'Treballar la terra per pagar a Déu', un llibre que analitza la història agrària mallorquina a través de l’impost del delme
Treballar la terra per pagar a Déu, de la historiadora Maria del Camí Dols Martorell, és la nova obra editada per Illa Edicions. El llibre analitza el delme de la catedral mallorquina com a reflex de l’estructura socioeconòmica de l’illa. A principis del segle XV era un impost ben consolidat, amb una estructura i un funcionament complex que l’autora va desgranant al llarg de les pàgines. El delme va ser un dels impostos més importants de què se servia l’Església de Mallorca per a engrossir les seves arques.
També a Illes Balears
- Denuncien la relació entre la turistificació de les Illes Balears i la pèrdua d’ús social del català a l'arxipèlag
- Sóller: Un metge malmena una pacient catalanoparlant i li diu que com que ha vengut de fora, no està obligat a entendre-la
- El jurista Lluís Segura analitza la sentència del TC: «És una mala notícia per a la protecció dels drets lingüístics»
- Un oficial de la policia local acusa la batlessa de Felanitx d'amenaçar-lo, fer-li «gestos obscens» i dir-li vàries vegades «jódete»
- La batlessa de Felanitx nega les acusacions de l'oficial de la policia local
3 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
S’església, sempre des costat des poder, sempre exercint es poder. I una cosa més: com és que a Eivissa s’agricultura de subsistència arriba fins pràcticament s’era turística, amb un minifundi brutal, diuen que com una Arcàdia?
Promet ser un llibre interessant. El compraré.
En pocas palabras. El pueblo llano y sencillo, generalmente pobre o de escasísimos recursos trabajaba la tierra. Tan pronto aparecían los primeros frutos una parte de ellos se iban a la iglesia que con su cuento eterno, vivían a cuerpo de rey. Con la Iglesia, siempre se topa.