no se n’entengui, destriaria els dos animals amb facilitat. Els lleonats tenen el coll plomat fins més avall.

Diumenge passat, alguns dels observadors de la Conselleria de Medi Ambient en comptabilitzaren una trentena pel puig Major. A l’Ofre en veieren 10 i al puig Roig, 3. Mentrestant, pels voltants de Ciutadella se n’arribaren a comptabilitzar 47. Aquestes xifres mostren com la setantena de lleonats que la setmana passada arribaren a l’illa de Menorca ja es mou per les dues illes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Jaume, fa mes de 15 anys
Segons apareixia ahir al diari de Balears, els voltors arribaren amb el temporal de dimarts de la setmana passada. Ara bé, el dilluns abans vam estar amb uns amics al puig dels Tossals Verds i quan erem al cap curucull ens vam adonar que teniem a sobre una vintena de voltors. El fet ens va estranyar força, ja que normalment el voltor negre es sol presentar en una o dues parelles, però mai n'haviem vist tants (i això que passam bona part del temps a la Serra). Quan ahir vaig llegir la noticia no vaig poder evitar relacionar-ho. Per tant, tenint en compte que ja duiem uns quans dies amb forts vents, no seria agoserat pensar que els voltors abans d'anar a Menorca passassin per Mallorca o que fins i tot no se n'hagin mogut (cosa que crec que és més probable, ja que al puig Major en contaren una trentena, i està relativament aprop).
Valoració:4menosmas
Per César, fa mes de 15 anys
normalmente los buitres leonados comen primero y luego van los negros, ya que estan especializados en comer distintas partes del animal. claro que a ver que pasa si no hay comida suficiente para los dos grupos...
Valoració:2menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente