L’STEI presenta dimecres, 30 d'abril, a les 19 hores, a la Llibreria Drac Màgic de Palma, el Poema Il·lustrat dedicat a Aurora Picornell, «Em varen matar, però encara estic ben viva», amb la presència de l’autor del text Josep Pizà i de la il·lustradora Marina Uguet.
Per a Josep Pizà, Aurora Picornell «va ser una ment brillant, avançada al moment que li tocà viure.
Malauradament va ser torturada i executada l’any 1937 per un escamot falangista. És un dels personatges històrics que més m’ha marcat».
Pel que fa al procés de la composició del text, diu que va tenir enllestit l’esquelet de la composició en poc temps. Després, «com que no tenia pressa, vaig dedicar-hi, a estones, el temps d’una setmana per polir-la, i donar-li brillantor i contundència». És una composició d’agraïment a la tasca de la sindicalista i, també, «per donar constància de la brutalitat dels fets».
L’esperit de Picornell
La il·lustradora, Marina Uguet, diu que «ha estat una tasca que em va demanar molta reflexió, per una banda, perquè la meva pròpia família va patir repressió franquista; això va fer que ja conegués el que significava, que em pogués identificar amb les emocions que volia transmetre en Josep i també que me'l sentís meu des del primer moment». La seva guia va ser «no donar protagonisme als repressors, que n'han tingut molt al llarg dels anys i encara ara, sinó centrar-me en l'esperit de n'Aurora Picornell i en tot el que representa la seva figura».
En relació al procés de creació, Uguet manifesta que «tenia molt clar que havia de sortir premsa escrita en català» i que el color vermell «no podia faltar a causa del seu simbolisme». I afegeix: «Una vegada vaig saber com combinar aquests elements, amb un mes aproximadament vaig tenir la feina enllestida».
La il·lustradora reclama que cal reivindicar i recordar la figura d'Aurora Picornell per diferents motius: «Perquè desgraciadament tenim hereus del franquisme que volen derogar la Llei de memòria democràtica i perquè s'ha donat molt de protagonisme a les figures masculines represaliades durant la Dictadura, amb la invisibilització de les dones».
5 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Que jo sàpiga, ningú fa ni demana poemaris o homenatges a Quiñones. Per ventura voltros que sou tan proclius a donar dades concretes i fidedignes m'obrireu els ulls. En canvi sí que se'n fan a altres "angelets", començant pel vostre estimat Franco.
Efectivament Quiñones no era cap angelet, i Picornell sobrevalorada
Memòria molt selectiva
Vientos de frondaNo tens remei. Fes-lo tu, aquest poemari.
Supongo que los poemas dedicados a su marido deben estar ya en prensa.