El Servei de Salut del Govern de les Illes Balears ha denegat el servei permanent d’ambulàncies que havia sol·licitat l’Ajuntament de Santanyí. Mitjançant una carta adreçada a Miquel Vidal, batle de la població, Ib-salut ha respost amb un no a la moció que aprovaren tots els grups municipals per unanimitat en el ple del 12 de juny passat i que considerava aquest servei imprescindible, "ateses les característiques territorials i d’afluència del municipi".
I és que Santanyí té una població mitjana anual de 23.000 persones, la qual està dividida en 14 nuclis que ocupen una superfície de 124 quilòmetres quadrats, però cap servei d’urgència.
Manca de recursos
Dues ambulàncies TEM, és a dir, d’urgència però no medicalitzades –sense metge ni infermer–, amb seu a Campos, són les encarregades de cobrir tot el Migjorn de Mallorca.
Segons explica Rubén M., coordinador del Comitè d’Urgents de CCOO i conductor d’una ambulància a la zona de Palma, d’aquestes dues ambulàncies "n’hi ha una que es preveu medicalitzable". Això significa que "en cas d’emergència es pot acudir a un metge d’un PAC de la zona perquè faci el servei". Aquests tràmits, però, provoquen que el servei sigui més lent.
La manca de recursos per fer front a les urgències sanitàries es fa més palesa encara quan algun d’aquests vehicles ha de cobrir el dèficit de servei de Palma, ja que "en aquests casos Campos queda amb només una ambulància", confirma Rubén.
Segons la carta d’Ib-salut, les ambulàncies de Campos "estan ubicades estratègicament per poder donar els serveis adequats al territori que cobreixen". Tot i això, argumenta Llorenç Galmés, tinent de batle de Santanyí, "el servei no és suficient". Galmés afirma també que l’Ajuntament no acceptarà la negativa del Govern i es reunirà "per redactar un altre escrit reiterant la petició".
Segons Galmés, la necessitat de les dues ambulàncies que el municipi sol·licita es fa més evident encara "des que s’està construint un segon centre de salut a Cala d’Or". Es preveu que aquest estigui llest d’aquí a mig any.
La millora dels serveis mèdics és una reclamació històrica dels veïns d’aquest nucli costaner. El mes de maig passat recolliren 350 firmes per reclamar servei mèdic les 24 hores.
Llucmajor també demanà una unitat d’emergències
L’Ajuntament de Llucmajor també ha demanat al Govern una ambulància pròpia perquè el municipi no hagi de dependre dels serveis de Palma o de Campos. El mes de gener passat el batle, Lluc Tomàs, formalitzà la petició per disposar d’un vehicle amb UVI al PAC de Llucmajor i un altre de trasllat a l’Arenal.
El detonador de les peticions fou la mort d’una dona a la plaça d’Espanya del poble a mitjan gener. Segons un informe de la Policia Local, el temps de resposta a una emergència al municipi "és molt deficient", ja que una ambulància s’hi ha de desplaçar des de Campos o des de Palma, per la qual cosa són comunes esperes d’entre mitja hora i 45 minuts, tot i que allò òptim és que no siguin superiors als deu minuts.
Serveis com el Samur de la Comunitat de Madrid tenen un temps de resposta de vuit minuts. En la major part d’Europa el període que tarda una ambulància a atendre un sinistrat se situa entre els cinc i els quinze minuts.
Té nassos la cosa !