algo de nubes
  • Màx: 16.54°
  • Mín: 7.61°
16°

Llorenç Huguet: «El tema lingüístic no ha estat problema a la UIB i, en particular, a la Facultat de Medicina tampoc no ho ha de ser»

El Rector de la UIB, Llorenç Huguet. | UIB

Llorenç Huguet respon a les preguntes de dBalears un mes després que s'hagi iniciat el curs universitari. Enguany, la facultat de Medicina és al centre de la polèmica, després que Podem questionàs la seva idoneitat per motius econòmics. També ha estat en el punt de mira perquè les classes es fan en castellà, malgrat que la meitat dels alumnes procedeixen de les Balears, Catalunya i el País Valencià. 

Com ha començat el curs 2016-17?

Amb normalitat. S’han matriculat quasi 3.000 alumnes de nou ingrés als 34 graus de què disposa la UIB, i a hores d’ara no hi ha hagut incidents remarcables. Ara continuen les matrícules dels cursos de màster i de doctorat, la qual cosa farà que en total hi hagi uns 16.000 estudiants, entre els tres cicles de formació superior.


Quines són les principals novetats d'enguany?

La principal ha estat el començament dels estudis de Medicina, amb 62 alumnes. D’altra banda, s’ha continuat amb la reducció d’alumnes a les aules més massificades i s’ha ofert als estudiants uns recursos tecnològics per millorar el suport a l’activitat docent, tant pel que fa a accés lliure a Internet com a utilització d’un terabyte de memòria al núvol.


Som la comunitat amb menys percentatge de joves universitaris, a què ho
atribuïu? Com es pot capgirar la dada?

És cert, però també som la comunitat que dóna més ocupació als titulats universitaris. No obstant això, no ens hem de conformar i hem de cercar maneres per incentivar els estudis universitaris, i aquí necessitam la complicitat del món empresarial, perquè valori la formació, fins i tot la de doctorat. Potser aquest és un dels temes a abordar al grup de treball que, conjuntament amb el Govern, s’ha creat, per tal d’aprofundir en el mapa de titulacions de cara a un futur a mitjà i llarg termini.


Com valorau la posada en marxa de la Facultat de Medicina?

Al meu entendre és un fet importantíssim, tant per al conjunt de la ciutadania com per a la Universitat. Hem hagut de vèncer moltes reticències, és cert, però també hem tingut moltes ajudes, i estic segur que quan se’n faci una valoració d’aquí a uns quants anys, lluny de l’enrenou mediàtic, l’apreciació serà, en general, altament positiva.

Altres vegades he dit que els arguments en contra de la implantació d’aquests estudis s’assemblaven molt als arguments contraris a la implantació dels estudis universitaris a Mallorca; la qual cosa va succeir l’any 1978. Algú imagina avui les Illes Balears sense Universitat?..., qui ho faci no s’ha aturat a pensar en els immensos beneficis que ha reportat, tant des del punt de vista de formació, com d’investigació i projecció cultural. D’aquí a uns anys, algú podrà imaginar la Universitat sense Facultat de Medicina?..., m’atrevesc a donar els mateixos arguments en positiu que abans, afegint-hi la millora assistencial del nostre sistema de salut.

Aconseguir aquesta fita ha estat un exercici de col·laboració interinstitucional exemplar entre les conselleries d’Educació i Universitat, de Salut i la mateixa Universitat. Hem comptat amb el suport del Govern, encapçalat pel compromís ferm de la presidenta, i amb el suport de les institucions més representatives de l’àmbit de la medicina i de molts dels caps de servei dels diferents hospitals del sistema de salut de les Illes Balears.

El conjunt de professors que han iniciat les classes hi ha posat tota la il·lusió, i amb els seus coneixements, tenim assegurat el futur d’una bona Facultat de Medicina.


Com així no es fan les classes en català en aquesta facultat?

A la Universitat la decisió de la llengua en què s’imparteix una assignatura forma part de la llibertat de càtedra. Per això hi haurà professors que faran les classes en català, altres en castellà i, ben segur, altres més endavant usaran l'anglès, com ara ja passa en altres estudis. I, en cap cas, el tema lingüístic no ha estat problema a la UIB i, en particular, a la Facultat de Medicina tampoc no ho ha de ser.

 

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Joanet, fa mes de 7 anys

La Facultat de Medicina havia de ser per a facilitar als joves de les Balears que poguessin estudiar de Metge sense necessitat d'anar-se'n a fora, però si resulta que hi pot entrar tothom de qualsevol punt d'Espanya i la nota que es demana és molt alta, en realitat són molts els balears que no hi poden entrar. Al districte únic espanyol s'hi hauria d'oposar, en aquest cas, un correctiu que afavorís que hi poguessin entrar primer els naturals d'aquí, encara que tenguessin la nota més baixa. Si no, resulta que amb doblers de les Balears es paga la formació de joves d'altres comunitats i molts dels nostres se n'han d'anar a fora. Realment, ¿valia la pena fer la inversió si no serveix per a acollir tots els nostres aspirants a metges? I la qüestió de la llengua va lligada a aquest punt: si hi ha tants d'estudiants que vénen de fora la llengua es converteix en un problema; si els estudiants fossin d'aquí, aquest problema no hi seria.

Valoració:2menosmas
Per Lluis, fa mes de 7 anys

Podem dir sense por que s’estàndar de substrat barceloní que s’ha acabat imposant aquí a Balears no ha obeït a causes estrictament filològiques. I això és lo que es catalanisme mai voldrà admetre perquè si ho fes, sense sa crossa d’aquest fals cientifisme, tot es seu discurs s’esbucaria perquè tothom veuria que sa filologia, la pobra, només ha exercit de criada an es servici de determinats interessos i somis polítics.

Mai ses Nostres Illes Balears será lo que voltros voleu..!!
Cap Amunt ses Nostres Illes Balears sense pancatalanisme... Arruix de Ca Nostra, Barco..!!

Valoració:-3menosmas
Per Joan Miró Font, fa mes de 7 anys

Si ses classes es fan en sa llengua de s'invasor és clar que sa llengua aquí és un problema

Valoració:4menosmas
Per Tià, fa mes de 7 anys


El senyor Huguet intenta fer allò que en deim "fugir per la bardissa" Tot són raons buides.

Valoració:6menosmas
Per Margalida, fa mes de 7 anys

A Infermeria també les classes són en castellà, els alumnes callen per por ...
Pagam facultat de medecina a la UIB per no tenir problemes de llengua en anar al metge!!!

Valoració:11menosmas
Per ja, fa mes de 7 anys

És clar, ho feis en Castellà i tothom a callar, I encara en diuen universitat d'això.

Valoració:10menosmas
Per xim, fa mes de 7 anys

A la UIB no hi ha cap carrera que es pugui estudiar íntegrament en Català (tret de filologia).
N'hi ha més d'una que quasi tot és en espanyol...
No es fa RES per normalitzar el Català: al contrari, subtils pressions per passar-se a l'espanyol...

Valoració:16menosmas
Per M, fa mes de 7 anys

Els fatxes se volen carregar la UIB perquè a ells no els convé. Si tothim gaudis d' una base cultural, no podrien enverinar a ningú amb les seves mentides i el seu adoctrinament, no donaria cap resultat.

Valoració:6menosmas
Per Xesc, fa mes de 7 anys

Som la comunitat que dona mes ocupacio als titulats ... Quin tipus d' ocupacio senyor Huguet ? Siguem serios.

Valoració:12menosmas
Per Calla, fa mes de 7 anys

blaaaaaaaaaaaaa, blaaaaaaa bla,

Patètic.

Valoració:11menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente