Francesc Gisbert guanya el Premi Jesús Tuson 2025 per un assaig sobre la resistència de les llengües en conflicte

TW
0

El Grup d’Estudis de Llengües Amenaçades de la Universitat de Barcelona i la Xarxa Vives d’Universitats han publicat la resolució del premi Jesús Tuson 2025 sobre diversitat lingüística. En aquesta setena edició, el jurat ha decidit distingir el professor Francesc Gisbert per la seva obra La resistència lingüística. Sociolingüística comparada, històries de la vida secreta de les llengües. Es tracta d’un assaig divulgatiu que analitza la situació de trenta llengües d’arreu del món que es troben en conflicte lingüístic. El guardó s’ha fet públic en l’acte de lliurament de la Medalla d’Honor, que ha acollit la Universitat de Barcelona.

L’obra parteix d’un exercici de sociolingüística comparada, per a conèixer altres realitats, combatre els prejudicis i afavorir les actituds proactives cap a la llengua pròpia. En diferents capítols, Gisbert explica en detall la situació de les llengües ameríndies dels Estats Units, el Canadà i Amèrica del Sud; de les llengües australianes, del maori a Nova Zelanda; d'algunes llengües africanes, com ara l'amazic, l'àrab o la diversitat de la república de Sudàfrica; també estudia la realitat de llengües europees, el gallec, l'euskera, el bretó, el gaèlic... I analitza l'evolució d'algunes llengües predominants (l’anglés, el francés, el xinés o el rus). Una versió revisada del text ha estat publicada recentment per Edicions Bromera. Es tracta d’un assaig pensat per a tots els públics, que aposta per enfortir la consciència lingüística i desemmascarar els prejudicis.

El valencià Francesc Gisbert Muñoz (Alcoi, 1976) és doctor en Filologia Catalana per la Universitat d'Alacant (UA). Compagina la docència amb la literatura, sent autor de més de 60 llibres de narrativa infantil, juvenil i d'adults, i investigador de l'etnopoètica. També és coordinador de diversos llibres de text i materials didàctics per a l'ensenyament del valencià.

El premi Jesús Tuson sobre diversitat lingüística es convoca anualment de manera conjunta pel Grup d’Estudis de Llengües Amenaçades de la Universitat de Barcelona i la Xarxa Vives d’Universitats. L’objectiu del premi és promoure la recerca i la transferència de coneixement del patrimoni lingüístic de la humanitat, alhora que recordar i reconèixer la tasca de Jesús Tuson per a donar a conèixer i fer respectar la diversitat lingüística del món.