Recuperen 93 àmfores del vaixell romà que es va trobar a Can Pastilla
La vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, i la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, han informat que s'han recuperat 93 àmfores del vaixell romà que es va trobar en el fons del mar a la zona de Can Pastilla, a Palma.
Segons han explicat, aquest material arqueològic recuperat de l'embarcació s'està tractant perquè pugui formar part en un futur del fons del Museu de Mallorca. La prioritat del Consell ha estat protegir el derelicte i recuperar el material per a assegurar la seva conservació. Per a això, es va planificar una excavació d'urgència per a documentar i recuperar les restes i es va contractar l'assistència tècnica d'un equip d'arqueòlegs en aquesta especialitat.
Busquets ha explicat, que mitjançant la intervenció arqueològica, s'ha documentat l'embarcació, que és de segona meitat del segle III dC i que va partir d'algun port del sud de la península Ibèrica en direcció, molt probablement, a Roma. La nau romana transportava un carregament bastant heterogeni de productes com, per exemple, oli, vi i salses de peix, la procedència dels quals també era diversa.
Per part seva, la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, ha dit que «l'estat de conservació excel·lent de les restes arqueològiques assenyala que no va ser un naufragi violent provocat per fort un temporal». En aquest sentit, les primeres hipòtesis apunten que es va produir una via d'aigua al buc o, fins i tot, que un cop de mar per damunt la coberta que va provocar l'enfonsament de la nau.
Segons ha afegit Coll, les àmfores oleícoles (Dressel 20) tenen origen bètic, les àmfores del sud de Lusitania (Almagro 51C) podrien contenir salses de peix. Tot i que la majoria d'aquestes peces estan segellades i molt conservades, el personal investigador ha arribat a aquesta conclusió perquè s'han trobat restes de la mateixa casta d'àmfores que tenien restes d'espines.
El carregament de la nau es va completar amb conjunt d'àmfores bètiques (Gauloise 4) procedents del sud de la península Ibèrica. Tradicionalment, s'ha considerat que aquests contenidors estaven associats al transport de vi.
També a Illes Balears
- Ha mort Manel Domenech, incansable lluitador per la Llibertat i la República
- Indignant: Les Illes Balears i el País Valencià es queden sense el nou canal en català de RTVE
- Damià Pons: «Sempre ha estat el teu amor a Mallorca i a la seva gent el motor que ha determinat les teves passes en el món de la política»
- La Marina de Llucmajor, sacrificada per un megapolígon industrial fotovoltaic
- Primer comiat a Manel Domènech
1 comentari
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Esper que tot el que se recuperi del vsixell se quedi a Mallorca. Que Madrid no el requisi, baix de qualsevol pretexte.