cielo claro
  • Màx: 19.81°
  • Mín: 9.02°
19°

Què defineix els grans campions de Truc?

La setmana passada vos demanàvem quina opció vos defineix millor com a truquer. Han participat en la proposta de la Federació Balear de Truc i dBalears, 239 persones, i els resultats han estat els següents:

Roquer 17%

Intuïtiu 19%

Observador 13%

Falser 12%

Creatiu 20%

Lògic 19%

Les estadístiques han estat molt igualades! Aquest fet denota la gran varietat de truquers que hi ha a les illes, fins i tot molts de roquers podem trobar! Però la majoria es defineixen com a creatius!

Hem demanat a grans campions de truc que triïn de les 6 opcions les dues que més els representa! A part els hi hem formulat algunes preguntes

Emilio Bermúdez Jiménez, campió del Gran Torneig de Truc de Balears l’any 1996.

Emilio: Diria que me consider un jugador lògic i observador

Pregunta: «Es truc és un joc amb una component d’atzar, com a jugador lògic que et consideres, com creus que és més coherent afrontar el factor atzar: tirant a roquer o més bé falser?»

Emilio: Pens que si un un truquer no té sort el que ha de fer son falseres. Un roquer crec que no pot afrontar aquesta situació de 'mala sort' amb èxit, això és la meva opinió.

Jaume Picó Riera (conegut com “es Calamar”), campió del Gran Torneig de Truc de Balears els anys 2000, 2004 i 2007.

Jaume: «De les sis opcions me definesc com intuïtiu i creatiu».

Pregunta: «Una de les parelles més llegendàries de truc és la formada per Carlos Simó i tu mateix. Creus que és important que en una parella els dos membres destaquin per qualitats diferents?»

Jaume: «Home, sempre és millor quantes més qualitats hi hagi en el conjunt de l’equip. Així hi ha més possibilitats d'enbullar els adversaris i guanyar. Ara bé, no totes les qualitats son compatibles en una parella. Per exemple un roquer no seria compatible amb un creatiu!»

Jaume Cladera Martorell (conegut com 'es Murer'), campió del Gran Torneig de truc de Balears els anys 2006, 2008 i 2009.

Jaume: «Jo som intuïtiu i observador i -afegeix- creatiu».

Pregunta: «Quina importància li dones a la component psicològica en es truc?»

Jaume: «Per a mi, lo més important en es truc és la psicologia. En el meu cas menj 'es tarro' als rivals i els tenc psicològicament derrotats. Aquesta és una de les grans virtuts que tenc».

Vicenç Fiol Mas, campió del Gran Torneig de Truc de Balears l’any 2005 i campió del Campionat intermuncipal de truc l’any 2019.

Vicenç: «Me definiria (de les anteriors) com observador i lògic».

Pregunta: «Molts et qualifiquen com un dels jugadors més tècnics i versàtils de l’illa. Podries definir com s’adapta la teva forma de jugar contra jugadors roquers i els falsers?»

Vicenç: «Hi ha molts de tipus de roquers i de falsers. Als roquers més extrems no hi ha gaire a dir. Per altra banda hi ha roquers als quals és molt difícil fer gran quantitat de punts. El secret és fer una bona lectura del rival i dins la particularitat o els petits defectes de cada parella explotar-los al màxim. Per altra banda jugar contra els falsers és més fàcil...»

Luís Sánchez Díaz, campió del Gran Torneig de Truc de Balears els anys 2006, 2008 i 2009.

Luís: «A dir-ne dues, jo agafaria intuïtiu i observador. Després trob que també és molt important ser estratègic, moderador i ràpid».

Pregunta: «Per arribar a ser campió de Balears 3 pics hi ha d’haver alguna virtut especial, un as a la màniga necessari per enfrontar-se i guanyar contra els millors. Quina és al teu criteri?»

Luís: «En el seu conjunt de moltes qualitats, d’aquestes és ser polissó!»

Javier Jiménez Barceló (conegut com 'el Doctor'), campió del Gran Torneig de truc de Balears els anys 1988, 2005 i campió del Campionat intermuncipal de Truc l’any 2019.

Javier: «No podria prioritzar dues virtuts de les proposades, de la mateixa manera que un equip de futbol no pot funcionar amb nou jugadors!»

Pregunta: «Vares ser el primer guanyador, juntament amb Javier Rey, del primer gran campionat a de truc l’any 1988. Després de 30 anys ets el campió, amb en Vicenç Fiol, del darrer gran torneig que s’ha fet a nivell insular. Com ha canviat es truc en tot aquest temps?»

Javier: «Es truc abans era un joc estàtic, rutinari... 'Envit! no volem, truc! no volem!' i s’havia acabat. És un dir, però reflexa la poca substància que hi havia en un joc que amb el temps s’ha convertit en una qüestió molt complexa de dominar. Aquest canvi és degut al 'contagi' de diferents maneres de jugar de diferents municipis el qual ha condicionat una evolució notable del joc. Aquest contagi ha permès una innovació impensable respecte al 'truc antic' que s’ha pogut dur a terme gràcies a campionats a nivell insular o Balear.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.