cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 13°
17°

Un diari a internet

dBalears.cat prioritzarà la participació dels lectors com també la informació esdevinguda a l'entorn més proper als ciutadans

Diari de Balears pren un nou rumb, dotze anys després del començament del seu camí en el mar dels mitjans de comunicació escrits de les Illes. Però això no significa que en aquesta nova era es canviïn els valors i les motivacions que han guiat la publicació tot aquest temps; per contra, el reajustament dels mitjans de què disposa Diari de Balears s’encamina a defensar un cop més els mateixos interessos de sempre, com també a establir una millorada relació entre la versió digital i la que surt dia rere dia al carrer. Així volem oferir una major versatilitat i noves possibilitats als lectors, per resoldre amb eficiència les noves necessitats que es demanen a un mitjà com aquest en el segle XXI.

Un caràcter diferencial

En aquesta nova aposta on-line es donarà prioritat a la informació que es registri en l’entorn més proper als ciutadans de les Illes. Per això, el contingut bàsic de la plana web contindrà elements destacats del panorama informatiu balear, complementat amb l’hemeroteca de les edicions en paper que s’emmagatzemaran en PDF l’endemà.

L’altra prioritat fonamental del diari en aquest temps de canvi serà la de promoure una relació propera i intensa amb els lectors, els principals beneficiaris del format nou. Les possibilitats que ens obre el nou web permetran, a més, anar-hi incorporant nous formats. Aquestes iniciatives pretenen tramar entre el diari i els seus lectors una millorada relació quant a la participació d’aquests en els productes informatius en què dia a dia treballam. Per tant, la nova plana web funcionarà com un canal de comunicació obert, d’anada i de tornada, amb clara vocació de proximitat.

Per tal d’aconseguir els objectius esmentats seran importants les noves seccions que l’edició digital estrena. En aquest sentit, hi destaca una cartera de blogs que ofereix les visions més personals dels seus autors sobre l’actualitat que ens acompanya. Aquesta secció serà útil per als internautes que vulguin acostar-se a un tema determinat, tractat sota el prisma de professionals amb experiència contrastada, i amb la possibilitat de fer-hi comentaris.

Una altra eina de pes per afavorir la interacció entre dBalears.cat i els seus lectors la constituirà la secció «Comptam amb tu». En aquest apartat el rotatiu demana directament la col·laboració del seu públic en aquells temes que cadascú conegui més. Així, els lectors interessats a ser consultats sobre qualsevol qüestió que marqui l’actualitat poden donar-se d’alta a la nostra base de dades, mitjançant un senzill qüestionari. Quan es registri un fet destacat dins cada temàtica particular, la informació s’adreçarà a aquestes persones, i d’aquesta manera podran realitzar-ne articles i comentaris, que seran publicats a la versió de paper o a l’electrònica, o a ambdues.

«Els 10 dBalears» s’incorpora com un més dels continguts del web encaminats a fomentar l’opinió del lector dins el nou projecte. En aquest apartat s’elaborarà setmanalment una llista de deu candidats, que a parer dels nostres especialistes constitueixin els deu personatges o elements més destacats o emblemàtics dels temes escollits. La tasca dels usuaris consistirà a decidir qui n’és el guanyador.

Així mateix, en l’apartat de Fotogaleria afegirem les imatges de caire periodístic que els lectors ens facin arribar a fotogaleria@dbalears.cat, i es pararà un esment especial a l’opinió dels internautes, ja sigui en relació amb els articles i notícies que comentin, o amb l’estri de discussió per excel·lència que hi incorporam: el fòrum.

L’aposta de dBalears vol ser una manera nova de mirar el nostre entorn, amb una col·laboració permanent entre l’edició impresa i la digital. No serà un espai tancat, sinó una eina al servei del conjunt de la renovada publicació.

dBalears.cat serà a partir d’avui una finestra oberta a la realitat, amb cobertura puntual, especialment en el cas de l’àmbit local. I si bé hi trobareu diàriament l’hemeroteca de l’edició impresa, el nou web no resultarà un calc del paper, sinó que mantindrà la seva personalitat com a part del producte global.

Internet, el mitjà proper i participatiu del segle XXI

ISMAEL NAFRÍA
Consultor d’Internet d’Innovation

Ara fa gairebé quinze anys que varen aparèixer a la xarxa les primeres versions de mitjans digitals, les primeres webs informatives. Durant aquests anys els canvis han estat vertiginosos i internet s’ha anat consolidant com un nou mitjà informatiu: cada cop són més els lectors que opten per internet per mantenir-se informats.

Els diaris impresos disposen avui d’una eina, internet, que els permet oferir informació actualitzada, elements multimèdia i, sobretot, un diàleg continu amb el seu públic. El grau de participació que ha aportat internet, com ha quedat demostrat amb el fenòmen de la Web 2.0 —la web participativa on els usuaris ocupen un lloc central—, ha obert noves i grans possibilitats als mitjans de comunicació d’arreu del món.

En el cas dels diaris considerats locals, la web permet un diàleg molt pròxim amb els lectors. Es podria dir que els mitjans online de més èxit són realitzats no tan sols per l’empresa editora, sinó també pel seu públic: com més gran sigui la implicació dels usuaris de la pàgina web, millor és el servei informatiu, més proper als interessos i a les necessitats reals dels lectors.

La web obre també noves vies per explicar la realitat que ens envolta. Gràcies a internet han sorgit nous llenguatges narratius, noves maneres de fer arribar l’actualitat a la societat. Això suposa tot un repte —del tot apassionant— per a les empreses de comunicació.

Tots aquests elements s’han tingut molt en compte a l’hora de pensar i preparar la nova oferta online de Diari de Balears, dBaleas.cat. Una web moderna, àgil i fàcil d’utilitzar, completament oberta a la participació dels usuaris, pendent especialment —però no només— de les notícies d’àmbit local, que són les que poden interessar més als seus lectors. El repte és gran i molt il·lusionador, com ho és tota la transformació del diari imprés.

Avui no s’entendria un mitjà de comunicació que no cercàs a la web el complement necessari per estar com més a prop millor del seu públic. Això és justament el que es pretén amb el nou dBalears.cat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per llonguet, fa mes de 15 anys
Als mateixos titulars no podrien apareixer si hi ha comentaris posat?
Però lo des comentaris m'agrada un munté!
Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente