Gabriel Bibiloni reuneix 1.932 noms de famílies a 'Els cognoms de les Illes Balears'
D’on ve el meu llinatge? De quines maneres s’ha escrit? Quin és el seu significat? La resposta a aquestes preguntes és al exhaustiu recull Els cognoms de les Illes Balears, del doctor en Filologia Romànica Gabriel Bibiloni, que reuneix 1.932 noms de família de l’arxipèlag, des de l’Edat Mitjana, quan es varen fixar, fins a mitjans del segle XX, quan es va començar a produir una aportació multitudinària de llinatges de l’exterior: 751 corresponen a aquells que encara els porten persones de les Illes, i 1.181 als ja desapareguts.
També a Illes Balears
- Indignant: Les Illes Balears i el País Valencià es queden sense el nou canal en català de RTVE
- Vidal comença una «campanya de pressió» perquè el nou canal de RTVE en català arribi a les Balears
- Damià Pons: «Sempre ha estat el teu amor a Mallorca i a la seva gent el motor que ha determinat les teves passes en el món de la política»
- La Marina de Llucmajor, sacrificada per un megapolígon industrial fotovoltaic
- Com així les Illes Balears s’han salvat de la gran apagada elèctrica?
6 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Quines pardalades en els comentaris. Qualcú s'imagina aquest comentaris entre castellanoparlants? Ells si que no tenen mai manies en emprar, xerrar i escriure els seus mots, mentre la substitució lingüística a ca nostra no s'atura. No veureu mai cap espanyol que discuteixi si és més castellà o andalús dir "palabra" o "vocablo". Nosaltres tenim un problema molt gros i son molt tristes segons quines discussions de fireta, inútils, que no aporten res, ans al contrari.
No es ver que a Mallorca no es digui "mot". Tota sa vida he sentit a dir "Esser es darrer mot des credo" i, a més, a le Rondalles surt l'expressió "Qui paralará o motará de pedra marbre tornará". D, altra banda a molts d'escrits d'escriptors o intelectuals mallorquins hi figura el vocable mot.
Per Andrea, Entenc perfectament el raonament d'en Tomeu, ja que: - Aquí, a les Balears (especialment a Mallorca), els MALLORQUINS (no Catalans) deim; Quin és el teu llinatge ??? No deim "Quin és el teu cognom" ??? - I segon; Mai deim "mots".... deim PARAULES. Ho entens reina ??? Que es poden dir i escriue ambdúes formes ??? Sí, cooooorrecte !!! Però a peu de carrer....els MALLORQUINS i MALLORQUINES no empram mai ni "mots" ni punyetes. Salutacions i OPEN YOUR MIND !!!
Andreeta... Criatura.
L'autor del llibre és lliure de triar els mots que creu convenients, i si ha optat per "cognoms" ningú no ha de fer-li els comptes.
Hauria d'haver posat "llinatges" i no "cognoms" al títol.