algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Marta Fuxà: «Per primera vegada a les Balears tenim més conselleres que consellers»

16760
Marta Fuxà, directora general de Política Lingüística.

L'actual directora general de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears, Marta Fuxà, aporta a dBalears el seu punt de vista respecte a la igualtat entre dones i homes. Aquesta menorquina de naixement, que ara viu entre Mallorca i Menorca, també valora la situació actual de la llengua pròpia.

dBalears: Com a directora general de Política Lingüística del Govern, pensa que és més complicat arribar a un càrrec de poder sent dona?

Marta Fuxà: En aquests moments tal vegada no tant perquè la majoria de partits tenen en compte aquesta qüestió, la paritat (les quotes) a l’hora d’elaborar una candidatura o de nomenar una persona per ocupar un càrrec. De fet, per primera vegada, a les Illes Balears tenim un Govern amb més conselleres que consellers.

Personalment no som gaire conscient de fins a quin punt m'ha pogut condicionar aquest factor perquè arribar a ocupar un càrrec d'aquestes característiques no era un objectiu que m’hagués proposat! Ara bé, encara hi ha molta feina a fer perquè homes i dones tinguem les mateixes oportunitats; crec que s'ha de valorar les persones per la seva capacitat, però mentre no es corregeixi aquesta situació de desigualtat s'han d’aplicar mesures com l'establiment de quotes, etc.

La tan anomenada conciliació personal, familiar i laboral encara és una quimera.

dB: Els moviments que lluiten per aconseguir la igualtat augmenten dia rere dia. Per exemple la iniciativa #OnSónLesDones denuncia la subrepresentació de les dones als mitjans de comunicació. Per què creu que hi ha menys dones opinadores que homes?

M.F.: Si cada dia hi ha més moviments que treballen per aconseguir aquest objectiu és perquè almenys hi ha la consciència que les dones no estan prou representades en els mitjans, i més en una secció tan sensible i influent com és l'opinió. No només és important que hi hagi més dones periodistes, també ho és que el seu punt de vista i la seva manera d'entendre el món es doni a conèixer i es difongui. Que hi hagi menys dones opinadores que homes pot ser un reflex de la resistència a incorporar les dones als àmbits de més influència i prestigi. La incorporació de la dona al món laboral no hauria de ser només quantitativa, sinó també qualitativa; les dones han de tenir visibilitat, prestigi i capacitat d'influència en la nostra societat.

dB: Creu que aquesta situació de subrepresentació es dóna a més àmbits?

M.F.: Sí, als àmbits on fins fa poc la dona tenia poca presència mostren més resistència al canvi i, com dèiem abans, açò de vegades és especialment notori en sectors relacionats amb el poder econòmic, polític o dels mitjans de comunicació. A banda de professions amb un perfil més masculí (construcció, transport, etc.)

S’ha de treballar de forma continuada i transversal, des de tots els àmbits, per canviar determinats rols i estereotips de gènere. L’educació i la formació són claus per canviar unes actituds tan arrelades a la nostra societat i avançar cap a la igualtat real entre homes i dones.

dB: Com pensa que ha de canviar la societat per poder arribar a l'equitat?

M.F.: Cal una transformació radical i profunda perquè deixem de pensar, per exemple, que l’home ha de ser el responsable de les activitats productives i de representació política i que la dona ha de tenir cura dels fills o del manteniment de la llar. Primer hem d’assumir, tots, aquest canvi de rols i després tindrem una societat més equitativa.

De tota manera, aquest procés de transformació ja fa temps que s’ha iniciat i trobam molts exemples de persones que han trencat aquests tòpics i que són un model per a moltes altres. També hi ha hagut alguns factors que han afavorit aquests canvis: la crisi econòmica ha fet que alguns homes quedessin a casa i assumissin les tasques de manteniment de la llar o de l’atenció dels fills d’una manera normalitzada.

dB: Respecte a la llengua pròpia a les Illes Balears, com valora la situació actual?

M.F.: Després de quatre anys d’atacs continus i de retrocessos, és evident que la situació de la llengua catalana a les Illes Balears és millorable i que fan falta polítiques de promoció i de foment.

En aquest primer any de govern hem posat les bases perquè progressivament pugui augmentar l’ús de la llengua catalana, però som conscients que hi ha molta feina a fer. Havíem de començar, però, per recuperar el marc legal que teníem fins ara: la Llei de normalització lingüística i també la Llei que estableix que el català és un requisit per accedir a la funció pública. A més, en aquest primer any s’ha reunit de nou el Consell Social de la Llengua Catalana i hem aprovat un Pla d’actuacions en matèria de política lingüística per al quinquenni 2016-2021 que implica tota la societat. A banda, és clar, de tornar a comptar amb una Direcció General de Política Lingüística que torna a convocar les proves de català o a gestionar convocatòries d’ajudes públiques! Aquest òrgan es va desmantellar durant l’anterior legislatura i fins al 2016 no hem disposat, per exemple, d’un pressupost propi.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Salvador, fa mes de 7 anys

Para ostentar cargos públicos el sexo es indiferente. Cualquier mujer lo puede hacer igual, mejor o peor que un hombre.Y la misma apreciación sirve para la empresa pfivada.

Valoració:0menosmas
Per Josep Pagés i Canaleta de Cardedeu, fa mes de 7 anys

Molt be ja mes Dones Conselleres la pregunta es clara .. ¿ AIXO ES NOTARA EN LA MILLORA DE FER POLITICA ? Es faran millor les coses del dia a dia . Estara tot molt més net es faran millors politicas Socials o Laborals .. JA Que lo que li importa a la gent no es quel que mandi Sigui Home o Dona si no quel que mandi hu faixi molt be Sense importar molt sigui Home o Dona Mireu a Barcelona ara tenen una Dona de Alcaldessa i les coses sa estan fen molt malament pitjor que abans que cuan habia un home .. A Badalona ara ja una Dona i hufa millor la Dona Alcaldessa que ja es molt facil Esque el anterior Home Alcalde que habia uva fer molt malament era Albiol del P.P. Volia fer NETEJA Contra els Immigrants entre altres coses ..A TERRASSA Ja un Home i en NETEJA a suspendido no te pas neta Terrasa Amb aixo vui dir que tan homes con dones hu poden fe be o malament ELS I ELLES TRIEN CON FERU ..Tan Corrupta podra seru un Home con una Dona aqui no ja Diferencia Andalusia ja una Dona Presidenta i de moment els Andalusos la Volem ...els anteriors ban ser Homes i molt dolents lladres corruptes ..

Valoració:0menosmas
Per Luna Barceló, fa mes de 7 anys

Això no hauria de ser noticia ... el que cal és que siguin competents i es guanyin el sou que els paguem. Tant és si són dones, homes gay's o lesbianes. Feina ben feta això és el que vol el poble.

Valoració:5menosmas
Per Tinet, fa mes de 7 anys

Com si això fos garantia de res. O és que les dones són superiors als homes?

Valoració:4menosmas
Per Mercè, fa mes de 7 anys

Aquesta senyora se deu pensar que som beneites. Aquest govern és el més mediocre dels tres governs de "progrés" que hi ha hagut. Els seus portaveus, vull dir, tant si són homes com si són dones.

Valoració:0menosmas
Per Saben?, fa mes de 7 anys

Almanco son consellers i conselleres i no mascotes ni bufons, com tenia l´anterior President absolutista.

Valoració:5menosmas
Per Francesca, fa mes de 7 anys

Mem si arriba el dia que tenguem consellers vius, intel·ligents, feiners, pragmàtics, seriosos, bons polítics i més de país que no de partit, siguin del sexe que siguin.

Valoració:5menosmas
Per Pep, fa mes de 7 anys

I segurament no hi ha hagut mai tants de consellers autoproclamats progressistes monolingües espanyols com en aquest Govern.

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente